Trudnoća Beba u trbuhu 13. travnja 2016.

Traže da se fetus zaštiti kao pacijent koji ima svoja prava

ultrazvuk, trudnica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Doktor Vladimir Blagaić poručio je kako žele da mogu djelovati i spasiti život fetusa ako je on ugrožen. Ladislav Ilčić iz Hrasta kaže da život počinje začećem i traži veća prava

"Nije li apsurd da dijete u majčinoj utrobi u terminu nema nikakva prava, a kad nešto kasnije udahne zrak, svoja prava dobije? Mi samo želimo da možemo djelovati i spasiti mu život ako je ugrožen", pojasnio je dr. Vladimir Blagaić.

Sa simpozija ginekologa na Plitvicama u javnost je odaslao dva zahtjeva u kojima traži da se fetus u predterminu i terminu zaštiti kao pacijent koji ima svoja prava te da se primaljama omogući samostalno vođenje zdravih porođaja rodilja.

Ne žele potpunu zabranu pobačaja

No nametnulo se pitanje otvaraju li se time vrata potpunoj zabrani pobačaja. "Ne. Žene imaju pravo na pobačaj, kao što ginekolozi imaju pravo na prigovor savjesti. Ne smiju se uzeti majčina prava, ali se prava trebaju dati i djetetu", istaknuo je dr. Blagaić.

Iz Udruge Roda, pak, poručuju kako se neće dati ušutkati. "Nećemo dopustiti da nečiji ego postane važniji od svega drugoga, poglavito žena. Format i organizacija tog simpozija nisu dali prostora za raspravu niti donošenje kvalitetnih zaključaka nas ciljanih grupa. Bombastične naslove i teme birao je i nametao sam organizator, a pohvaljujem nekoliko govornika koji se nisu dali ukalupiti u takve naslove", komentirala nam je Danijela Drandić iz Rode. 

No čelnik stranke Hrast Ladislav Ilčić ideju ginekologa podupire. "Meni su njihovi zaključci sa simpozija logičan slijed jer trebamo razmišljati o svakom ljudskom životu. A znanstveno je utvrđeno da svaki život počinje upravo njegovim začećem", prokomentirao je čelnik stranke Hrast Ilčić.

Fetus nije pravni subjekt

Postojeći hrvatski zakoni ne poznaju pojam fetus kao pravni subjekt. Ginekolozi žele da se to promijeni, i to što prije.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.