Školarci Prehrana školarca 03. rujna 2015.

17.500 djece u hrvatskim školama više neće biti gladno

škola, djeca
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Od ove školske godine 17.500 djece u 597 osnovnih škola imat će osiguran jedan topli obrok, najavila je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić

Godinu i pol 24sata upozorava na problem gladne djece u osnovnim školama. Njih 17.500 od ove školske godine u 597 osnovnih škola imat će osiguran jedan topli obrok, najavila je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Problem je najizraženiji u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. U svakoj oko 2000 djece nije imalo topli obrok, što će se sada promijeniti. Za projekt je osigurano 20 milijuna kuna iz lutrijskih sredstava. U udruzi Portal dobrote uvjereni su da ovo nije konačna brojka gladne djece jer dio ljudi zbog srama o tome ne govori. U ministarstvu su svjesni da ta mogućnost postoji i iz tog razloga projektom je predviđeno da se djeca iz socijalno ugroženih obitelji u njega mogu i naknadno uključiti. Nezavisni zastupnik Branko Vukšić i Boro Grubišić (HDSSB) pitaju se zašto vladajući nisu prije reagirali nego su negirali problem, iako su im se rješenja nudila. 

Damir Mendler, ravnatelj OŠ Franjo Tuđman iz Belog Manastira, zaprepašten je razmjerima gladi koja je godinama bila prisutna. Nada se da ovo nije projekt samo za predizborno vrijeme. Na prozivke iz ministarstva odgovaraju da je ova Vlada prva poduzela konkretnu mjeru da se problem ukloni. Neistina je, kažu, da nisu priznavali problem. Navode da su zakonski uredili da centri za socijalnu skrb mogu uskratiti socijalnu pomoć roditeljima ako primijete da se novac ne troši na dobrobit djeteta i uplatiti ga za obrok školi. Projekt je samo nadogradnja dugogodišnjeg provođenja sustavnog rješavanja problema opasnosti od siromaštva. 

60.000 djece živi ispod granice siromaštva

O problemu djece koja u školu dolaze gladna 24sata je prvi put pisao lani u ožujku. Tada su mnogi iz vladajućih struktura tvrdili da je to sve izmišljeno jer u Hrvatskoj nema gladnih. No politika se promijenila kada su došli prvi rezultati ankete Ministarstva obrazovanja. Otkrili su tada da je u Hrvatskoj najmanje 10.000 djece gladno. Šokantne podatke potkrijepilo je i UNICEF-ovo istraživanje koje je pokazalo da u Hrvatskoj 60.000 djece živi ispod granice siromaštva. Ipak, ti podaci nisu bili dovoljno šokantni za zastupnike jer su izglasavajući proračun za 2015. godinu odbili amandman HDSSB-a kojim bi s milijun i pol kuna financirali školsku prehranu najugroženijih mališana. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.