Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 20. studenoga 2013.

Znate li koja su osnovna dječja prava?

dijete oči
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Međunarodni dan djeteta obilježava se 20. studenog, jer je na taj datum 1989. godine potpisana Konvencija o pravima djeteta, među kojima su i pravo na mišljenje i izražavanje, sudjelovanje u donošenju odluka koje se tiču djece te pravo na zaštitu od nasilja i zlostavljanja

20. studenoga 1989. postignut je globalni dogovor da djeci treba osigurati sve što im je potrebno za rast i razvoj i da je to odgovornost odraslih – roditelja, skrbnika, medija, donositelja odluka, stručnjaka i vlada. Taj dogovor utjelovljen je u tekstu Konvencije o pravima djeteta, koja je danas najšire prihvaćen međunarodni sporazum na svijetu pa se baš na taj dan obilježava Međunarodni dan djeteta.

Dječja prava temelje se na potrebama svakog djeteta da preživi, odraste, ispuni svoje potencijale i sudjeluje u životu svoje zajednice. Ona se odnose na svako dijete, bez iznimke.

Osnovna dječja prava

  • Pravo na preživljavanje
  • Pravo na zdravstvenu skrb
  • Pravo na podršku za djecu s teškoćama u razvoju
  • Pravo na podršku za djecu u siromaštvu
  • Pravo na obiteljsku skrb
  • Pravo na mišljenje i izražavanje, sudjelovanje u donošenju odluka koje se tiču djece
  • Pravo na zaštitu od nasilja i zlostavljanja

Više pročitajte u Konvenciji o pravima djeteta 

Kakvo je danas stanje s poštivanjem dječjih prava u svijetu pitali smo Goranu Dojčinović, voditeljicu komunikacija Ureda UNICEF-a za Hrvatsku

"Iako Konvencija postoji više od 20 godina, svakodnevno svjedočimo kako se djeci uskraćuju njihova prava. Milijuni djece u svijetu umiru od bolesti koje su se mogle spriječiti. Milijuni djece, a među njima posebno djevojčice, i dalje ne idu u školu ili pak nemaju što za jesti. Milijuni djece i dalje svakodenvno trpe nasilje, zlostavljanje i iskorištavanje. Brojna djeca, a među njima osobito djeca s teškoćama u razvoju su diskriminirana. Dug je put do cjelovitog ostvarenja dječjih prava i zato je važno da kontinuirano radimo na tome da svakom djetetu osiguramo najbolje što možemo – kao roditelji, skrbnici, stručnjaci, novinari, poduzetnici, liječnici, učitelji, donositelji odluka... Svatko, iz svoje uloge može doprinijeti ispunjavanju obećanja danih u Konvenciji o pravima djeteta", rekla je za Klokanicu.

Posebna briga za djecu s margina društva

Hrvatska je od svoje nezavisnosti također potpisnica Konvencije o pravima djeteta, čime je preuzela odgovornost da će nastojati, u skladu sa svojim mogućnostima, podržati razvoj svakog djeteta. Gorana Dojčinović ističe kako zbog toga UNICEF poziva 'Stavimo zadnje dijete na prvo mjesto', zagovarajući tako načelo jednakih šansi za djecu koja se prečesto nalaze na marginama društva – djecu u siromaštvu, djecu koja žive u manjim i izoliranim mjestima, zbog čega nemaju pristup osnovnim uslugama, djecu u institucijama te djecu s teškoćama u razvoju. "Sve te životne okolnosti ne bi smjele stajati na putu ostvarenja njihovih životnih snova", dodaje.

Povodom obilježavanja Dana Konvencije o pravima djeteta odnosno Međunarodnog dana djeteta, UNICEF također podsjeća na svu djecu koja trpe nasilje i zlostavljanje te upozorava na činjenicu da se u brojnim društvima nasilje nad djecom još uvijek tolerira i smatra prihvatljivim u određenim situacijama. 

"Posla je još puno, a djeca brzo rastu. Stoga mijenjajmo svijet na bolje, zajedno s djecom jer ona su najvrjednije što čovječanstvo ima!", pozvala je na kraju Gorana Dojčinović iz UNICEF-a.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.