Trudnoća Liječenje neplodnosti 30. rujna 2016.

Revolucija u medicini: Rođeno dijete s tri biološka roditelja

novorođenče beba spava
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mali Jordanac Abrahim Hassan rođen je 6. travnja. Ima gene majke i oca, ali i donora. Nova tehnika roditeljima s genetskim mutacijama omogućava da imaju zdravu djecu

U Meksiku je rođeno dijete s genima troje bioloških roditelja, javlja New Scientist. Ovo čudo je rezultat kontroverzne metode u medijima nazvane "umjetna oplodnja s tri roditelja".

Metoda "tri roditelja" znači da se u očevoj spermi oplode jajne stanice majke i donora. Prije nego se oplođene jajne stanice počnu dijeliti njihove jezgre se uklone. Zatim se jezgra iz donirane jajne stanice umetne u majčinu oplođenu jajnu stanicu.

70-godišnjakinja rodila nakon izvantjelesne oplodnje

Nova tehnika roditeljima s rijetkim genetskim mutacijama omogućava da imaju zdravu djecu, a odobrena je samo u Velikoj Britaniji.

Beba ne pokazuje znakove bolesti

Mali Jordanac Abrahim Hassan rođen je 6. travnja. Ima gene majke i oca, ali i donora. Majka djeteta nosi gene za Leigh sindrom, fatalni poremećaj koji utječe na razvoj živčanog sustava. Iako je ona zdrava, sindrom Leigh odgovoran je za smrt prve dvoje djece. Par iz Jordana potražio je pomoć od Johna Zhanga i njegovog tima iz centra New Hope Fertility u New Yorku. Kako bi zaobišao ovaj sindrom, Zhang je koristio tzv. tehniku "tri roditelja".

Vijetnamka rodila blizance koji imaju različite očeve

Par iz Jordana već gotovo 20 godina pokušavao je osnovati obitelj. Deset godina nakon vjenčanja supruga je ostala trudna, no bio je to prvi od četiri pobačaja. 2005. godine dobili su djevojčicu i tada su otkrili uzrok problema s plodnošću. Njihova kćer je rođena s Leigh sindromom te je umrla u dobi od šest godina. Drugo dijete imalo je isti poremećaj i doživjelo je samo osam mjeseci.

Maleni Abrahim ne pokazuje znakove bolesti. Stručnjaci ističu da se ovim pothvatom otvara novo razdoblje u medicini te će se odsada moći pomoći drugim obiteljima s defektnim mitohondrijima. No upozoravaju da su potrebne stroge provjere te nove i kontroverzne tehnologije, nazvane mitohondrijska donacija.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.