Školarci 27. svibnja 2022.

Upoznajte Lexie, aplikaciju koja olakšava, poboljšava i potiče učenje i čitanje

Foto: Aplikacija Lexie ;Upoznajte Lexie, aplikaciju koja olakšava, poboljšava i potiče učenje i čitanje
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Aplikacija Lexie, koja pruža ugodno iskustvo čitanja svima, posebno pomaže djeci s disleksijom i teškoćama čitanja, a rezultat je rada logopeda, dizajnera, tipografa i IT stručnjaka. U nekoliko jednostavih koraka možete kreirati korisnički račun kako biste kod svojih mališana probudili strast za čitanjem, osjećaj za ljepotu svijeta knjige i ponudili im ugodno iskustvo čitanja.

Disleksija je jezično utemeljena poteškoća koju obilježavaju problemi u dekodiranju riječi tj. povezivanju glasa i slova. Glavni problem djece s disleksijom je čitanje, pa tako imaju problema u povezivanju slova s njegovim glasom, premještaju ili umeću slova ili slogove unutar ili na kraju riječi, čitaju “napamet”, vraćaju se na već pročitani red ili preskaču red. Srećom, postoje metode koje djeci pomažu i olakšavaju čitanje, a jedna od njih je i inovativna aplikacija Lexie. 

Aplikacija koja potiče čitanje i olakšava svakodnevicu osobama s disleksijom

Skupina stručnjaka iz raznih područja – od dizajnera i tipografa, preko logopeda, pa do inovatora i IT developera – okupila se u hvalevrijednom i inovativnom projektu kako bi osobama s disleksijom i drugim teškoćama čitanja omogućili da ova svakodnevna aktivnost i za njih postane ugodno iskustvo.

Naime, tvrtka OmoLab, na čelu s Petrom Reićem i u suradnji s priznatim tipografom Markom Hrastovcem te nizom stručnjaka, razvila je sustav fontova OmoType. Riječ je o pismu posebno oblikovanom za osobe s disleksijom, a njegov inovativni pristup nudi prilagodbu jedinstvenim potrebama svakog korisnika. OmoType svoju punu afirmaciju ostvaruje kroz Omoguru digitalne alate za olakšavanje čitanja i učenja, pri čemu je posebno važna Lexie - web aplikacija koja omogućuje optimizaciju fonta te olakšava, poboljšava i potiče čitanje kod osoba s disleksijom. 

Kako bih vam što bolje približili Omoguru digitalne alate, posebno inovativnu aplikaciju za ugodno čitanje Lexie - razgovarali smo s Vanjom Andrićem koji nam je objasnio kako su nastali OmoType sustav i Omoguru alati, tko stoji iza OmoGurua i svih hvalevrijednih, inovativnih projekata te kako aplikacija Lexie olakšava čitanje i svakodnevicu osobama s disleksijom i teškoćama čitanja, ali i svima koji puno vremena provode pred ekranima.

 | Author: www.omotype.com/hr Foto: www.omotype.com/hr ;Aplikacija koja potiče čitanje i olakšava svakodnevicu osobama s disleksijom

Kako je nastala Lexie aplikacija za ugodno čitanje i tko je sve radio na razvoju aplikacije? 

Naša najnovija aplikacija za ugodno čitanje i učenje - Lexie - rezultat je sinteze znanja prikupljenog iz nekoliko kanala - inicijalnog proučavanja znanstvenih istraživanja o čitanju i disleksiji, razvoju našeg prvog proizvoda OmoType font sistema, provedenim istraživanjima tijekom i nakon razvoja OmoTypea kojim se potvrdilo da se uz njega lakše čita te povratnim informacijama korisnika OmoTypea i Omoguru Reader mobilne aplikacije. Ovaj proces trajao je nešto više od 4 godine. 

Petar, koji je pokrenuo cijelu priču prije nešto više od 6 godina, na ideju o razvoju alata koji olakšavaju, poboljšavaju i potiču čitanje došao je nakon što mu je kćeri dijagnosticirana disleksija. Kako nije pronašao adekvatno rješenje kojom bi joj pružio podršku kroz istraživanje rješenja i potreba došao je na ideju o dinamičnom font sustavu uz koji se tekst može prilagoditi jedinstvenim potrebama svake osobe. Kako je disleksija izrazito individualna i velikog spektra manifestacija te je bitno prilagoditi tekst individualnim potrebama to je nekako bio prirodni put kojim je krenuo. Nakon toga je uslijedila mobilna aplikacija Omoguru Reader koja je olakšala korištenje našeg font sustava, manipulaciju izgledom teksta te među ostalim ponudila alate za olakšavanje čitanja, održavanje ritma čitanja i fokusa na redak teksta te knjižnicu sa e-Lektirama. 

