Trudnoća 21. studenoga 2025.

Utječe li trudnička prehrana na kvalitetu dojenja? Novo istraživanje otkriva zanimljive veze

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako si trudna i žudiš za tostom s maslacem od kikirikija, možda će te zanimati jedno novo istraživanje, ali bez brige, ne radi se o pozivu da mijenjaš prehranu. Ovo je samo fascinantan pogled na to kako ono što jedeš može “razgovarati” s bebinim genima.

Novo istraživanje sa Sveučilišta Syracuse, objavljeno u časopisu Food Science & Nutrition, pokazuje da su djeca mama koje su u trudnoći jele i kikiriki i maslac od kikirikija imala drugačije obrasce metilacije DNK - to su mali kemijski “prekidači” koji pomažu uključiti ili isključiti određene gene i to u genima povezanim s razvojem mozga i upalnim odgovorima.

U prijevodu? Znanstvenici sve jasnije vide kako prehrana tijekom trudnoće može utjecati na to kako će djetetovo tijelo reagirati na rane životne situacije, poput dojenja.

Možda te zanima... Kada započinju trudničke žudnje za određenom hranom i koji im je uzrok? Trudnoća

Što je istraživanje otkrilo?

Znanstvenici su pratili 35 parova mama i djece u saveznoj državi New York. Proučavali su kako konzumacija kikirikija ili maslaca od kikirikija tijekom trudnoće i dojenja može biti povezana s razlikama u dječjoj DNK. Fokus je bio na genima poput BDNF-a, ključnog za razvoj mozga, te na genima uključenima u imunosni i upalni odgovor, prenosi Motherly.

Kod djece čije su mame u trudnoći jele i kikiriki i maslac od kikirikija, dulje dojenje bilo je povezano s povećanom metilacijom DNK na određenim mjestima u tim genima. No kad su mame jele samo maslac od kikirikija, dulje dojenje bilo je povezano sa smanjenom metilacijom na istim mjestima što može značiti drugačiji način na koji se ti geni “uključuju”.

Istraživači pretpostavljaju da te razlike mogu dolaziti iz nutritivnih razlika između cijelog kikirikija i obrađenog maslaca od kikirikija, primjerice u sadržaju folata ili alergena što bi suptilno moglo utjecati na aktivnost gena.

Zašto je to važno?

Ovo ne znači da će jedenje kikirikija učiniti tvoju bebu pametnijom ili manje sklonijom alergijama, poručuju autori. Umjesto toga, istraživanje otvara novo poglavlje u razumijevanju veze između prehrane u trudnoći i ranog majčinskog njegovanja, poput dojenja i kako se ti procesi mogu preplesti kroz epigenetiku, mikroskopske prilagodbe koje pomažu genima da odgovore na okruženje.

Istraživanje je bilo malo (35 djece), nije pratilo veličine porcija i temeljilo se na samoprijavljenim podacima, pa je prerano za bilo kakve preporuke. Ipak, pridonosi sve većem broju radova koji ukazuju na to da su trudnoća i dojenje osjetljiva razdoblja u kojima prehrana roditelja može nježno “pripremiti” djetetove sustave u razvoju.

Za većinu trudnica kikiriki je siguran, čak i koristan osim ako imaš alergiju. Američka pedijatrijska akademija i dalje potiče raznoliku, uravnoteženu prehranu tijekom trudnoće i dojenja, kako za tvoje zdravlje, tako i za bebin rast.

Dakle, ako voliš maslac od kikirikija slobodno nastavi uživati. Ako ga ne voliš, nema potrebe početi ga jesti zbog ove studije. Poanta nije mijenjanje jelovnika, nego divljenje tihim, suptilnim načinima na koje trudnoća i dojenje povezuju tvoju biologiju s bebinim prvim koracima u životu.

Kako kažu istraživači sa Syracusea, “majčina prehrana može pripremiti dječji epigenom”, oblikujući kako će njihovi geni reagirati na rane životne poticaje, poput dojenja.

Možda te zanima... Je li sigurno jesti gljive tijekom trudnoće? Evo što trebaš znati Trudnoća
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.