Roditelji Sretna mama 11. svibnja 2020.

Postoji li vrijeme kad dijete treba prestati mamu zvati mamica?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Postoji li određena godina kad bi dijete trebalo majku prestati zvati 'mamica' i prijeći na 'mama'? Nedavno je jedan zabrinuti roditelj postavio to pitanje na Quori i dobio je odgovore stručnjaka i roditelja

"Trebala bi se prestati brinuti. Barem, ako je to jedini problem, zaista se trebaš prestati brinuti", odgovorio je korisnik Peter Flom. "Ako je ovo dio većeg problema (npr. ne može biti odvojena od tebe, nema prijatelja, nikad se ne slaže s tobom itd.), onda može postojati razlog za zabrinutost. Ali, u protivnom, to što te zove 'mamica', mislim da je način na koji govori 'volim te'. To bi ujedno mogao biti znak da je dovoljno jaka da vas i dalje naziva "mamica" kada njezini vršnjaci to više ne rade."

Liang-Hai Sie, bivša liječnica intenzivne njege primijetila je, "Ako odluči ustrajati na tome, u dobrom je društvu. Princ Charles sa 63 godine obratio se svojoj majci kraljici Elisabeth kao "mamici"  2012. godine"

sinovi Možda te zanima... Kad ću prestati biti 'mamica' i postati 'stara'? Roditelji

Odgovor je dala i jedna majka Christine Leigh Langtree s čijim sam se odgovorom najviše možemo složiti. 

"To je blagoslov", savjetovala je. "Uskoro će se početi odvajati od tebe i dugo ćeš čekati da ponovno osjetiš tu nesvjesnu naklonost u njezinom glasu".

Svoje iskustvo podijelila je Sara McGinnis, novinarka i majka dvoje sinova.

Sjećam se trenutka kad mi je jedan od sinova prvi put rekao da me više neće zvati 'mamica'. "Sutra ujutro zvat ću te 'mama' umjesto 'mamica'. Ili sljedeći tjedan".

To je bilo prije gotovo tri godine, i bilo je teško.

Tada je imao 6 godina. Ima 9 godina i još me zove 'mamica'. I drago mi je. 

Nikad nisam željela biti "mamica", ali mogu suosjećati s onima koje se tako zove. Postati "mama" naslov je ljubavi. 'Mamica' sam bila više od desetljeća!  Uskoro ću sigurno postati "mama", jer moja djeca ulaze u razdoblje osnovne škole. Bit će to sjajno, jer želim da odrastu i sazru - ali i to će zaboljeti.

Moj suprug je odavno prošao "Tatica", ali vjerujem da su moja djeca u školi uvijek govorila "moj tata". Možda u lingvistici ima mjesta za posrednički (ili čak trajni) trenutak kada se s prijateljima koristi jedan jezik, a drugi kod kuće? Nadam se da postoji.

beba mama Možda te zanima... 6 stvari koje dijete najviše treba od roditelja Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.