Lexie, čija je beta verzija nedavno javno objavljena, je progresivna web aplikacija koju se može koristiti na računalima, tabletima i mobitelima, a uz već potvrđene alate iz mobilne aplikacije nudi i veliki broj novih mogućnosti kao što su tekst editor, printanje vizualno prilagođenog teksta te hrvatski TTS (tekst u govor) pa Lexie i čita za korisnike.  Na aplikaciji radi tim logopeda, dizajnera, tipografa, IT stručnjaka, inovatora te sanjara i entuzijasta, koji osim stvaranja izuma koji olakšavaju čitanje i učenje osobama s disleksijom i teškoćama čitanja, žele probuditi strast za čitanjem, osjećaj za ljepotu svijeta knjige i ponuditi ugodno iskustvo čitanja svima.  

Naziv Omoguru je vrlo zanimljiv, što znači i kako ste došli na ideju imena?

Naziv Omoguru je došao na vrlo zanimljiv način. Omo je zapravo prisutan od samog početka. Petar je jednom napisao da je Omo bio i učenik i učitelj. Naziv Omo nastao je parafrazom latinske izreke “nomen est omen” – “ime je znak” – u “omen est omen”, jer znak je znak, ne ime ili nešto drugo, nego jednostavno – znak. Pišući kraticu “OEO” Petar je rotirao slovo “E”, a njegova supruga koja ima disleksiju, to je pročitala “omo”. Tako je zapravo nastalo ime tvrtke OmoLab. U procesu rebrandinga koji smo prolazili htjeli smo zadržati Omo. Ipak, nakon nekog dužeg vremena nismo došli do rješenja. Veliki problem uz smisliti ime je i pronaći slobodnu domenu. I tako je u nekoj opuštenoj atmosferi i zaigranosti, da malo razbijemo blokadu u kojoj smo se nalazili, izletjelo Omoguru. Dobro nam je zvučalo i odlučili smo se da je to to. :)   

Na koji način aplikacija funkcionira? 

Iz perspektive korisnika svi mogu pronaći i koristiti Lexie za nešto što je njima potrebno. 

Knjigoljupci među ostalim mogu čitati knjige, skupljati bilješke, izgraditi svoju digitalnu kolekciju knjiga u knjižnicama, a uskoro će knjižnice moći i podijeliti s drugima. Učenici s disleksijom i teškoćama čitanja i njihovi roditelji mogu napraviti lekcije za učenje u tekst editoru kombinirajući različite digitalne i tiskane izvore, isprintati ih, čitati u aplikaciji ili koristiti tekst-u-govor. Može se vježbati čitanje uz alate za olakšavanje čitanja, poboljšavanje brzine, točnosti, tečnosti i razumijevanja pročitanog. Učitelji i logopedi mogu pripremiti tekstove za učenike i kreirati digitalne knjižnice i podijeliti ih s njima. Lexie pruža dosta široki spektar mogućnosti svima. 

Također, možemo dodatno to prikazati kroz 3 glavne funkcionalnosti - čitanje teksta, tekst editor i alate za uređivanje teksta i olakšavanje čitanja. Lexie podržava učitavanje širokog spektra digitalnog sadržaja - eKnjige, PDF-ove, Word dokumente, fotografije tiskanog teksta, članke sa weba..skoro da nema granice :) Uz to u Lexie su dostupne i knjižnice s eLektirama, klasicima i kratkim pričama za vježbanje čitanja na hrvatskom i engleskom jeziku. U tekst editoru se mogu kreirati vlastiti, uređivati, prilagoditi i kombinirati tekstovi i materijali. A sa alatima za lakše i ugodnije čitanje sav taj sadržaj dobiva jednu novu dimenziju, u potpunosti prilagođenu individualnim potrebama kako bi svi imali ugodno iskustvo čitanja.  

 | Author: www.omotype.com/hr Foto: www.omotype.com/hr

Je li aplikacija Lexie namijenjena samo osobama s disleksijom ili ga možemo koristiti svi mi koji puno vremena provodimo pred ekranima?

