Roditelji Sretna mama 13. listopada 2016.

Zabavno i korisno: Vježbajte kroz igru s bebom

Nikolina Bosnar
Foto: Privatni album
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Vaša beba će ubrzo početi doživljavati svijet oko sebe i primijetit ćete kako uživa u vašem društvu i zajedničkom igranju. Iskoristite to vrijeme i vježbanje pretvorite u igru

Nakon poroda većina žena susreće se s pitanjem kako vratiti trbuh u “normalno stanje”. Ako ste imale prirodan i zdrav porod te imate dozvolu liječnika, savjetujem da vježbanje postane dio vaše svakodnevice. Tako ćete ubrzati oporavak, ojačati mišiće leđa, trbuha i mišićno dno zdjelice. I, ono važnije, psihički ćete se bolje osjećati. 

Na početku su to vježbe disanja i lagane šetnje. Dozirajte rekreativne aktivnosti i osigurajte si neophodan odmor.

Kada ste spremne, možete započeti s vježbama trbušnog disanja. Lezite na leđa sa savijenim koljenima. Udahnite duboko kroz nos, grudni koš ostaje miran, trbuh se podiže. Izdahnite polako uz snažnu kontrakciju mišića trbuha. Izdisaj može trajati 3-5 sekundi. U početku napravite mali broj ponavljanja i postepeno povećavajte do 10.

Savjet više: kada se dižete iz ležeće pozicije najprije se okrenite cijelim tijelom na bok i uz pomoć ruku dođite do sjedeće pozicije. Tako ćete smanjiti opterećenje na ravne trbušne mišiće i spriječiti mogućnost povećanja dijastaze (razdvajanja ravnog trbušnog mišića). 

Vaša beba će ubrzo početi doživljavati svijet oko sebe i primijetiti ćete kako uživa u vašem društvu i zajedničkom igranju. Iskoristite to vrijeme i vježbanje pretvorite u igru. Sigurna sam da će biti na obostrano zadovoljstvo i imat ćete mirniju i zadovoljniju bebu.

1. Lezite na leđa i podignite noge u položaj u kojem su potkoljenice paralelne s podlogom. Pazite da su koljena iznad kukova. Bebu postavite na potkoljenice i držite ju za ruke. Pogled prema bebi bi vam trebao osigurati pravilan položaj glave i vrata. Ako se pojavi bol, radite vježbu sa glavom na podlozi.

Nikolina Bosnar | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Na udah privlačite oba koljena prema prsima pazeći da ne odvajate zdjelicu od poda. Na izdah noge vraćate naprijed, malo dalje od početnog položaja kako biste aktivirali mišiće trbuha. Pri izdahu pazite da se donji dio leđa ne diže od podloge. Ponovite vježbu 8 puta.

Nikolina Bosnar | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Ostanite u položaju izdaha i spuštajte potkoljenice prema podlozi. Ponovite 8 puta.

Nikolina Bosnar | Author: Privatni album Foto: Privatni album

2. Tijelo postavite u poziciju “planina”. Bebu smjestite ispod vas na podlogu. Korijenom dlana gurajte podlogu prema unutra kako biste osigurali pravilan položaj ramena i lopatica. Pete su na podu. Udahnite, na izdah spustite se u položaj na sve četiri s tim da koljena ostaju u zraku. Ponovite 8 puta.

Nikolina Bosnar | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Napomena: Pazite na četiri točke - dlanovi točno ispod ramena, koljena ispod kukova.

Nikolina Bosnar | Author: Privatni album Foto: Privatni album

3. Vježba se izvodi iz raskoračnog stava. Bebu držite u naručju. Osjetite svoja stopala na podlozi i izdužite se. Udahnite, na izdah se spustite u čučanj. Ponovite 8 puta.

Nikolina Bosnar | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Napomena: pazite da ne savijate gornji dio leđa, trup aktivan. Koljena ne padaju prema unutra, prate liniju stopala. Nakon 8 ponavljanja bebu prebacite na drugu ruku.

Osluškujte svoje tijelo. Ako osjetite da nešto nije u redu vjerojatno ste u pravu i usporite. Bez ustručavanja postavite pitanje stručnoj osobi. 

U početku vježbajte manje, ali češće i uzmite si odmora koliko trebate. Ne odustajte, osmijeh vašega malog pomagača vam govori da ste na dobrom putu. Uživajte!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.