Trudnoća Planiranje trudnoće 09. travnja 2016.

Žene koje rade noćne smjene teže ostaju trudne

poslovna žena posao
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Žene koje samo rade noćne smjene imaju čak za 80 posto manju šansu da zatrudne i dobiju dijete, tvrdi se u istraživanju zannstvenika sa Sveučilišta u Southamptonu

Neredovit san i rad noću nosi sa sobom rizik od pobačaja, neredovitih menstrualnih ciklusa i problema s plodnošću. Djelatnice koje rade noćne smjene su u najvećem broju slučajeva među onom grupom žena koje će čak više od godinu dana pokušavati zatrudnjeti.

Poremećaj menstrualnog ciklusa i rizik od pobačaja

Istraživanje na uzorku od 100.000 žena pokazalo je da svaki rad koji ne podrazumijeva regularne dnevne smjene donosi sa sobom rizik od poremećaja kod menstrualnih ciklusa za pet posto. Kada su u pitanju pobačaji, onda su oni za trećinu učestaliji nego kod žena koje rade dnevne smjene, utvrdili su na Sveučilištu u Southamptonu.

One žene koje rade samo noćne smjene, za razliku od onih koje rade, recimo, mješovite smjene, imaju čak 80 posto manju šansu ostati u drugom stanju. Dr. Linden Stocker kaže da razlog za takvo što može ležati u poremećaju proizvodnje hormona, temperature tijela, krvnog tlaka i broja otkucaja srca. Međutim, Stocker kaže da se ne mogu isključiti i ostali faktori, poput neredovite i nezdrave prehrane tijekom noći, prenose britanski mediji.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.