Roditelji Sretna mama 10. rujna 2015.

Poruka koju je dobila mama djeteta s posebnim potrebama

poruka žena
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'U nekim ljudima prisutnost mog sina budi najbolje, a u nekima najgore', napisala je u svojoj kolumni mama Jodie Wedmore i podijelila poruku koju dobila od nepoznate žene u čekaonici kod liječnika

"Puno sam naučila uz dijete s posebnim potrebama. Puno sam naučila o njegovim dijagnozama, među kojima su  Phelan-McDermidov sindrom i autizam. Također sam puno naučila o sebi i o drugim ljudima. U nekima prisutnost mog sina budi najbolje, a u nekima najgore", napisala je mama Jodie Wedmore, u svojoj kolumni na portalu The Mighty, kojom nas je još jednom podsjetila koliko male stvari koje radimo mogu duboko utjecati na ljude oko nas.

Jodie opisuje kako je tijekom sinovog odrastanja doživjela različite neugodne reakcije, uključujući pitanja "Zašto tako čudno hoda?", savjete "Trebali biste ga naučiti pristojnosti", ruganje i pokazivanje prstom. S vremenom se naučila nositi s time, no priznaje da još uvijek ima dana kada joj to nije lako. 

Iskustvo iz čekaonice

S druge strane, na svom je životnom putu, upravo zahvaljujući sinu, srela i neke divne ljude, a jedan takav susret dogodio se u čekaonici kod liječnika, kad je kako bi izbjegla neugodnosti, sa sinom odmah otišla u pregrađeni dio za djecu.

"On ne govori nego veselo vrišti kad je uzbuđen. Bili smo sami u prostoru za igru. Između nas i ostalih pacijenata bili su veliki prozori, pa se činilo da nikome ne smeta. Dobili smo nekoliko radoznalih pogleda i pokoji osmijeh. Kad smo napokon ušli u ordinaciju, moj sin je bio nespreman na suradnju kao i inače. Ni ne krivim ga nakon toliko različitih pretraga i tretmana na kojima je bio tijekom godina. Kasnije me na recepciji dočekala poruka koju je neka žena ostavila za mene."

Jodie Wedmore piše kako se malo zabrinula prije nego što je otvorila presavinuti papirić, a na njemu je pisalo ovo:

Htjela sam vas zagrliti - činilo se kao da vam treba zagrljaj.

Vaš sin je krasan dječak i nadam se u vaš život unosi puno ljubavi i radosti.

Zadržite osmijeh!

U potpisu je bila mama dječaka s Aspergerovim sindromom, jednim od poremećaja iz autističnog spektra.

Kad je kasnije u autu ponovno pročitala poruku, Jodie je zaplakala od ganuća. "Baš mi je to trebalo. I da, on zaista unosi puno ljubavi i radosti u moj život! Bila je to divna gesta od nekoga tko me razumije. Mame djece s posebnim potrebama zaista jedne drugima čuvaju leđa!", napisala je u svojoj kolumni.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.