Vrtić Prehrana djeteta 20. rujna 2016.

Pravila prehrane za male sportaše

sport djeca
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako se vaše dijete odlučilo baviti sportom, jako je važno obratiti pažnju na njegovu prehranu i da, uz konzultacije s trenerom i pedijatrom, osmislite idealan jelovnik

Ako se vaše dijete zanima za neku fizičku aktivnost, nemojte ga sputavati u tome. Odvedite ga kod pedijatra kako biste se konzultirali koji sport bi bio najbolji za njega.

Na primjer, ako želite potaknuti razvoj njegovih intelektualnih sposobnosti i koncentraciju, šah je pravi izbor. Ako mislite da je djetetu potrebna bolja fizička kondicija, možete ga upisati u školu nogometa, atletike, tenisa. U tom slučaju, dijete će se morati svakodnevno pridržavati pravila koje će mu trener preporučiti, uključujući i poseban režim prehrane.

Aktivna djeca su zdravija, uspješnija i popularnija

Ne inzistirajte na tome da dijete pod svaku cijenu prihvati sport koji ste mu vi odabrali. Neka ono samo kaže što želi trenirati, a pedijatar je tu da procijeni koliko je ta želja u praksi izvodljiva.

Koja hrana treba biti na jelovniku?

Određivanje prehrane za sportaša drugačije je kod svakog djeteta i uglavnom ovisi o vrsti sporta kojim se bavi, o fizičkom opterećenju i cilju koji želi postići.

Obrok s više ugljikohidrata preporučuje se nakon fizičke aktivnosti kako bi se što prije povratila snaga, ali se ne smiju zanemariti ni voda, voće i povrće.

Neki sportovi u djetinjstvu mogu ugroziti motorički razvoj

Važno je da dijete tijekom treninga pije dovoljno vode da ne bi dehidriralo. Neophodno je da svakodnevno popije oko dvije litre tekućine (uključujući i juhu), a ako je sport kojim se dijete bavi intenzivniji, ta količina može se povećati.

Posebno treba obratiti pažnju na unos vitamina E i B, ali ni mineralne tvari ne bi trebalo zapostaviti. Namirnice ne smiju biti teške, već energetski jake i raznovrsne.

Jedna od važnijih namirnica u prehrani djece koja se bave sportom je sir, koji sadrži lako probavljive bjelančevine, veliku količinu kalcija, kalija i fosfora. Osim sira, treba konzumirati i druge mliječne proizvode, jogurt i vrhnje s niskim sadržajem masnoća odličan su izbor. Još jedan bogat izvor bjelančevina je meso. Bjelančevine životinjskog podrijetla sadrže aminokiseline koje su nezamjenljive za dječji organizam, zatim kalij, fosfor, natrij, magnezij, kalcij i vitamine B grupe. Posebno važnu ulogu u prehrani djece sportaša ima riba, osobito morska. Stoga bi se, bar tri puta tjedno, trebala naći na djetetovom tanjuru.

Potreba za ugljikohidratima zadovoljava se unosom krumpira, integralne riže i drugih žitarica, integralnog kruha.

Djeca i sport: Do osme bez natjecanja

Važno je izbjegavati unos ugljikohidrata kroz industrijski šećer, jer je on nositelj praznih kalorija, bez potrebnih vitamina i minerala. Jako važnu ulogu u prehrani ima i svježe sezonsko voće koje obiluje vitaminima, mineralima i ugljikohidratima. Ono je neophodno i za uspostavljanje normalne probave i čišćenje organizma od toksina. Prehrana voćem i povrćem znatno olakšava usvajanje bjelančevina, ugljikohidrata i vitamina. Poželjno je da obrok malog sportaša sadrži svježe povrće i voće koje treba biti pravilno raspoređeno tijekom dana, a o tome se treba konzultirati s trenerom i pedijatrom.

Pokažite djetetu primjerom što je zdrav život

6 pravila kojih se treba pridržavati:

  • Dijete treba jesti bar dva sata prije treninga.
  • Obavezno tijekom treninga mora imati uz sebe bocu s običnom vodom.
  • Ako je dijete jako gladno, može pojesti nešto lagano, a obilniji obrok treba biti tek nakon sat-dva.
  • Bilo bi dobro da nakon treninga vaše dijete ne kreće odmah kući, već neka pričeka neko vrijeme da se ohladi, a zatim odjene suhu odjeću.
  • Dijete odjenite u skladu s vremenom, nikako ga nemojte pretrpavati debelim majicama i jaknama.
  • Ako primijetite da dijete hvata gripa, neka preskoči trening dok potpuno ne ozdravi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.