Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 14. studenoga 2019.

Generacija Alfa: Kad su rođena djeca milenijalaca i po čemu su posebna?

Foto: Gettyimages
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Generacija Alfa su djeca rođena od 2010. do 2025. godine. Prva su generacija u potpunosti rođena u 21. stoljeću. Također su poznati pod nazivom iGeneration te su oni su djeca milenijalaca.

Do 2025. godine, godine kada će se rađati najmlađi članovi generacije, Generacija Alfa predstavljat će dvije milijarde svjetskog stanovništva. Demografska statistika prikazuje kako je generacija Alfa, generacija na koju tehnologija ima najviše utjecaja.

Generacija Alfa su djeca rođena od 2010. do 2025. godine. Prva su generacija u potpunosti rođena u 21. stoljeću. Također su poznati pod nazivom iGeneration te su oni su djeca milenijalaca, prenosi Huff Post.

Možda te zanima... Zašto je roditeljima u '80-ima i '90-ima bilo lakše nego danas Roditelji

Generacija Alpha koristi pametne telefone i tablete kao nešto sasvim prirodno. iPhone, iPad, Android i ostale aplikacije nešto su bez čega oni ne mogu zamisliti svoj život. Ne plaše se nove tehnologije ili dodirivanja gumba kako bi naučili što ti gumbi rade. Generacija Alfa uči iskušavajući nove stvari, a odrasta uz glasove kao što su Siri, Alexa i Google Assistenta u njihovim domovima i na mobitelima.

Generacija Alfa: Zdravlje i tehnologija

Prema studiji koju je proveo Institut inženjera elektrotehnike i elektronike nad milenijskim roditeljima djece generacije Alfa, više od polovice roditelja iz različitih geografskih područja navela je da se najugodnije osjećaju kada njihova djeca nose uređaje koji prate njihovo zdravstveno stanje, poput Fitbita ili pametnih satova.

U istraživanju je anketirano 2000 roditelja između 20 i 36 godina koji imaju najmanje jedno dijete koje je osam godina ili mlađe. Zemlje koje su uključene u istraživanje su Velika Britanija, Indija, Kina, Brazil i SAD-e.

Roditelji su u istraživanju potvrdili i kako vjeruju umjetnoj inteligenciji (AI) te u budućnosti smatraju da će baze podataka opremljene podacima o povijesti bolesti i simptomima u roku nekoliko sekundi sa 100 postotnom sigurnošću dijagnosticirati bolesti kod djece iz generacije Alfa. Roboti kirurzi također su odobreni od strane roditelja milenijalaca, a djeca generacije Alfa o svojim se roditeljima kada ostare neće morati brinuti jer će također postojati roboti koji će se boriti o starijima.

Kristina Kos Možda te zanima... 'Moja kći od godinu dana bolje kuži tehnologiju od mene' Roditelji

Najvjerojatnije je da generacija Alpha neće oboljeti od bolesti kao što je rak zahvaljujući napretku i točnosti umjetne inteligencije u dijagnosticiranju bolesti. To će doprinijeti povećanju životnog vijeka generacije Alfa i također boljoj kvaliteti života zahvaljujući poboljšanom ukupnom zdravlju.

Generacija Alfa: Obrazovanje i tehnologija

Istraživanje provedeno samo u Velikoj Britaniji nad roditeljima djece generacije Alfa između ostalih rezultata navelo je i da 27 % roditelja smatra da njihovo dijete cijeni svoj iPad ili iPhone više od svega. "Jako volim svoj iPad i ako bi mi ga netko oduzeo vrišta bi i zvala mamu da mi ga vrati. Govorila bi 'molim te mama, molim te!'" rekla je sedmogodišnja Scarlet za vrijeme istraživanja.

 | Author: Gettyimages Foto: Gettyimages

Kada govore o tehnologiji, djeca generacije Alfa vrlo su izravna i samouvjerenja u izlaganju svojega mišljenja. 30 % američkih roditelja generacije Alfa smatra da je uređaj najvažnija stvar njihovoj djeci. Važnija od ostalih igračaka, blagdana i poklona koji dolaze uz njih i kućnih ljubimaca.

Generacija Alfa imat će koristi od napretka u tehnologiji i na području obrazovanja obrazovanja. Obrazovanje koje koristi najnoviju tehnologiju u stvorit će potpuno drugačije mogućnosti učenja za Alfa djecu. Škole, nastavnici i ostale obrazovne ustanove smatrat će izazovnim nositi se sa zahtjevima djece generacije Alfa ako i sami ne usvoje nov pristup obrazovanju.

Generacija Alpha zaista zvuči kao jedna uzbudljiva generacija. 

Možda te zanima... Dr. Rajović: Današnja djeca su intelektualno i motorički slabija Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.