Školarci Slobodne aktivnosti 06. prosinca 2017.

Facebook predstavio Messenger Kids - sigurnu aplikaciju za djecu

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Facebook je lansirao novu aplikaciju pod nazivom Messenger Kids kako bi omogućio djeci da se sigurno povežu s članovima obitelji i prijateljima

Messenger Kids najnovija je aplikacija, namijenjena prvenstveno djeci. Messenger Kids nije samostalna aplikacija, već se radi o dodatku unutar roditeljevog profila kako bi roditelji imali potpunu kontrolu nad djetetovim korištenjem društvene mreže. Također, roditelji moraju odobriti djetetove kontakte prije nego mogu započeti dopisivanje. Na taj je način Facebook odlučio zaštiti djecu od nepoželjnih i opasnih stranaca. 

dijete mobitel Možda te zanima... Što roditelji u Hrvatskoj misle o sigurnosti djece na Internetu? Školarci

Dijete zapravo nema svoj profil, stoga je nemoguće da netko nađe vaše dijete preko tražilice. Ono što su zapravo iz Facebooka htjeli je da djeca steknu osjećaj korištenja društvenih mreža pod nadzorom i rukovodstvom roditeljske kontrole. Trenutno je aplikacija dostupna samo za Appleove proizvode, a namijenjena je djeci između 6 i 11 godina.

Aplikacija im dozvoljava da se dopisuju s prihvaćenim individualcima i unutar dopuštenih grupa te imaju mogućnost korištenja raznih interaktivnih dodatnih atrakcija. Primjerice, djeci će se vjerojatno jako sviđati filteri i razgovor s nekime preko roditeljevog telefona noseći uši zeca i slično. 

"Jedna od stvari do koje smo iznova i iznova dolazili je da djeca na komunikaciju gledaju kao na igru, stoga smo htjeli ovu aplikaciju učiniti što zabavnijom", rekla je Loren Cheng, voditeljica prodaje u Facebooku. 

mama i kćer Možda te zanima... Više od 90 posto djece ima profil na Facebooku Školarci

Messenger Kids veliki naglasak stavlja na zaigranost, okvire, maske, naljepnice, emotikone i zvučne efekte. Djeca se također mogu 'pretvoriti' u starije verzije sebe ili se 'pretvoriti' u bebe. Treba istaknuti kako djeca nisu u mogućnosti obrisati razgovore i roditelji imaju potpuni pristup svemu što djeca rade i pišu kroz aplikaciju. Postoje i mogućnost blokiranja i prijavljivanja i roditelji su odmah obaviješteni ukoliko njihovo dijete blokira ili prijavi nekog od kontakata. Treba zapamtiti da djeca mogu komunicirati samo s onim kontaktima koje roditelji odobre, ali opreza nikad dosta.

Sviđa li se nama to ili ne, društvene mreže su sada dio života. Iako je gorko-slatko vidjeti djecu kako dobivaju sve više samostalnosti, pomalo je zastrašujuće kada se ta samostalnost proširuje na online aktivnost. No, upravo zato, možda uopće nije loše da je Facebook poduzeo prve korake kako bi ponudio djeci njihovo prvo korisničko iskustvo pod budnim okom roditelja

Možda te zanima... Jesu li savjeti vezani za djecu i tehnologiju zastarjeli? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.