Trudnoća Trudnica 07. listopada 2021.

Što osjeća tvoja beba u trbuhu kad plačeš?

Foto: Shutterstock ;Stres i plakanje u trudnoći
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ono što beba osjeća i doživljava u majčinom trbuhu izravno je povezano s onim što majka proživljava.

Tijekom cijele trudnoće, majka je bebi sve; njen jedini i najbliži kontakt s vanjskim, kao i s unutarnjim svijetom. Znanost je pokazala da tijekom trudnoće tvoja beba osjeća isto što i ti, i to istim intenzitetom. Plačeš li od tuge, tvoja će beba osjetiti istu emociju, osjećat će se kao da je tuga njena.

"Tijekom gestacijskog razdoblja beba se priprema za život, a to čini putem poruka koje mu majka šalje", navodi Curt A. Sandman, jedan od znanstvenika koji su sudjelovali u istraživanju provedenom na Sveučilištu California-Irvine, prenosi You are Mom.  Navedeno je istraživanje otkrilo da emocionalno stanje majke utječe na razvoj bebe prije i nakon rođenja. 

Beba može doživjeti i osjetiti emocionalno stanje majke

Kako beba raste, stalno prima poruke od majke, ali to nisu samo zvuk njezina srca ili glazba koja svira u blizini njezina trbuha. Tijekom ove faze beba prima kemijske signale kroz posteljicu, pa tako i one u vezi s emocionalnim stanjem majke. Ako je majka jako tužna ili jako depresivna, to doživljava i beba. "Dugoročno gledano, imati depresivnu majku moglo bi dovesti do neuroloških i psihičkih problema", kaže Sandman.

Osim toga, isti tim znanstvenika otkrio je u jednoj od prethodnih studija, da djeca čije su majke bile pretjerano emocionalno opterećene tijekom trudnoće imaju određene razlike u strukturi mozga. Ipak, znanstvenici napominju da je potrebno više istraživanja kako bi se utvrdilo što to točno dugoročno znači za dijete.

Možda te zanima... Okus, opip, sluh, vid: Znaš li kako se osjetila mijenjaju u trudnoći? Trudnoća

Promjene raspoloženja utječu na emocionalni razvoj beba

Majčino emocionalno i mentalno stanje mogu utjecati na razvoj njezine bebe prije i nakon rođenja. Stoga je najbolja strategija liječenje prenatalne depresije. "Problem je, međutim, što žene rijetko traže psihološku pomoć tijekom trudnoće, odnosno prije rođenja djeteta", upozoravaju znanstvenici.

Najbolje što majka može učiniti tijekom gestacijskog razdoblja je da nastoji održati uravnoteženo emocionalno stanje i smirenost jer će to omogućiti djetetu da se pravilno razvija. Prema istraživanju, ono što najviše utječe na bebu su stalne promjene raspoloženja majke. To je zato što se beba osjeća nesigurno, ako majka doživljavala stalne kratke nalete sreće koji se brzo pretvaraju u tugu ili stres. Ove neravnoteže utječu na razvoj djeteta prije i nakon njegova rođenja, zbog čega je važno da majka ostane emocionalno stabilna. 

Nadalje, skupina psihologa također smatra da beba, osim što osjeća majčine emocije, percipira i njene misli, koje na određeni način utječu na bebu. U tom smislu, beba majke koja nije htjela trudnoću osjetit će odbacivanje koje osjeća prema njoj. To može uzrokovati emocionalne probleme kod djeteta u budućnosti.

Kako biti mirna u trudnoći? 

Tijekom trudnoće stvaraju se bliske veze između tebe i tvoje bebe. Pobrini se da kroz to važno razdoblje života, prolaziš smireno. Pokušaj pod svaku cijenu izbjeći stres i negativne emocije. Nemoj se bojati zatražiti pomoć i podršku, obitelji, prijatelja ili stručnjaka. Ako osjećaš tjeskobu, pokušaj se opustiti vježbanjem, šetnjama ili meditacijom.

Možda te zanima... 7 ideja kako iskoristiti posljednje tjedne trudnoće Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.