Školarci 20. siječnja 2023.

5 zabavnih vježbi za pomoć kod disleksije

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Disleksija se prije tek kojeg desetljeća daleko manje dijagnosticirala, a ako je to i bio slučaj, bilo je to poprilično kasno u životu, odnosno školovanju. Danas se to događa puno ranije, pa je lakše pomoći djetetu što ranije da shvati kako si i samo pomoći.

Do ne tako davno, djeci koja su imala problema s disleksijom bilo je teško u školi. Zbog tradicionalnog načina učenja, često nisu mogla razvijati svoje sposobnosti u skladu sa svojim vještinama, a očekivalo se da uče jednako kao i svi ostali. Međutim, danas znamo da samo treba poštovati njihov ritam. To „samo“ često je ipak teško ostvarivo, ali ako je u školi teško, možda djetetu dobro dođe pomoć kod kuće.

 

Uz ovih pet vježbica možeš se zabaviti s djetetom, ali i pomoći mu da se lakše nosi s disleksijom.

Aktivnosti za djecu za pomoć kod disleksije

Disleksija Možda te zanima... Disleksija kod djece: Kako je prepoznati i koje vježbe mogu pomoći? Školarci

Ovo nisu komplicirane vježbe, već aktivnosti koje se mogu provoditi kod kuće. Također, nema potrebe trošiti puno novca na materijale. Najvažnije je da je dijete motivirano i zainteresirano za njih. Disleksija se ne može izliječiti jer nije bolest već poremećaj učenja. Međutim, mogu se poduzeti aktivnosti za njegovo poboljšanje.

Društvene igre sa slovima

Neke društvene igre, kao što je Scrabble, ili druge poput pretraživanja riječi, križaljki, „vješala“, traženja riječi u tekstovima, stvaranja riječi ili sricanja uvelike poboljšavaju leksički razvoj djece. Stoga je dobra opcija sjesti s djecom i baviti se ovakvim igrama svaki dan.

„Obostrane“ aktivnosti

Djeca s disleksijom često imaju poteškoća određivanjem strana i percepcijom strana – lijevo i desno. A često i preferiraju jednu stranu tijela. Stoga je važno raditi aktivnosti koje ga obostrano jačaju. Možete raditi vježbe snage kao što je podizanje teških predmeta jednom pa drugom rukom.

Osim toga, između ostalog možete pokušati šivati, provlačiti gumb kroz male rupice ili vezati vezice. Također možete igrati igre u kojima se tijelo kreće, kao što je ples. Možete „podijeliti“ tijelo na dva dijela i pomicati samo desnu ili lijevu stranu u ritmu glazbe.

Rima

Pjesmice u rimi mogu biti jako zabavne, a korisne su za svu djecu. Na taj će način mališani tražiti riječi i razmišljati kako mogu stvoriti originalne tekstove. Važno je dopustiti im da istražuju svoju kreativnost i maštu. Mogu se rimovati sa svakodnevnim stvarima ili s imenima prijatelja ili rodbine.

Apsurdne riječi i fraze

U mnogim prilikama apsurd može biti zabavan i motivirajući. Zato je ova vježba dobra za djecu s disleksijom. Na primjer, možete izmišljati nove riječi. Da biste to učinili, možete stvoriti dva različita stupca s parovima riječi, jedan pravi i jedan izmišljen. Zatim zamolite dijete da odabere jednu riječ i njezin par, te kaže koja od njih zapravo ne postoji.

Poticanje djeteta da stvara kratke, apsurdne rečenice ili priče može biti od velike pomoći kod disleksije. Osim toga, može biti i jako zabavno.

Prepoznavanje ispravnih riječi

Prepoznavanje ispravnih riječi može biti dobra prilika za pomoć kod disleksije, kako bi se poboljšale djetetove vještine čitanja i pisanja. Osim toga, aktivnost se može prilagoditi dobi djeteta. Ideja je da bi trebali u tekstu koji im daš identificirati riječi i rečenice koje su ispravno napisane, a trebaju imati na umu i rod i broj. Također, trebaju provjeriti je li točno glagolsko vrijeme, imenice i pridjevi.

Možeš također napraviti popis riječi tako da ti dijete može reći karakteristike svake od njih. Na taj će način moći brže otkriti koje su riječi i izrazi točni, a koji nisu. Također, možeš proširiti aktivnost i dati im da navedu sinonime za neke riječi. Zatim mogu reći kako bi izgledali oblici množine ili jednine.

Možda te zanima... Sve što trebate znati o disleksiji, disgrafiji i diskalkuliji Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.