Školarci Zdravlje osnovnoškolca 16. veljače 2024.

Trinaestogodišnji dječak Lucas izliječen od smrtonosnog raka mozga

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Još uvijek nije sasvim jasno zašto se Lucas u potpunosti oporavio i kako bi njegov slučaj mogao pomoći drugoj djeci poput njega. Sedmero druge djece koje je sudjelovalo u ispitivanju također je preživjelo godinama nakon dijagnoze, ali je samo Lucasu tumor u potpunosti nestao.

Kada je Lucas imao samo šest godina, dijagnosticiran mu je rijedak tip tumora mozga. Prognoza nije bila optimistična. Francuski doktor Jacques Grill još se uvijek emotivno prisjeća trenutka kada je morao obavijestiti Lucasove roditelje da se pripreme na najgore.

Sedam godina kasnije, Lucas ima 13 godina i nije ostalo ni traga tumora. Belgijski dječak je prvo dijete na svijetu koje je izliječeno od glioma moždanog debla, jednog od najbrže rastućih tumora mozga, tvrde njegovi liječnici.  “Lucas je pobijedio sve izglede preživljavanja”, rekao je Grill, voditelj programa za tumor na mozgu u Centru za rak Gustave Roussy u Parizu.

Tumor, imena difuzni intrinzični pontinski gliom (DIPG), agresivni je oblik tumora koji najčešće ubija nakon devet mjeseci od postavljanja dijagnoze, a dijagnosticira se svake godine kod oko 300 djece u SAD-u i oko stotinjak u Francuskoj. Ipak, prognoze za djecu s DIPG tumorom ostaju loše – većina ne doživi ni godinu dana. Nedavna studija pokazala je da je samo 10 posto djece poživjelo još dvije godine.

Možda te zanima... Dirljiv video: Djevojčica je mami nakon kemoterapije ošišala kosu Roditelji

Tumor, poznat kao difuzni intrinzični pontinski gliom (DIPG), agresivni je oblik tumora i dijagnosticira se svake godine kod oko 300 djece u SAD-u i do 100 u Francuskoj. Prognoze za djecu s DIPG tumorom su loše – većina ne doživi ni godinu dana, a samo 10% preživi dvije godine. Radioterapija je ponekad uspjela usporiti razvoj ovog agresivnog tumora, a ni jedan lijek se do sada nije pokazao učinkovitim. 

Prvi takav slučaj u svijetu

Lucas i njegova obitelj krenuli su iz Belgije u Francusku kako bi se Lucas pridružio BIOMEDE studiji, koja istražuje nove potencijalne lijekove za DIPG. Od početka, Lucas je snažno reagirao na lijek protiv raka, everolimus, koji mu je nasumično dodijeljen. Grill je svjedočio kako je tijekom serije MRI pregleda promatrao kako tumor potpuno nestaje.

Liječnik se nije usudio prekinuti tretman sve do prije godinu i pol dana, kada je Lucas kazao da ionako više ne uzima lijekove. "Ne znam ni za jedan takav slučaj u svijetu", kazao je Grill, prenosi Sciencealert.

Još uvijek nije sasvim jasno zašto se Lucas u potpunosti oporavio i kako bi njegov slučaj mogao pomoći drugoj djeci poput njega. Sedmero druge djece koje je sudjelovalo u ispitivanju također je preživjelo godinama nakon dijagnoze, ali je samo Lucasu tumor u potpunosti nestao. 

Razlog zbog kojeg su ova djeca reagirala na lijekove dok druga nisu, vjerojatno se odnosi na biološke posebnosti njihovih pojedinačnih tumora, rekao je Grill. “Lucasov tumor je imao izuzetno rijetku mutaciju zbog koje su, vjerujemo, njegove stanice bile osjetljivije na lijek”, dodao je.

Znanstvenici će sad pokušati in vitro reproducirati razlike identificirane u njegovim stanicama kako bi otkrili točnu metodu kojom su stanice raka ubijene. Upozorili su da je bilo kakvo moguće liječenje šireg spektra još uvijek daleko.

“U prosjeku je potrebno 10 do 15 godina od prvog eksperimenta da nešto postane lijek, to je dug proces”, rekao je Grill.

Možda te zanima... Djevojčice koje su pobijedile rak ponovno slave život Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.