Školarci 02. lipnja 2023.

Ne može se koncentrirati? Na ovih 7 načina možeš produžiti pažnju kod djeteta

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trajanje pažnje i koncentracije kod mališana u nižim razredima osnovne škole sve je kraće. Iako bi trebalo s vremenom rasti i produžavati se, zbog raznih ekrana i drugih pogrešnih poticaja. No, nije sve izgubljeno i može se na tom raditi.

Djeca se često bore s pažnjom i to je oduvijek bilo tako, posebno kad krenu u školu. No, u današnje vrijeme stvar postaje još i gora. Uz razne kratke video uratke na raznim društvenim mrežama koji traju sve kraće i kraće, te ne zahtijevaju  posebnu koncentraciju i duže praćenje, klincima je pažnja sve kraća. Pa kad sjedneš s njima ponoviti neko novo gradivo ili napraviti zadaću, često izgubiš živce.

Možda te zanima... Iskoristite ih: 10 savjeta kako pomoći djetetu koje teško uči i ima problema s učenjem Školarci

Posebno je tako kad im se da zadatak koji smatraju izazovnim ili teškim. Veća je šansa da će odustati prije nego što se uistinu potrude. Ako primijetiš da dijete redovito gubi fokus tijekom izazovnih zadataka, evo nekoliko strategija koje bi mogle pomoći povećati taj raspon pažnje i poboljšati krajnji ishod tvog i djetetovog truda.

Zapamti, neka djeca će se boriti s pažnjom više od druge. Ove taktike možeš koristiti kod kuće, ali i ako radiš s više djece, kao učitelj.

1. Uključi tjelesnu aktivnost

Djeca koja se bore s pažnjom često bolje funkcioniraju ako im se daju kratki odmori za aktivnu igru. Neka napravi stanku tijekom koje može skakutati na lopti za vježbanje, otići u međuvremenu do parka ili kratko prošetati ili mu omogući stanku za istezanje. Bilo kakva takva aktivnost može pomoći djetetu koje se muči s pažnjom da ostane usredotočeno. Također može pomoći ako djetetu za takvu aktivnost omogućih 15-ak minuta prije nekog izazovnog zadatka.

2. Napravi "stanku za pozornost"

Nauči dijete što znači "posvetiti pažnju" i kako to izgleda. Vježbaj posvećivanje pažnje u trenutcima koji nisu ključni niti važni za školu i gradivo koje bi dijete trebalo usvojiti. Zatim, u određenim intervalima, napravite stanke za vježbanje pažnje. Možeš iskoristiti neku štopericu ili alarm na mobitelu da označiš početak i kraj, a dijete mora reći što je vidjelo i zapamtilo u tom vremenu. To može pomoći uvježbavanju mozga, da dijete shvati kako pažnja izgleda i koliko često dolazi u iskušenje da ne pazi.

3. Podesi vremenske okvire

Ako ustanoviš da, bez obzira na to što radili, dijete jednostavno ne može zadržati pažnju, možda trebaš podijeliti sadržaj na manje vremenske intervale. Prema nekim istraživanjima dijete bi trebalo moći se koncentrirati na nešto i održavati pažnju po 2 do 5 minuta za svaku godinu života. Na primjer, ako imaš šestogodišnje dijete, možeš očekivati 12 do 30 minuta pažnje. To bi značilo da bi, na primjer, 10-godišnjak mogao čitati lektiru i sat i pol vremena u komadu. No, ako vidiš da to ne ide, razdijeli mu to vrijeme na kraće. Neka to bude uz korištenje alarma, kako bi mu bilo zanimljivije. No, u stankama mu nemoj dati ekran, nego pokušaj da to bude bilo kakva fizička aktivnost.

Ako s djetetom ponavljaš školsko gradivo, pazi da od njega tražiš odgovore o onom o čemu uči, raspravljaj s njime o temi. Tako će lakše zadržati pažnju.

4. Ukloni vizualne smetnje

Kada se dijete bori s teškim zadatkom, pažnja mu začas može odlutati. Omogući mu mirno okruženje u kojem mozak može ostati usredotočen upravo na to. Nemoj ni u kom slučaju ostaviti uključen televizor, radio ili slično, a ako imaš još djece, neka ne budu glasni.

5. Igrajte igre pamćenja

Pamćenje nije mišić, ali svakako može pomoći u poboljšanju fokusa. Igre pamćenja pomažu djeci usavršiti fokus na zabavan način, tako da se mogu koncentrirati i na ono što im predstavlja izazov. Neka igre pamćenja budu dio svakodnevne igre. Igre pamćenja ne moraju biti komplicirane. Čak i jednostavna igra „Crvena kraljica 1, 2, 3“, „Što vidim“, „Jakov kaže“ (Simon says), „Dan-noć“… Za povećanje pažnje također se mogu koristiti memorijske karte ili klasičan Memory.

6. Ocijeni (i promijeni) zadatke

Ako primijetite da dijete neprestano izbjegava zadatak ili se čini previše rastresenim, zamoli ga da ocijeni razinu izazova koju mu predstavlja zadatak na ljestvici od 1 do 10. Ako kaže da je zadatak osam ili više, pitajte ga što bi moglo napraviti kako bi zadatak bio dva ili tri. Ponekad to daje sjajan uvid u to što možeš učiniti da pomogneš djetetu smanjiti svoju razinu frustracije.

7. Razdvoji zadatke na dijelove

Ako ove strategije ne daju rezultate, obrati pažnju na sam zadatak. Može li se podijeliti na manje dijelove? Neka se dijete usredotoči dovoljno dugo da obavi dio zadatka, a zatim napravi stanku i vrati se projektu malo kasnije. Djeca koja se bore s pažnjom mogu stvarno obaviti traženi zadatak brže uz ovu strategiju nego da jednostavno pokušaju završiti sve u jednom dahu.

Možda te zanima... Ako djetetu pomažeš sa zadaćom i učenjem, izbjegavaj ovih 6 čestih grešaka Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.