Trudnoća Trudnica 04. srpnja 2023.

Istraživanje otkriva najčudnije trudničke želje za hranom

Foto: Freepik ; Najčudnije trudničke želje za hranom
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Žene u trudnoći znaju žudjeti za specifičnom hranom, od čistog soka ukiseljenih krastavaca preko slatkog pa sve do lubenica...

Trudničke želje za neobičnom hranom ponekad zvuče kao mit, ali su za mnoge buduće mame realnost. Dok neke imaju sreću da žude za zdravom hranom poput voća, druge više privlače slatka ili visokokalorična hrana koju inače možda ne bi niti okusile. 

Novo istraživanje koje je provela tvrtka OnePoll na 2000 žena koje su rodile u posljednjih šest godina otkrilo je da ih je čak devet od 10 (89%) iskusilo žudnju za određenom hranom tijekom trudnoće.

Na vrhu liste s 47% nalazi se 'van sezonska' hrana  do koje je teško doći poput pite s jagodama usred zime.  42% trudnica žudjelo je neobičnom kombinacijom hrane - kiseli krastavci i sir, sardine i kečap i sendviči s maslacem od kikirikija i marshmallowom, ali s pet slojeva kruha, a svaka treća (35%) željela je određenu hranu koju može dobiti samo na jednom mjestu.

Zašto trudnice imaju česte promjene raspoloženja?

Istraživanje koje je provela tvrtka OnePoll u ime Vitamin Angels, neprofitne organizacije za javno zdravstvo koja radi na poboljšanju prehrane majki i djece diljem svijeta, pokazalo je da 89% mama promijenilo svoje navike zbog trudnoće, od čega njih 38% već u prvom tromjesečju. Osim što su počele birati hranjivije namirnice, žene su izjavile da su počele raditi prenatalne vježbe (51%), piti više tekućine (38%) i više spavati (36%).

I prije nego što su začele, otprilike jedna od 10 žena (11%) već je počela birati imena, a samo jedna od četiri (25%) počela je uzimati prenatalne vitamine.

Osim što su podijelile kako su se njihove zdravstvene navike promijenile tijekom trudnoće, ispitanice su ispričale i kako su se povezale sa svojom bebom u to vrijeme. Najčešće su to bili pjevanje (56%), razgovor s bebom (55%) i čitanje knjiga (49%).

Najpopularnije trudničke žudnje

Sezonska hrana koja je tada bila van sezone - 47%
Neobična kombinacija namirnica (npr. maslac od kikirikija i kiseli krastavci) - 42%
Specifična hrana koju mogu dobiti samo na posebnim mjestima - 35%
Nezdrava hrana (npr. čips) - 33%
Cjelovita, prirodna hrana (npr. banane) - 33%
Slana hrana - 30%
slatka hrana - 30%
Hrana koju inače ne volim - 30%

Zašto se mijenjaju želje vezane uz hranu?

Sveučilište u Connecticutu napravilo je istraživanje koje pokazuje da se u raznim stadijima trudnoće mijenjaju želje vezane uz hranu. Dok su gorke i namirnice jakog okusa odbojne u prvom tromjesečju,želja za slanom i kiselom hranom pojačava se u drugom i trećem tromjesečju. Nije u potpunosti jasno zašto se preferencije tijekom trudnoće mijenjaju, ali se pretpostavlja da tijelo traži slaniju hranu poput čipsa jer je bogata natrijem koji je potreban kako bi se nadoknadio veći volumen krvi (do čak 50 posto više) koji kruži kroz tijelo.

Koje su bile ili jesu tvoje najčudnije želje?

trudnica trudnoća krastavci Možda te zanima... Konačno otkriveno zašto trudnice imaju čudne želje i promjene raspoloženja! Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.