Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 02. lipnja 2016.

Naučite dijete kako se nositi s neuspjehom

Tužna djevojčica u školi
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca su neprestano izložena uspoređivanju s vršnjacima, što itekako utječe na njihovu psihu. To je najizraženije kada krenu u školu

Djeca su neprestano izložena uspoređivanju s vršnjacima, što itekako utječe na njihovu psihu. To je najizraženije kada krenu u školu. Njihovi uspjesi i neuspjesi različito će varirati od djeteta do djeteta, što znači da će se neka djeca teško nositi s porazima.

Roditeljska uloga u takvim situacijama vrlo je važna jer djetetu treba pomoći kako da nauči nositi se s neuspjehom. Djetetu koje je doživjelo neuspjeh na testu ili sportskoj aktivnosti treba suosjećanje. Objasnite djetetu kako je u redu da bude povrijeđeno, ali ne smijete pritom dopustiti da ga potpuno obuzmu negativni osjećaji.

Naučite dijete samostalno razmišljati

Ukažite djetetu na to gdje je pogriješilo i kako to može ispraviti, pazeći da ne poljuljate njegovo samopouzdanje. Poraz će se djetetu najvjerojatnije činiti kao smak svijeta, ali mu dajte do znanja da će to s vremenom proći.

Pustite dijete da se smiri i da se emocije slegnu. Ne forsirajte ga i ne tjerajte da ponovi zadatak dok je još uzbuđeno. Vrlo je bitno da djetetu ukažete kako suština igre nije nužno pobjeda već zabava. Potaknite ga na timske igre jer je tamo izražena solidarnost, a svaki je pojedinac odgovoran za uspjeh cijelog tima.

Jesu li djeci potrebne kazne?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.