Trudnoća 13. siječnja 2021.

Pitali smo mame je li bolje roditi zimi ili ljeti - evo što su nam otkrile

Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Neki kažu da je bolje roditi ljeti, drugi smatraju da je zima idealna. Iako je to zapravo subjektivno, planiraš li trudnoću, možda će te zanimati što druge mame misle o tome

Neki od nas ne podnose ljetne vrućine, a neki se groze zimskih hladnoća. No za trudnice je sve to još i teže. Iznijeti posljednje tromjesečje samo po sebi je izazov, a još je veći kad se tome pridodaju nepodnošljive vrućine ili temperature ispod nule. U svakom slučaju, i zima i ljeto imaju svoje prednosti i nedostatke. Zato smo pitali nekoliko mama kako je godišnje doba utjecalo na njih u visokom stupnju trudnoće i koje doba im je draže, a evo što su rekle. 

'Rodila sam za Božić i svakako bih opet birala to doba godine'

Jelena (44) rodila je sinčića prije četiri godine u vrijeme Božića i, da može birati, opet bi odabrala isto. Zadnja tri mjeseca vrlo su naporna jer trbuh raste, a vode u tijelu je sve više. Ako ta tri mjeseca padnu u vrhunac ljeta, mnogo je teže fizički izdržati po vrućini nego po zimi. Pogotovo jer trudnice ne bi baš trebale biti pod klimom, a ljetne vrućine bez klime vrlo su teške i kad nisi trudna, kaže Jelena. 

Ipak, smatra kako je s financijske strane možda bolje roditi u proljeće ili ljeto. Kad je beba zimska, za izlazak na zrak nužna je košara, koja se kupuje kao dio trodijelnih kolica, a ona su mnogo skuplja od tzv. kišobran-kolica. Kad je rođena u ljeto, kišobran-kolica sasvim su dovoljna jer imaju nulti položaj, pa beba može spavati, objašnjava Jelena te dodaje kako će do zime beba već navršiti šest mjeseci, kad već može sjediti i opet boraviti u kišobran kolicima u jednom od položaja, a nakon tog razdoblja košara više ni nema smisla, pa je svakako jeftinije roditi u ljeto, kad ona nije potrebna. 

Također, ljetna djeca u to će se doba manje razbolijevati od respiratornih bolesti, što će značajno pridonijeti smanjenju troškova u ljekarnama za fiziološku otopinu, aparate za čišćenje nosa i slično, ističe Jelena. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

'Ljeto mi je teško podnošljivo i bez trudnoće'

Oba djeteta rodila sam u ljutoj zimi, u prosincu i siječnju. Što se tiče trudnoće, čak mi je draže da sam zimi 'izgurala' zadnje tromjesečje jer se možeš ušuškati i uvijek ugrijati. Ljeto mi je i inače pakleno i teško podnošljivo i bez trudnoće, a iz perspektive s nekih 15 kilograma viška, mislim da ne bih izlazila iz kuće, kaže mama Hana (32)

Još jedna prednost je, smatra Hana, to što zimi nećeš tako lako nateći, što ljetne trudnice često proživljavaju. No zima ima i nedostataka. Za izlazak iz kuće moraš dijete odjenuti u nekoliko slojeva, a ljeti imaš jedan sloj i to je to, spremni smo za šetnju. Osim toga, financijski je zima mnogo zahtjevnija jer se odjeća dulje suši ako nemate sušilicu, pa ti automatski treba više odjeće za bebu, a ljeti je dovoljno nekoliko laganih komada odjeće i nisu potrebna dodatna pokrivala, skafanderi i dekice, objašnjava Hana. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock 'Ljetna trudnoća imala je svoj temeljni izazov - vrućinu'

Ivana (26) svoje prvo dijete rodila je nedavno, krajem kolovoza, tako da je vrhunac trudnoće "gurala" tijekom vrućega kolovoza i rujnaDa, bilo mi je vruće, nisam mogla mnogo šetati po danu, pa sam koristila noći i rana jutra. Ipak, ne bih se mijenjala i opet bih odabrala isto. Prvenstveno zbog dostupnosti sezonskog voća i lagane hrane. A druga stvar je, naravno, more. Treninzi su mi bili zabranjeni već od četvrtog mjeseca trudnoće, pa me spasilo plivanje, kao jedna od aktivnosti koje sam smjela raditi. Osim toga, hladna limunada, večeri na zraku... Bilo je divno!, kaže Ivana te dodaje: 

Što se tiče zimske trudnoće, ne znam kako bi mi bilo, ali već vidim da bi me kupnja zimske garderobe u većim brojevima koštala značajno više. Smatra kako je protiv vrućine imala bolje metode nego što bi ih imala protiv zimskih uvjeta jer je ljeto veseli i potiče na pokret i aktivnost, a sve to dobro joj je došlo u trudnoći. 

'Rodila sam u obje sezone - mogu reći da je ljeti mnogo lakše'

Još jedna mama koja pripada "timu" ljeto je Petra (38), koja je rodila u oba godišnja doba, pa zaista ima dobru perspektivu o ovoj temi. Rodila sam troje djece, dvoje zimi (studeni i prosinac) i jedno ljeti (lipanj). Meni je toliko lakše bilo ljeti. Zimi trebaš pronaći odgovarajući kaput da ogrneš veliki trbuh, ne možeš odmah van jer su temperature češće niže i nije za malu bebu da ostaje dugo vani, kaže Petra te dodaje kako je, nasreću, porođaje imala na početku ljeta, odnosno zime, pa nije osjetila mnogo vrućine, odnosno hladnoće, u zadnjim danima trudnoće

Kad imaš želju i potrebu za kretanjem i izlaskom, mnogo je lakše to ostvariti ljeti, kad možeš cijelo jutro i cijelo popodne biti vani s malom bebom, a zimi tek malo da uhvatiš sunca, ističe ova mama.

Financijski je meni osobno bilo gotovo svejedno jer smo u takvom svijetu u kojem doista možeš sve dobiti - ako imaš prijateljice koje su netom rodile ili koje poznaju nekog čija su djeca nešto prerasla... Ja sam doista zahvalna što sam mogla mnogo toga dobiti ili posuditi (npr. tople vreće za kolica, pa i sama kolica, krevetić) i priuštiti si možda nešto posebnije za bebu, s obzirom na to da posudbom uštediš, zaključuje Petra. 

Sve nove mame (koje su to postale rođenjem, posvajanjem ili udomljavanjem djeteta) od 1.1.2020. do 28.2.2021. ostvaruju pravo na promociju u A1 ponudi koja uključuje do 500 kn popusta na uređaj uz tarife Savršena i Bezbrižna, kao i dodatne pogodnosti povezane u MOZAIK.