Školarci Prehrana školarca 18. srpnja 2016.

Djeca upoznaju nove okuse i arome i sami pripremaju hranu

pr
Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Radionice su namijenjene djeci od prvog do četvrtog razreda gdje oni na jednostavan i lagan način usvajaju početne informacije o pravilnoj prehrani te u praksi pripremaju jela

Centar za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica jedinstvena je ustanova u Hrvatskoj. Nudi brojne programe za sve članove obitelji sa ciljem razvoja komunikacijskih vještina, samopouzdanja i kreativnosti svojih polaznika. Budući da su programi besplatni, dostupni su svima. Između ostalih, Centar nudi brojne programe za učenike velikogoričkih osnovnih škola tijekom ljetnih praznika. Jedan od najtraženijih programa jesu "Mali kuhari“, a autorica i voditeljica je nutricionistica Mirna Trumbetaš.

Mali kuhari koncipirani su u tri radionice tjedno po 90 minuta. Program radionica namijenjen je djeci od prvog do četvrtog razreda gdje oni na jednostavan i lagan način usvajaju početne informacije o pravilnoj prehrani te u praksi pripremaju jela. Na uvodnoj radionici pripremali su keksiće sa čokoladom, zatim doručak , ručak, večera, još i radionice međuobroka i slatkih zalogaja te obroka za male sportaše i cjelokupnu vitalnost organizma.,

Sve što pripremaju, sami i probaju

Na samom početku određena su pravila radionice gdje, uz neizostavne higijenske mjere, stoji još pravilo kako se za hranu ne smije govoriti “fuj ili bljak” te se sve što se pripremi treba probati kako bi se upoznali novi okusi, mirisi i cjelokupne arome te stekla navika o pravilnoj i zdravoj prehrani. Upravo je to važno da djeca sudjeluju u procesu pripreme hrane, upoznaju I kušaju nove namirnice te ponesu kući recepte koje će moći pripremati sa roditeljima ukoliko im se svidjelo.

Djeca su jako zainteresirana za svaki oblik strukturiranog rada, a vole isprobati i nove okuse. To je najbolji način da djeca steknu znanja o pravilnoj prehrani te vještine pomaganja I rada u kuhinji. Ciljevi ovog programa su razvijanje pozitivnih stavova o pravilnoj prehrani, upoznavanje i uspoređivanje osobina glavnih obroka i međuobroka, prihvaćati osnovne zakonitosti pravilne i raznovrsne prehrane te shvatiti da pravilna prehrana utječe na rast i razvoj ljudskog organizma.

Nazivi radionica su:

1.    Doručak za prste polizati
2.    Cjelovitim ručkom prepolovimo dan
3.    Lagana večera za dobar san
4.    Mali zalogaji za međuobrok
5.    Slatko fino i zdravo

Vrijednost grupe je u tome što mali polaznici djevojčice i dječaci, u dobi od 7 do 10 godina, pod stručnim vodstvom uče osnove kuhanja i uče sudjelovati u kućanskim poslovima. Sudeći po interesu za spomenuti program, to im se jako sviđa. Djeca će prihvatiti pravilnu i zdravu prehranu, samo im treba ponuditi kvalitetne i birane namirnice te ih uključiti u proces pripreme obroka.

Svakako se ne preporučuje djecu nuditi sa nekvalitetnim i gotovim proizvodima kojih danas na tržištu ima puno i lako su dostupni, a s obzirom na sastojke u obliku različitih pojačivača okusa I slično vrlo su primamljiva djeci. Takve proizvode treba izbjegavati, težište treba staviti na samostalnu pripremu namirnica gdje sami biramo sastojke i znamo njihovo podrijetlo. Radionice Mali kuhari vrlo su poučne zanimljive I zabavne, a djeca sa svake ponesu recept kako bi I kod kuće mogli pripremati ukusna I zdrava jela kao na radionici.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.