Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 18. prosinca 2018.

'Na problem zatvaranja laboratorija diljem Hrvatske upozoravamo već godinama'

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Izražavamo duboku sućut obitelji zbog nenadoknadivog gubitka mladog života koji nije smio biti izgubljen iz više razloga. Svjedočimo objavama medija da bi život dječaka bio spašen samo da su napravljene osnovne, tzv. 'opće laboratorijske pretrage' s čime se u potpunosti slažemo', stav je Hrvatske komore zdravstvenih radnika, a razgovarali smo s predsjednicom, Jasnom Matić

Prije nekoliko dana, Hrvatsku je potresla vijest o smrti devetogodišnjeg dječaka Gabrijela Bebića iz Metkovića, a upravo je u tijeku inspekcijski nadzor Ministarstva zdravstva u Splitu i Metkoviću. Ministar zdravstva, prof.dr.sc. Milan Kujundžić izjavio je da rezultate očekuje do kraja tjedna, ali prema njegovom mišljenju, u slučaju smrti dječaka nije problem u nedostupnosti laboratorijske pretrage krvi, piše Slobodna Dalmacija.

"Pacijent je deset dana dolazio i bilo je moguće napraviti laboratorijske pretrage, a uz to laboratorij u Metkoviću radi i subotom i ima pripravnost za hitne intervencije. A ako je bila takva indikacija, pacijenta se moglo u roku jednog sata poslati u laboratorij u Split ili Dubrovnik", izjavio je.

No iz Hrvatske komore zdravstvenih radnika/Strukovni razred za medicinsko-laboratorijsku djelatnost saznajemo da se unazad više godina zatvaraju medicinsko-biokemijski laboratoriji u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, što je kršenje odredaba Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o zaštiti prava pacijenata.

"Ispred HKZR SR MLD izražavamo duboku sućut obitelji zbog nenadoknadivog gubitka mladog života koji nije smio biti izgubljen iz više razloga. Svjedočimo objavama medija da bi život dječaka bio spašen samo da su napravljene osnovne, tzv. "opće laboratorijske pretrage" s čime se u potpunosti slažemo", stav je Hrvatske komore zdravstvenih radnika, a razgovarali smo s predsjednicom, Jasnom Matić, bacc.med.lab.diagn. o problemima zatvaranja laboratorija, na koji su upućivali još prošle godine, kada su pisali Ministru zdravstva. 

Diljem Hrvatske zatvaraju se 'mali' neprofitabilni laboratoriji

"Kada su laboratoriji bili pri domovima zdravlja, tada su postojali i mali, tzv. područni laboratoriji i usluga je bila dostupna svim stanovnicima. Pretvorba/zakup/koncesija sve mijenjaju pa tako i način pružanja usluga. Na žalost, od 2010. godine od kad je medicinsko laboratorijska djelatnost postala djelatnost od javnog interesa putem komore, ukazujemo i protivimo se monopolizaciji i sveopćoj privatizaciji u laboratorijskoj dijagnostici na primarnoj razini zdravstvene zaštite upravo zbog kalkulativnog pružanja zdravstvene usluge jer je profit privatnika ispred pacijenta. Uzrok je postao roba na kojoj treba zaraditi.

Diljem Hrvatske pozatvarani su "mali" neprofitabilni laboratoriji. Sve je počelo 2011. godine zatvaranjem laboratorija u Čabru, Vrbovskom, Kotoribi, Murskom Središću, Prelogu, Donjem Kraljevcu i Makarskoj nastavlja se sustavno kroz objedinjavanje koncesionara, povezivanja i slično", doznajemo od Jasne Matić koja nam je pojasnila da Zakon o zdravstvenoj zaštiti poznaje djelatnost kroz koju se pruža zdravstvena zaštita na primarnoj razini, izrijekom: laboratorijska dijagnostika sa svrhom da se obavljaju opće laboratorijske pretrage.

 | Author: Davorin Višnjić/PIXSELL Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL

Isti Zakon treba poštovati propisana načela provođenja zdravstvene zaštite: načelo sveobuhvatnosti, kontinuiranosti, dostupnosti i cjelovitog pristupa u specijalističko-konzilijarnoj i bolničkoj zdravstvenoj zaštiti te načela supsidijarnosti i funkcionalne integracije.

