Školarci Slobodne aktivnosti 20. srpnja 2017.

Ljetni praznici u Zagrebu: gdje, što, kako, kada?

Umjetnost u prirodi
Foto: Udruga Praktikum Umjetnost u prirodi
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Škola je završila i počeli su godišnji odmori, odlazak na more i druženje s obitelji. Djeca su napokon dobila svoje slobodno vrijeme i bila bi prava šteta da ga provedu u kući ispred televizora ili kompjutera igrajući igrice. Ako ste u Zagrebu ili okolici, djecu možete odvesti na neki od zanimljivih i korisnih programa

Svako ljeto – isti problemi. Škola je završila i počeli su godišnji odmori, odlazak na more i druženje s obitelji. Djeca su napokon dobila svoje slobodno vrijeme i bila bi prava šteta da ga provedu u kući ispred televizora ili kompjutera igrajući igrice. Sva sreća, ove godine u Zagrebu se može otkriti pregršt korisnih programa za osnovnoškolce.

Jedna od odličnih destinacija koju svakako vrijedi posjetiti s djecom je Art Park u Tomićevoj ulici. Dok se vaša djeca umjetnički izražavaju na likovno-kreativnim radionicama udruge Praktikum, vi se možete opustiti uz piće i uživati u šarolikom programu koji su za vas pripremili dečki iz udruge Pimp my Pump i street art studija Lapo Lapo.

Art Park | Author: Udruga Praktikum Foto: Udruga Praktikum Art Park

Likovne radionice namijenjene su djeci osnovnoškolcima i daju im slobodu izražavanja te potiču kreativnost jer sva umjetnička djela koja se izrade na radionicama poslužit će dodatnom uređenju Art parka. S voditeljicom Melitom Omeragić, akademskom kiparicom, djeca izrađuju skulpture, oslikavaju klupice i panjeve, izrađuju kućice za ptice, uče o umjetnosti i još mnogo toga.

Da su likovne radionice sjajna opcija za popunjavanje ljetnog programa u Zagrebu pokazuje i Muzej za umjetnost i obrt koji održava ljetne GALAntne radionice kao dio projekta Ljeto baroka u MUO. Radionice su osmišljene uz izložbe Barokni sjaj Venecije: Tiepolo i suvremenici, Azulejos - umjetnost portugalskih keramičkih pločica te dio Stalnog postava. Uz stručno vodstvo djeca na radionicama mogu naučiti što je mrtva priroda, pejzaž, veduta, žanr te o igri svjetla i sjene upotrebljavajući boje.

MUO | Author: Udruga Praktikum Foto: Udruga Praktikum MUO

Ukoliko ste ljubitelji planinarenja i želite da vaša djeca provedu ljetne praznike u prirodi, udruga Praktikum također nudi petodnevni program planinarenja na Medvednici nazvan „Umjetnost u prirodi“. Uz voditelje iskusne planinare, djeca se uče orijentirati u prirodi, borave na svježem zraku, planinare, igraju društvene igre i jedu ručak u obiteljskoj atmosferi. Izuzev planinarenja i igranja, svaki dan prikupljaju prirodne materijale i izrađuju mala umjetnička djela na likovnim radionicama.

Tu je i neizostavni „Odmorko“ Školskog sportskog saveza grada Zagreba, koji omogućava velikom broju školaraca da besplatno i na osmišljen, sadržajan i stručno vođen način kvalitetno i korisno provedu dio slobodnog vremena. Ove godine zaista su se potrudili ponuditi djeci veliki izbor aktivnosti - od plivanja, ronjenja s perajama, streličarstva, kuglanja, odbojke, rukometa, hrvanja pa sve do hokeja na travi i plovidbe kajakom. Potrebno je samo uzeti potvrdu iz škole, izraditi iskaznicu te doći na sadržaje u kojima se želi sudjelovati.

Odmorko | Author: Udruga Praktikum Foto: Udruga Praktikum Odmorko

A za ljubitelje filma tu je program Kino Bibijada Kina Europa, zamišljen kao mjesto za edukaciju djece kroz projekcije filmova i filmske radionice.

Izbora je mnogo, a sve je kao i uvijek stvar preferencije. Djeca će korisno iskoristiti slobodno vrijeme, a i vi ćete uživati u vaših par sati odmora. Čak i u gradu, ljetni praznici napokon mogu početi!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.