Školarci Zdravlje osnovnoškolca 01. svibnja 2017.

DHA poboljšava kvalitetu sna kod djece

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeci koja uzimaju DHA u obliku dodatka prehrani, ne samo da se poboljša kvaliteta sna, već se i značajno smanjuje učestalost buđenja po noći. Također, spavaju u prosjeku 58 minuta dulje

Problemi sa spavanjem pojavljuju se već i u pedijatrijskoj populaciji, a pogađaju otprilike 30 – 40% djece uzrokujući pritom različite zdravstvene probleme, umor, poteškoće u učenju i probleme s ponašanjem, depresiju te povećanje tjelesne mase.

Možda te zanima... Tablica spavanja djece koja je šokirala roditelje Školarci

Britanski znanstvenici došli su do zanimljivih saznanja zašto neka djeca imaju nesanicu te su pronašli moguće rješenje ovog problema. U istraživanju je sudjelovalo 395 djece dobi 7 do 9 godina kojima su analizirani obrasci spavanja. Također, djeci je izmjerena razina dokozaheksaenske masne kiseline (DHA) u krvi koja pripada skupini omega – 3 masnih kiselina

Detaljnom analizom parametara vezanih za spavanje, utvrđena je njihova povezanost s razinom DHA u krvi. Naime, niže razine DHA u krvi bile su povezane sa smanjenom duljinom trajanja sna, dok su više razine DHA u krvi bile povezane s boljom kvalitetom sna.

djevojčica spavanje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako bi detaljnije ispitali može li se kvaliteta sna poboljšati povećanjem razine DHA u krvi, znanstvenici su tijekom 16 tjedana djeci davali DHA u obliku dodatka prehrani, odnosno placebo, a obrasci spavanja su zatim ispitani aktigrafijom. Aktigrafija je metoda koja uključuje mjerenje  parametara poput duljine spavanja, buđenja po noći te kvalitete sna.

Rezultati su pokazali da, kod djece koja su uzimala DHA u obliku dodatka prehrani, ne samo da se poboljšala kvaliteta sna, već se i značajno smanjila učestalost buđenja po noći. Također, djeca koja su uzimala DHA spavala su 58 minuta dulje u odnosu na djecu koja su dobivala placebo.

dijete spavanje krevet Možda te zanima... Najveća greška zbog koje dijete ne može zaspati Vrtić

Nije posve jasno kako DHA utječe na san djece, no autori smatraju da bi za ovu povezanost mogla biti zaslužna veza između razine DHA u mozgu i proizvodnje melatonina, hormona koji ima važnu ulogu u regulaciji sna.

Literatura:
Montgomery, P, Burton, JR, Sewell, RP,  Spreckelsen TF, Richardson AJ (2014) Fatty acids and sleep in UK children: subjective and pilot objective sleep results from the DOLAB study – a randomized controlled trial. J Sleep Res 23: 364-388

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.