Trudnoća Porođaj 09. prosinca 2014.

Najčešće dvojbe o pohrani krvi iz pupkovine

trudnica bolnica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Može li se pupkovina ostaviti da pulsira pa se tek onda iz nje prikupiti krv? Donosimo vam odgovore na ovo i druga česta pitanja vezana uz pohranu krvi iz pupkovine u njemačkoj banci matičnih stanica Vita 34

Gdje se čuva prikupljena krv iz pupkovine?

Prikupljena krv iz pupkovine pohranjuje se u banci Vita 34 koja se nalazi u Leipzigu (Njemačka) na adresi Deutscher Platz 5a te ne posjeduje pogon za pohranu van SR Njemačke.

Hoće li na prikupljanje krvi iz pupkovine utjecati uzimanje antibiotika, mekonijska plodna voda ili carski rez?

Ne, uzimanje antibiotika, mekonijska plodna voda ili carski rez neće utjecati na uzimanje krvi iz pupkovine, tj. navedeni slučajevi ne predstavljaju kontraindikaciju za uzimanje i pohranu krvi iz pupkovine za banku Vita 34.

Hoće li se prikupiti krv iz pupkovine i ako pupkovina bude kraća?

Krv se uzima i iz kraće pupkovine. Manja količina prikupljene krvi iz pupkovine ne mora nužno značiti i nedovoljan broj matičnih stanica.

Je li moguće ostaviti pupkovinu da pulsira neko vrijeme pa tek onda iz nje prikupiti krv?

Ukoliko želite da pupkovina pulsira neko vrijeme, to neće spriječiti prikupljanje krvi iz pupkovine već će samo njena količina biti nešto manja. To ne mora značiti da će broj pluripotentnih matičnih stanica biti nedovoljan za pohranu i eventualno korištenje u slučaju potrebe .

Hoće li se krv iz pupkovine uzeti i ako do poroda dođe tijekom vikenda ili blagdana?

Krv iz pupkovine prikuplja se sve dane u godini budući da je transport osiguran u vrijeme radnih dana, vikenda i blagdana.

Hoće li se prikupiti krv iz pupkovina u slučaju blizanačke trudnoće?

Vita 34 pohranjuje i krv iz pupkovina blizanaca te u ovom slučaju klijenti dobivaju poseban set za transport dvije vrećice krvi.

Hoćemo li dobiti potvrdu o pohranjenoj krvi iz pupkovine?

Banka izdaje certifikat o pohranjenoj krvi iz pupkovine te ćete ga dobiti nakon što dobijemo uvid u analizu krvi iz pupkovine. Spomenuti certifikat služi vam kao dokaz o pohrani i vlasništvu te u bilo kojem trenutku krv iz pupkovine može biti povučena iz banke i dopremljena u kliniku kako bi se upotrijebila u liječenju. Odluku o upotrebi krvi iz pupkovine u terapijske svrhe donosi liječnik, odnosno liječnici koji vode terapiju.

Je li moguća otplata pohrane krvi iz pupkovine u obrocima?

Da, moguće je plaćati pohranu krvi iz pupkovine na 3, 6 ili 12 obroka.

Što se događa kada ugovor o pohrani krvi iz pupkovine istekne?

Ugovor o pohrani krvi iz pupkovine ne ističe budući da je sam ugovor sklopljen na neodređeno vrijeme. Ističe samo razdoblje unaprijed plaćene pohane. Pri potpisivanju ugovora odabirete razdoblje pohrane od 20, 30, 40 ili 50 godina.

Posjeduje li banka Vita 34 osiguranje u slučaju financijske nestabilnosti?

Da, banka Vita 34 osigurana je na 50 godina kod njemačke osiguravajuće kuće HDI Gerling.

Suradnja s Hrvatskom komorom primalja

Kompanija Bio Save Premium d.o.o., zastupnik Vite 34 u Hrvatskoj, uspostavila je suradnju s Hrvatskom komorom primalja. Navedena suradnja uključivat će e-tečaj/predavanje putem internetske stranice Hrvatske komore primalja, a služit će edukaciji primalja u području pohrane matičnih stanica i postupku prikupljanja krvi iz pupkovine za banku Vita 34. Više informacija o pohrani možete saznati na stranici biosave.hr ili putem telefonskog broja 01 644 7790.

Matične stanice nalaze se i u mliječnim zubima

Ako nisu izvađene iz pupkovine bebe, matične stanicečekaju i u mliječnim zubićima. Vaše dijete će u razdoblju od približno 5 godina izgubiti 12 mliječnih zubića. Ovaj vremenski period znači veću šansu za dobivanje održivih stanica za pohranu, i to procesom koji je potpuno neinvazivan. Ako niste reagirali na vrijeme, da pri porodu uzmete matične stanice iz djetetove pupkovine za buduće čuvanje, sada vam ostaje dodatno vrijeme da to učinite - do osme, desete, dvanaeste godine života djeteta. Banku dentalnih matičnih stanica BioEden, u Hrvatskoj zastupa tvrtka Bio Save Premium d.o.o. Za više informacija obratite im se putem maila info@bioeden.hr ili putem telefonskog broja 01 644 7790. www.bioeden.hr 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.