"Odgovorni moraju biti svjesni propusta, ako ništa, a ono u dostupnosti zdravstvene zaštite obzirom da osnovne analize koje se rade u "običnom laboratoriju" vrlo kompetentno mogu obavljati i prvostupnici, a magistri medicinsko laboratorijske dijagnostike.

Na žalost, očekujemo da se zbog neadekvatnog transportiranja, nedostupnosti vađenja krvi ili hitne osnovne analize slično dogodi i u ruralnim sredinama Gorskog kotara, Sisačke regije, otoka, jer je tamo koncesija neisplativa, a medicinsko laboratorijska djelatnost sa svim obrazovnim profilima se želi ukinuti", stav je HKZR - SR MLD. 

Monopol medicinskih biokemičara u laboratorijima

Najnovija informacija koju smo saznali je da je najavljano zatvaranje laboratorija u Poreču, a Predsjednica Hrvatske komore zdravstvenih radnika naglasila je još jedan problem koji se tiče monopola određene struke u laboratorijima.

"U laboratoriju u domovima zdravlja uz magistra medicinske biokemije radi i licencirani zdravstveno laboratorijski tehničar, prvostupnik MLD, a mogao bi raditi i mag.MLD kojeg u ovoj državi ne žele u sustavu zdravstva zbog općepoznatog i podržavanog od strane MZ monopola medicinskih biokemičara", rekla je no i dodala:

"Postoji veliko međutim. U svim domovima zdravlja se zatvaraju laboratoriji i dodjeljuju koncesionarima, dakle privatnicima, a tada vrijede druga pravila. Zanimljivo da se iz Ministarstva zdravstva u pravilu stane na stranu medicinskih biokemičara do te mjere da im se dozvoli da određuju/propisuju sve vezano uz laboratorijsku dijagnostiku".

 | Author: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Naime, i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koncesionar za medicinsko-biokemijski laboratorij u Domu zdravlja je specijalist medicinske biokemije i laboratorijske medicine, a ista osoba je u isto vrijeme i koncesionar u Pločama, znači u istom danu i u isto radno vrijeme u dva grada, iako u Pločama u laboratoriju radi i živi magistra medicinsko-laboratorijske dijagnostike, kojoj administracija Ministarstva zdravstva zbog monopola tržišta rada ne dozvoljava normalni rad i brigu za taj laboratorij.

Usluge u laboratorijskoj dijagnostici nisu svima dostupne i neprimjenjive kod najosjetljivijih skupina

Prije nego završi inspekcijski nadzor, ne možemo znati je li dječakov život mogao biti spašen, ali činjenica je da je ravnatelj Doma zdravlja Metković rekao da njihov laboratorij ne radi cijeli vikend, pa se postavlja pitanje koje opcije imaju pacijenti u manjim mjestima širom Hrvatske.

"Nije jasno postoje li u Metkoviću dva laboratorija. Laboratorij u koncesiji dobije novac za ukupno poslovanje, računajući pri tome i plaće uposlenika. Zakonom bi moralo biti dopušteno da liječnik obiteljske medicine i Hitna smiju sami odraditi neke pretrage, a jednako tako i dati pravo na samozapošljavanje prvostupnicima i magistrima MLD koji bi bili od koristi ovome društvu", rekla je Jasna Matić.

Na kraju ističemo da usluge u laboratorijskoj dijagnostici nisu svima jednako dostupne i neprimjenjive su kod najosjetljivijih skupina pacijenata, na što upozorava Hrvatska komora zdravstvenih radnika.

"Temeljem Zakona o zdravstvenoj zaštiti, propisima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Zakonom o zaštiti prava pacijenata propisano je da se zdravstvena zaštita provodi na načelima humanosti i dostupnosti svima. No, što se tiče usluga u laboratorijskoj dijagnostici, one nisu svima jednako dostupne i neprimjenjive su kod najosjetljivijih skupina građana, kao što su djeca, trudnice, ginekološke pacijentice, pacijenti na antikoagulantnoj terapiji (marivarinom), onkološki pacijenti i svi oni koji trebaju hitan nalaz zbog čega se moraju kilometrima voziti do laboratorija", prenosimo iz pisma upućenog Ministarstvu zdravstva i Ministru Kujundžiću, 23. ožujka, 2017.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.