Lexie je dizajnirana po principima univerzalnog dizajna kako bi bila pogodna za sve stilove čitanja i učenje. A da dodatno olakša onima s disleksijom i teškoćama čitanja te pomogne svima koji im pružaju podršku - roditeljima, učiteljima i logopedima. Kako se unutar Lexie može napraviti i digitalna knjižnica - škole, knjižnice i edukativne institucije mogu svoju knjižnu građu i digitalni sadržaj učiniti lako dostupnu svojoj publici. 

Bilo bi dobro istaknuti i kako je u osnovi pružanja ugodnog iskustva čitanja OmoType - humanistički, ručno izrađen font, posebno oblikovan za poboljšano prepoznavanje slova i riječi te elementima koji olakšavaju čitanje svima. Izrazito je pogodan za osobe s disleksijom te je savršen za dugo i ugodno čitanje tiskanih i digitalnih sadržaja što pokazuju i istraživanja koja smo proveli te povratne informacije korisnika. 

Kakve su povratne informacije? Koliko korisnika se trenutno služi aplikacijom?

Lexie je novina na tržištu. Za sada je koristi otprilike 400-injak korisnika kako bi bilo sigurni da je sve tip top prije nego proširimo taj broj. Ujedno radimo na poboljšanjima te dodavanju novih značajki kako bi upotpunili prvu fazu ključnih pogodnosti za korisnike. Za sada, osim manjih sitnica na kojima već radimo da se otklone, povratne informacije su izvrsne. U pripremi je informiranje oko 25 000 korisnika mobilne aplikacije i OmoType-a o Lexie tako da će se broj korisnika brzo povećati. Po dosadašnjem iskustvu možemo očekivati dobro prihvaćanje i još veće zadovoljstvo korisnika s novim mogućnostima.  

Kakvi su vam planovi za budućnost? Planirate li razvijati i neke druge oblike pomoćnih alata? 

Planovi su većinom posvećeni Lexie. Pred nama je zanimljivo i dosta zahtjevno razdoblje plasiranja novog proizvoda na globalno tržište. Što se razvoja tiče u Omoguru kuhinji se uvijek se nešto novo kuha. Uz planiranja unaprjeđenja Lexie izdvojili bi R&D projekt ReadTrack gdje radimo na razvoju vlastitog uređaja za praćenje pokreta oka, kako bi olakšali dijagnostiku teškoća s čitanjem i ponudili alate prema specifičnim potrebama svakog korisnika. No to je još u početnoj fazi, prvi prototip trebao bi biti gotov početkom 2023. godine.   

Više o disleksiji 

Disleksija nije bolest, ona se ne liječi. To je drugačiji način na koji mozak funkcionira. Podršku djeci s disleksijom pružaju logopedi. Potrebno je napraviti detaljnu logopedsku procjenu te uključiti dijete u sustavnu logopedsku terapiju. Dijagnoza disleksije ne daje se prije 3. razreda jer se smatra da se do tada treba automatizirati tehnika čitanja.

Važno je rano prepoznati teškoće jer nepravodobno pružanje podrške može imati veliki utjecaj na obrazovanje. Često ne mogu upisati odgovarajuće srednje škole, kasnije u životu upisuju željene fakultete i zbog toga ne ostvaruju svoj puni potencijal. Neotkrivena disleksija također može ostaviti duboke tragove na samopouzdanju, a zbog toga što su drugačiji često se smatra da su lijeni i da se ne trude dovoljno. Važno je naglasiti da osobe s disleksijom imaju uredne kognitivne sposobnosti te poseban, umjetnički način razmišljanja. Osobe s disleksijom često su vrlo kreativne. Mnogi poznati glumci, slikari, dizajneri i uspješni poduzetnici imaju disleksiju.

Učenici s disleksijom imaju pravo školovati se prema redovnom programu uz individualizirane postupke u nastavi koji podrazumijeva prilagodbu metoda rada jedinstvenim potrebama svakog djeteta, a imaju mogućnosti prilagodbe i prilikom pisanja državne mature poput produljenog vremena pisanja ispita. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.