14. svibnja 2015.

Transplantacija matičnih stanica za blizance oboljele od Krabbeove bolesti

bio save
Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Blizanci iz Leicestershirea se smatraju prvom djecom u Engleskoj koja će primiti matične stanice za neizlječivu bolest

Sedmogodišnji blizanci Luis i Kian King imaju rijetku dječju Krabbeovu bolest, koja prouzrokuje gubitak motornih vještina te znatno smanjuje životni vijek. Krabbeova bolest je progresivno cerebralno degenerativno oboljenje koje se manifestira rano u životu. Vidljiva je već kod dojenčeta kod kojega se javlja razdražljivost, zajedno sa sljepoćom i zaostajanjem u mentalnom razvoju. U kasnijoj fazi bolesti javlja se grčenje tijela te ova loša prognoza završava već prije dvanaeste godine života.

Blizancima je dijagnosticirana po život opasna bolest u kolovozu prošle godine, kada je i počela potraga za odgovarajućim darivateljima; prije nego li se njihova bolest razvije do razine kada ne bi bilo moguće napraviti ni samu transplantaciju. U bazi podataka od 25 milijuna potencijalnih darivatelja uspjelo se pronaći odgovarajuće darivatelje čije bi matične stanice mogle odgoditi ili spriječiti daljnji razvoj ove teške bolesti. Sam entuzijazam je već na početku bio smanjen, kada se saznalo da sestre blizanaca, koje nisu pogođene ovom bolesti, nisu odgovarajući donatori. 

Nakon duge borbe i aktiviranja šireg kruga ljudi, pronađeni su odgovarajući darivatelji. Dječaci će biti podvrgnuti intenzivnom nizu kemoterapija prije same transplantacije, koja je ujedno i jedna od glavnih metoda u postizanju cilja.

Matične stanice iz krvi iz pupkovine

Popis bolesti i stanja koje se uspješno liječe matičnim stanicama povećava se iz dana u dan. Krv iz pupkovine je alternativni izvor hematopoetskih, ali i drugih tipova matičnih stanica. U početku, transplantacija matičnih stanica iz krvi pupkovine je bila usmjerena samo na djecu, omogućavajući ubrizgavanje male doze stanica. S vremenom je krv iz pupkovine dobila važnu i rastuću ulogu u tretiranju leukemije, limfoma i još mnogih drugih, za život ugrožavajućih bolesti. Više od 30 000 pacijenata širom svijeta primilo je primilo terapiju matičnim stanicama. Pri samoj transplantaciji, doktori na razne načine odlučuju koji vid liječenja najviše odgovara konkretnom slučaju. U većini slučajeva, oni se odlučuju za matične stanice iz krvi iz pupkovine jer :

  • Krv iz pupkovine je pohranjena i spremna za upotrebu, a samim time je odmah dostupna kada pacijentu zatreba
  • Znanstvenici su otkrili da su komplikacija pri transplantaciji, tj. odbacivanje grafta (engl. Graft versus host dissease), manje prisutne te su manje ozbiljne uslijed ovakvog tipa transplantacije
  • Krvi iz pupkovine se ne mora podudarati u znatnoj mjeri kao koštana srž, uslijed čega su pacijenti s rjeđim tipovima tkiva u značajnijem položaju.

bio save | Author: Promo Foto: Promo

Matične stanice nalaze se i u mliječnim zubima

Ako nisu izvađene iz pupkovine bebe, matične stanice čekaju i u mliječnim zubićima. Vaše dijete će u periodu od približno 5 godina izgubiti 12 mliječnih zubića. Ovaj vremenski period znači veću šansu za dobivanje održivih stanica za pohranu, i to procesom koji je potpuno neinvazivan. I što je najvažnije: ako niste reagirali na vrijeme, da pri porodu uzmete matične stanice iz djetetove pupkovine za buduće čuvanje, sad roditeljima ostaje dodatno vrijeme da to učine - do osme, desete, dvanaeste godine života djeteta.Banku dentalnih matičnih stanica BioEden, u Hrvatskoj zastupa tvrtka Bio Save Premium d.o.o. Za više informacija obratite im se putem maila info@bioeden.hr ili putem telefonskog broja 01 644 7790. www.bioeden.hr 

Buduća terapijska primjena matičnih stanica u liječenjima raznih oboljenja uvelike ovisi o standardima pohrane i tehnologijama koje banke posjeduju. Važno je sačuvati matične stanice, ali je mnogo važnije da se te stanice mogu koristiti za liječenje.
Statistika pokazuje da se u Europi jedna od pet obitelji odluči na pohranu matičnih stanica u Viti 34, a jedna od dvije transplantacije matičnih stanica su izvršene uzorkom iz Vite 34.

Pohrana matičnih stanica

Više od 185 000 beba rodi se svake godine sa zdravstvenim tegobama. Sedmero od tisuću novorođenčadi ima neki oblik povreda pri rođenju. Upravo zbog ovih pokazatelja, roditelji sve češće razmišljaju o načinima zaštite svojeg djeteta od raznih bolesti koje mogu biti dijagnosticirane tijekom života. Jedno od najsuvremenijih medicinskih dostignuća, pohranjivanje matičnih stanica, postaje sve popularnije među mladim roditeljima. Oni traže dodatnu sigurnost u slučaju da im dijete oboli u kasnijoj dobi.

bio save | Author: Promo Foto: Promo

Na području Europe posluje više od 70 aktivnih banaka matičnih stanica. Roditelji se često nalaze u dilemi koju banku odabrati za svoju obitelj. Nemaju sve banke jednake standarde, počevši od transporta, preko obrade, do pripreme matičnih stanica za pohranu. Važno je da roditelji obrate pažnju na kvalitetu i standarde pohrane matičnih stanica koji mogu biti presudni za primjenu uzorka za liječenje.

Vita 34 – Predvodnik u Europi

Vita 34 sa sjedištem u Leipzigu (SR Njemačka) je prva obiteljska banka matičnih stanica u Europi. Najsuvremenija tehnologija i najviši standardi pohrane matičnih stanica izdvajaju Vitu 34 od ostalih banaka. Visoka regulativa Njemačke na polju pohranjivanja matičnih stanica te EU direktiva bili su osnova visokih standarda koje je Vita 34 postavila na europskom tržištu. Ono što je potvrda najviše kvalitete i sigurnosti jest najveći broj uspješno korištenih uzoraka za liječenje.

Metoda pohrane cjelokupne pupčane krvi, njemačka tehnologija i svjetski standardi obrade matičnih ćelija, najsigurniji set za transport, najveći broj terapijskih primjena sačuvanih uzoraka, vlastiti mobilni transplantacijski tim te stručno medicinsko savjetovanje u slučaju potrebe za liječenjem, čine Vitu 34 uvjerljivim predvodnikom u Europi.

Banku Vita 34 u Hrvatskoj zastupa Bio Save Premium d.o.o. Za više informacija, kontaktirajte ih putem telefonskog broja 01 644 7790 ili putem maila info@biosave.hrwww.biosave.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.