Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 27. veljače 2020.

Svako peto dijete žrtva je seksualnog nasilja - SNEP to pokušava spriječiti

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

NIKAD VIŠE ime je velike kampanje koju pokreće miss7 u suradnji s Nanom Nadarević. Cilj je podizanje svijesti o važnosti borbe protiv seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja žena.

SNEP (Seksualno nasilje - edukacijski i preventivni program) provodit će se na nacionalnoj razini, kroz radionice za učenike 1., 2. i 3. razreda, a bavit će se educiranjem djece o prepoznavanju seksualnog nasilja i zaštiti od njega, a posljedično i rušenjem predrasuda koje imamo te razvijanjem empatije prema žrtvama. 

Jedno od petoro djece doživi neki oblik seksualnog nasilja. Prošle godine u Republici Hrvatskoj je prijavljeno 838 djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta (748 žrtava), a da bi se došlo do realne brojke taj broj treba pomnožiti s najmanje 15 - toliki je, naime, omjer prijavljenih i neprijavljenih slučajeva. U većini slučajeva žrtve su djevojčice i djevojke (81,15%) tako da je seksualno nasilje i u ovoj kategoriji rodno uvjetovano. Jedna trećina učenika doživjelo je seksualno nasilje i više od polovice o tome šuti. Ako su se nekome i povjerili to je najčešće prijatelj, a ne neka odrasla osoba ili ustanova.

Događa se kod kuće, u školi, u vezi, na društvenim mrežama...

Psihičke posljedice seksualnog nasilja pogubnije se od posljedica bilo kog drugog oblika nasilja jer povrijeđene su sve osobne, intimne i psihološke granice. Ono ometa emotivni, socijalni i kognitivni razvoj djeteta, a događa se svugdje, kod kuće, u školi, u vezi, na društvenim mrežama, na javnim prostorima. U 93% slučajeva počini ga djetetu poznata osoba, uvijek je uključena zlouporaba povjerenja, autoriteta ili moći. Za nasilje u većini slučajeva nema svjedoka i iznimno se rijetko prijavljuje.

 | Author: SNEP/PR Foto: SNEP/PR

Projekt Ženske sobe

Ove zastrašujuće podatke danas smo čuli na predstavljanju SNEP programa (Seksualno nasilje - edukacijski i preventivni program), osmišljenog za srednje škole koji će se provoditi na nacionalnoj razini. Radionice je razvila radna skupina Centra za žrtve seksualnog nasilja Ženska soba i partnerskih organizacija (pravobraniteljica za djecu, Plavi telefon, šest partnerskih škola u kojima je program 2019. pilotiran) te nizom stručnih suradnika. U sljedećoj fazi provest će se u 31 srednjoj školi koja se implementirala i to kroz po dvije preventivne radionice namijenjene učenicima od prvog do trećeg razreda. U svakom je razredu naglašena po jedna tema.

Predrasude ja najteže iskorijeniti

1. razred: Seksualno nasilje i seksualno nasilje u obitelji, 2. razred: Elektroničko seksualno nasilje i zaštita od elektroničkog seksualnog nasilja, 3. razred: Seksualno nasilje u mladenačkim vezama te prepoznavanje i zaštita od seksualnog nasilja u mladenačkim vezama. U 790 učenika koji su prošli ove radionice uočeno je značajno povećanje znanja o seksualnom nasilju te znatno povećanje empatije prema žrtvama kao i informiranost o mogućnostima podrške i pomoći. Pomak, ali ipak manji uočen je u rušenju predrasuda o seksualnom nasilju jer predrasude koje ga prate su duboko ukorijenjene. Većina je usmjerena na prebacivanje odgovornosti s počinitelja na žrtvu te na umanjivanje značaja i posljedica nasilja.

Seksualno nasilje nad i među djecom i mladima gorući je problem, a ne posvećuje mu se dovoljna pozornost. Mladi nemaju znanja koja bi im pomogla da prepoznaju nasilje, ne znaju kome se obratiti za pomoć i podršku dožive li ga. Nedostaje i sustavna edukacija profesora, stručnih suradnika, roditelja. Nadamo se da će to SNEP promijeniti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.