Trudnoća 07. srpnja 2022.

Komunikacija s bebom u trbuhu: Što beba čuje i osjeća?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tijekom cijele trudnoće, majka je bebi sve; njen jedini i najbliži kontakt s vanjskim, kao i s unutarnjim svijetom. Znanost je pokazala da tijekom trudnoće tvoja beba osjeća isto što i ti, i to istim intenzitetom. Plačeš li od tuge, tvoja će beba osjetiti istu emociju!

Danas se zna da plod u 16. tjednu počinje čuti zvukove, a krajem 6. mjeseca, kad se završava razvoj uha, čuje sve što se oko njega događa. Tada već poznaje zvuk majčinog srca, majčine probave ili kolanja krvi. No, počinje raspoznavati i vanjske zvukove.

Liječnica Carista Luminare-Rosen, autorica knjige 'Roditeljstvo počinje prije začeća' (Parenting Begins Before Conception), spominje istraživanja koja su pokazala da bebe u trbuhu imaju emocionalne i intuitivne sposobnosti da osjete ljubav svojih roditelja. "Bebe  mogu vidjeti, čuti, kušati, osjećati, pamtiti i razmišljati prije rođenja," kaže ova doktorica koja ima holistički pristup začeću, prenatalnom zdravlju, pripremi za porod i ranom roditeljstvu. 

Ona također navodi istraživanja koja su pokazala da bebe nakon rođenja mogu prepoznati glazbu koju su slušale dok su bile u trbuhu.  Prema jednom novijem istraživanju, bebe ne samo da reagiraju na glas svoje majke, nego već u trbuhu počinju učiti i jezik!

Dr. Patricia K. Kuhl, autorica studije koja je pokazala da novorođenčad već nekoliko sati nakon rođenja razlikuje svoj materinji od nekog stranog jezika, ističe: "Najvažnija poruka za mame je da njihove bebe slušaju, uče i pamte tijekom trudnoće. Njihovi mozgovi ne čekaju rođenje da bi počeli upijati informacije."  

Možda te zanima... Što osjeća tvoja beba u trbuhu kad plačeš? Trudnoća

Koju glazbu bebe u trbuhu vole?

Istraživači sa Sveučilišta u Kaliforniji otkrili su pozitivan utjecaj Mozartove glazbe na matematičku inteligenciju i orijentaciju. Fetus čuje i reagira na zvuk već od 16. tjedna, što je prije nego što je uho potpuno razvijeno, a aktivno počinje slušati u 24. tjednu.  U 4. mjesecu fetus reagira na glasan zvuk na poseban način. Bebina izloženost glazbi koja joj se sviđa, još u trbuhu, pomaže u kasnijem psihičkom, emotivnom, intelektualnom i duhovnom razvoju.

Pjevanje uspavanki važnije je govora. Trudnice često imaju prirodnu potrebu za pjevanjem svom djetetu. Kao dokaz da fetus čuje glazbu, stručnjaci navode da novorođenčad više voli melodiju koju je majka pjevala kad je bila trudna nego neke nove pjesme koje pjeva nakon što je dijete rođeno. 

Fetus postaje hiperaktivan u doticaju s glasnom glazbom ili drugim jakim zvukovima. Bebe reagiraju i dugoročno pamte glazbu iz primjerice serija koje su njihove majke gledale tijekom trudnoće. Novorođenčad reagira na tu glazbu ubrzanim otkucajima srca i živahnijim stanjem.  U 25. tjednu dijete počinje poskakivati u ritmu kada sluša glazbu koju izvodi orkestar, a istraživanje u jednoj londonskoj bolnici otkrilo je da glazba Vivaldija i Mozarta smiruje fetus u dobi od 4 do 5 mjeseci, a glasnije note Beethovenoa i Brahmsoa ga uznemiruju.

Važnost komunikacije s bebom u trbuhu 

Tijekom trudnoće stvaraju se bliske veze između tebe i tvoje bebe. Pobrini se da kroz to važno razdoblje života, prolaziš smireno. Pokušaj pod svaku cijenu izbjeći stres i negativne emocije. Nemoj se bojati zatražiti pomoć i podršku, obitelji, prijatelja ili stručnjaka. Ako osjećaš tjeskobu, pokušaj se opustiti vježbanjem, šetnjama ili meditacijom. Jedno je sigurno, kroz redoviti razgovor, meditaciju, glazbu, vizualizacije, dodire i pozitivne misli, vi i vaša beba još prije njezina rođenja ostvarit ćete vrlo posebnu i lijepu povezanost.

 

Možda te zanima... Bebini pokreti u trbuhu: Što je normalno, a kada se zabrinuti? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.