Roditelji Sretna mama 16. ožujka 2023.

Kazne, nagrade, a ni terapija nisu pomogli? Saznaj kako uspješno odgajati eksplozivnu djecu

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Revolucionarni pristup dr. Rossa Greena kojim se učinkovito rješavaju izazovna ponašanja djece – pročitajte „Eksplozivno dijete“

Kakvo je eksplozivno dijete? Ono na uobičajene probleme reagira izrazito frustrirano – plačem, vrištanjem, psovanjem, udaranjem, grizenjem, pljuvanjem ili uništavanjem imovine. Njegovi česti izljevi bijesa roditelje čine frustriranima, uplašenima, zabrinutima i očajnički željnima pomoći. Većina roditelja, u najboljoj namjeri da riješi problem, posegnula je za čitavim arsenalom mjera – od racionaliziranja, preko kažnjavanja, do terapije – bez ikakva uspjeha.

Dr. Ross Greene, autor knjige “Eksplozivno dijete”, istaknuti kliničar i jedan od prvih stručnjaka u liječenju djece sa socijalnim, emocionalnim i bihevioralnim teškoćama, radio je s tisućama eksplozivne djece i ima dobre vijesti: ta djeca nisu željna pažnje ili nemotivirana, a njihovi roditelji nisu pasivna, popustljiva bića kojima dijete lagano manipulira.

 | Author: Egmont Foto: Egmont "Jedna od stvari koje ćete naučiti u početnim poglavljima ove knjige jest da nazivlje koje se redovito rabi pri opisu djece sa zabrinjavajućim obrascima ponašanja - opisima poput primjerice tvrdoglav, manipulativan, traži pažnju, iskušava granice, prkosan, beskompromisan, nemotiviran - nije točno i da je posve štetno. Također ćete pročitati i da je mnogo toga što se obično govori za roditelje takve djece - da su pasivni, popustljivi, nedosljedni, skloni neuvjetovanju, nevješti u discipliniranju - također netočno i neproduktivno. Ovo će možda zazvučati čudno, no ovo je zaista najbolje vrijeme u povijesti čovječanstva za život ili rad s djetetom koje iskazuje zabrinjavajuće obrasce ponašanja." - dr. Ross Greene

Kroz ovu suosjećajnu, pronicljivu i praktičnu knjigu, dr. Greene pruža novi konceptualni okvir za razumijevanje njihovih poteškoća. Umjesto oslanjanja na nagrađivanje i kažnjavanje, njegov model rješavanja problema promiče suradnju s eksplozivnom djecom i poučavanje te djece vještinama koje im nedostaju.

Knjigu „Eksplozivno dijete“ u izdanju Egmontove biblioteke PULS pronađite u svim knjižarama i na shop.egmont.hr.

Ulomak iz knjige možeš pročitati ovdje.

Možda te zanima... Otkrijte svjesno roditeljstvo i saznajte kako odgojiti dobre ljude! Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.