Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 09. kolovoza 2018.

Želite lakšu svakodnevicu? Trik je u buđenju djeteta

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Psihologinja savjetuje kako probuditi dijete na pravi način, ali i što roditelji trebaju učiniti kako bi lakše započeli dan

Nakon što su roditelji proveli puno vremena kako bi shvatili na koji način uspavati dijete, slijedi jedna "nova borba" - razvoj strategije za buđenje djeteta. Nemojte učiniti veliku pogrešku pa misliti da je večer bolja od jutra i da će biti dovoljan nježan dodir ruke za buđenje. Način na koji se dijete budi može imati veliki utjecaj na spremnost za rješavanje problema koji će se taj dan pojaviti što utječe na razvoj i učenje. Pjevušenje nakon što budilica zazvoni i osmijeh dugoročno utječu na dijete.

Mama kuha beba Možda te zanima... Smiješna strana roditeljstva: 10 situacija koje se neprestano ponavljaju! Roditelji

Prva dobra i (frustrirajuća) vijest je: dobro odmoreni roditelj je najbolji mogući alarm. S druge strane odmoreni roditelj je zapravo oksimoron pa da je u redu da to stanje lažirate. Ta jednostavna gesta može napraviti veliku razliku u tome kako će izgledati ostatak vašeg dana.

Probudite se dvadeset minuta prije djece

"Uvijek kažem roditeljima da bi to moglo značiti da se probudite 20 minuta ranije kako biste bili sigurni da ste spremni pružiti bilo kakvu pomoć vašem djetetu", objašnjava psihologinja dr. Roseanne Lesack, ravnateljica klinike za dječju psihologiju na Sveučilištu New Southeastern. Ovo može biti posebno teško osobito ako se dijete još uvijek budi tijekom noći, ali vrijedi kao lagana tranzicija u dan. Dvadeset minuta je velika razlika između izmučenog vikanja i druge šalice kave na koju roditelj ima pravo. 

Možda te zanima... Otkrij kada na spavanje idu djeca najsretnijih mama Roditelji

Kako bi vam jutra bila još bolja, Lesack sugerira roditeljima da sve što mogu naprave unaprijed. To možete značiti da dijete pripremi odjeću i odluči što će jesti za doručak. "Kada su loše raspoloženi stvarno im je teško donositi odluke. Dakle, ako su već donesene odluke što će odjenuti ili jesti za doručak više nema razgovora o tome", kaže dalje. 

Možda te zanima... Zašto sva djeca trebaju ići rano na spavanje i koliko je to rano? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.