Školarci 10. listopada 2023.

Psihijatrica podijelila 4 načina kako pružiti podršku djetetu u životnim usponima i padovima

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Na današnji dan obilježava se Svjetski dan mentalnog zdravlja, a znamo koliko je nužno govoriti o tom u posljednje vrijeme. Uvijek je bilo bitno, ali iz dana u dan shvaćamo da je stanje sve lošije…

Mentalno zdravlje djece, mladih, kao i odraslih nije nikad bilo ugroženije nego u ovom suvremenom razdoblju, odnosno posljednjih godina. I stvari nisu bolje, usprkos činjenici da su svi upregnuli zajedničke snage da se nešto učini po tom pitanju, da se osvijesti koliko je bitno govoriti o tome. Djeca i mladi posebno su ugroženi, a to je kategorija kojom se donedavno nismo morali toliko baviti. Epidemija Covid-a, izloženost ekranima, otuđenost – sve je to dovelo do mjesta na kojem se nalazimo danas.

Možda te zanima... Dječja psihologinja savršeno u videu dočarala kako djeca izražavaju anksioznost - i kako im pomoći Vrtić

Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), jedan od pet mladih osoba ili čak i više (u dobi od 13 do 18 godina) trenutno ili u nekom trenutku svog života imat će ozbiljnu mentalnu bolest. Na današnji dan u svijetu se obilježava Dan mentalnog zdravlja, a sve je važnije isticati to. Tom je prilikom dr. Megan Campbell, psihijatrica za djecu i adolescente podijelila četiri savjeta o tome kako pružiti podršku djeci u životnim usponima i padovima.

Kako djeca sazrijevaju, neizbježno se susreću s mnoštvom životnih izazova koji od njih zahtijevaju otpornost. Ključno je za njihov razvoj poticati ih da se suoče s ovim izazovima na pozitivan način, pružati podršku i podučavati ih zdravim mehanizmima suočavanja s problemom.

Evo savjeta dr. Campbell za roditelje i skrbnike.

1. Prihvatite neuspjehe kao prilike za učenje

Za djecu je dobro da dožive neuspjehe – a trebali bi priznati svoje emocije u tom, kroz razne prepreke. Dok im pokušavamo pomoći da steknu perspektivu, jednako je važno potvrditi njihove osjećaje. S djecom podijelite svoja osobna iskustva s neuspjesima kako bi shvatili da se to događa svima. Odnoseći se prema njima na ovakav način, normalizirate proces prevladavanja prepreka.

2. Pohvalite proces, a ne samo ishod

Prepoznavanje truda uloženog u zadatak jednako je važno kao i slavljenje krajnjeg rezultata. Mala djeca mogu teško podnijeti poraz, ali važno je odati ima priznanje za trud i rad koji su uložili u proces. Trebamo istaknuti hrabrost koja im je bila potrebna da to postignu, uvjeravajući ih da će im se pružiti još prilika.

3. Njegujte strasti i jake strane

Djeca su uključena u različite aktivnosti kao što su sport, umjetnost i slično. Iako neće svi briljirati u svakoj aktivnosti, važno je da roditelji pomognu svojoj djeci da istraže svoje strasti i jake strane. Poticanje djece da otkriju i predaju se poslovima koji potiču njihovu strast osnažuje ih i potiče da napreduju.

4. Njegujte ustrajnost

S djecom treba vježbati strpljenje kroz proces svakodnevnih borbi. Kad djeci pružamo podršku na putu kroz poteškoće tako da priznajemo njihove emocije, da im damo priliku za ispuhati se kada je potrebno i ohrabrujemo ih da pristupe problemima iz različitih kutova, tada njegujemo način razmišljanja koji će im dati do znanja da su sposobni svladati izazove.

Možda te zanima... Kako odgojiti emotivno i mentalno snažno dijete? Slijedi ovih 6 savjeta Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.