21. travnja 2015.

Tjedan borbe protiv neplodnosti

mpo neplodnost
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Neplodnost i medicinski potpomognuta oplodnja često su tretirane kao političko pitanje, pri čemu u fokusu nisu pacijentice i pacijenti i njihova potreba za psihosocijalnom podrškom. Cjelokupni događaj ima za cilj senzibilizirati javnost

Udruga Roda drugi put organizira Tjedan borbe protiv neplodnosti koji će se održati od 19. do 25. travnja u Zagrebu, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja.Cilj je podrška osobama suočenih s dijagnozom neplodnosti, senzibilizacije javnosti za problem kao i zagovaranju za pacijentice i pacijente optimalnog zakonskog uređenja ovog područja.

Cjelokupni događaj ima za cilj i senzibilizirati javnost te stvoriti pozitivno ozračje u kojem neplodne osobe, u teškom periodu borbe za roditeljstvo i suočavanja sa svojom bolesti, neće ni u jednom trenutku biti izložene osudi ili osjećati dodatnu stigmu društvenog neodobravanja zbog svog izbora liječenja.

Bit će predstavljen i novi cjelogodišnji projekt udruge Roda – stručno vođene grupe psihološke podrške pacijenticama. Neplodnost i medicinski potpomognuta oplodnja u Hrvatskoj često su bile tretirane kao političko pitanje, pri čemu u fokusu nisu bili pacijentice i pacijenti, kao ni njihova potreba za psihosocijalnom podrškom okoline. Novim projektom, uz sufinanciranje Grada Zagreba, Roda se okreće često zanemarenoj i prešućivanoj potrebi većine pacijenata koji se susreću s dijagnozom neplodnosti – osnaživanjem i psihološkom podrškom.

Glavna manifestacija je akcija Zajedno za plodnost. Održava se četvrti put te predstavlja organiziranu šetnju građana s ciljem senzibiliziranja javnosti te kao znak potpore osobama koje su suočene s neplodnošću i roditeljstvo pokušavaju ostvariti postupcima medicinski potpomognute oplodnje. Šetnja će početi 25. travnja u 11 sati na Trgu bana Jelačića (kod Manduševca).

Sve informacije o događanjima Tjedna borbe protiv neplodnosti možete pratiti na stranici Roda – Neplodnost na kojoj će biti objavljivani i video uradci i priče osoba koje su se borile s neplodnošću.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.