Školarci Škola 18. kolovoza 2020.

Sva djeca u školu kreću 7. rujna: 'Maske vjerojatno neće biti obavezne'

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zadaća Radne skupine je razrada i predlaganje mjera za početak nove pedagoške, školske i akademske godine u ustanovama ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, u školama i fakultetima

Nova školska godina počinje 7. rujna, a kako će točno izgledati nastava. Hoće li učenici prvi sat nastave dočekati u svojim klupama ili će se negdje kombinirati klasična (razredna) i online nastava znat će se samo deset dana prije početka nastave - 31. kolovoza. Dotad, Radna skupina, koju je oformilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, mora razraditi i predložiti sve mjere za početak nove školske i akademske godine. 

Zadaća Radne skupine je razrada i predlaganje mjera za početak nove pedagoške, školske i akademske godine u ustanovama ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, u školskim ustanovama te na visokim učilištima.

Što se maski tiče, preporučuje se da mlađa djeca ne nose maske jer ako se ne nosi pravilno, više je štete nego koristi. Što se tiče sveučilišta, za studente se preporučuje nošenje maski. 

"Ostaju nam učenici od petog razreda i srednje škole, treba nam još vremena i da poslušamo preporuke Svjetske zdravstvene organizacije i da vidimo kako to druge države rješavaju", poručili su iz radne skupine, piše 24sata

Možda te zanima... Djeca su se veselila vrtiću i školi, ali dočekao nas je hladan tuš! Od roditelja tražite da garantiraju zdravlje djeteta? Školarci

Ističu kako školski kolektiv ima dobre utjecaje na djecu i da je bitno da djeca budu u školi. 

"Bit će nekakva nastava na daljinu i onih u učionici, pa makar za one koji će biti u izolaciji", poručili su. 

"Radimo sve da spremno dočekamo jesen. Razrađivali smo potencijalne scenarije. Mi iz CARNET-a ćemo i dalje pružati tehničku podršku. Pripremamo se i za online i offline nastavu ako će neki učenici ili nastavnici morati u samoizolaciju", tvrde iz CARNET-a. 

Ministar Fuchs rekao je kako se u radnoj skupini nalaze kompetentni ljudi i da je vratiti djecu u škole vrlo kompleksno. 

"Tek smo počeli, radit ćemo intenzivno idućih dana. Identificirani su brojne specifičnosti brojnih škola. Nisu sve škole iste, nisu svi gradovi isti i tu moramo naći nekoliko varijanti mjera koje će se primjenjivati. A da bi one bile učinkovite, to će biti sve skupa detaljno propisano", poručio je. 

"Djeca kreću 7. rujna u škole i do tada će svi nastavnici i roditelji dobiti detaljne upute", poručio je. 

Ministar je istaknuo i kako misli da maske vjerojatno neće biti obavezne u školama. Poručio je i kako će škole u Zagrebu dobiti opciju da skrati školski sat na 40 minuta zbog posljedica potresa. 

Možda te zanima... Dječje suze zbog početka škole: 'Mama, ne želim u školu!' Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.