Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 20. studenoga 2018.

Svijet je dao obećanje: Danas je Međunarodni dan djeteta

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Međunarodni dan djeteta obilježava se 20. studenog, jer je na taj dan 1989. godine potpisana 'Konvencija o pravima djeteta', među kojima su i pravo na zdravstvenu pomoć, sigurnost i zaštitu

Glavna skupština UN-a usvojila je "Deklaraciju o pravima djeteta" 20. studenog 1959., a 1989. godine odobrila Međunarodnu konvenciju o pravima djeteta. Svake godine se na današnji dan slavi Međunarodni dan djeteta.

Svijet je dao obećanje da će svoj djeci osigurati jednaka prava kada je usvojio "Konvenciju o pravima djeteta", međunarodni dokument kojim se priznaju prava djece u cijelome svijetu. Konvenciju su potpisale 194 države (među kojima i Hrvatska), čime je postala najbrže i najšire prihvaćen sporazum na području međunarodnih ljudskih prava u povijesti.

djeca, djevojčica, dječak Možda te zanima... Djecu moramo učiti o njihovim pravima, ali i dužnostima Školarci

Dječja prava temelje se na tome da djeca imaju pravo na dostojanstven život, zdravstvenu zaštitu, pravo na sudjelovanje i donošenje odluka. 

Osnova dječja prava:

  • Prava preživljavanja - zadovoljavanje temeljnih potreba za njegovu opstojnost. To su: pravo na život, pravo na odgovarajući životni standard, pravo na prehranu, pravo na smještaj, pravo na zdravstvenu pomoć.
  • Razvojna prava - osiguravaju djetetu najbolji mogući razvoj. To su: pravo na obrazovanje, pravo na igru, pravo na slobodno vrijeme, pravo na kulturne aktivnosti, pravo na informiranje, pravo na slobodu misli i izražavanja (vjere).
  • Zaštitna prava -  osiguravaju zaštitu djeteta. To su: zaštita od zlouporabe, zapostavljanja i izrabljivanja, zabrana dječjeg rada, zaštita od droga, alkohola, duhana, na zaštitu djece izbjeglica, djece u oružanim sukobima, djece u zatvorima.
  • Prava sudjelovanja - aktivno sudjelovanje u svojem okružju.To su: pravo na slobodno izražavanje svojih misli i pravo na udruživanje.

Cijelu "Konvenciju o pravima djeteta" možete pročitati na stranicama Međunarodne organizacije UNICEF

djevojčica u ogledalu Možda te zanima... Obitelj je najvažnija za razvoj samopoštovanja Školarci

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.