Školarci 25. srpnja 2024.

Pravo osvježenje: U Zagrebu osvanuo mural posvećen kultnom djelu 'Vlak u snijegu'

Foto: Josip Regović/Pixsell
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Usred ljetnih vrućina Zagreb je osvježio jedan „zimski“ mural koji će mnogima vratiti uspomene na djetinjstvo, i to one lijepe…

Kad pomislimo na djetinjstvo i lektire i sve ono što su nam donijele, nemamo – nećemo si lagati - isključivo pozitivne uspomene. Čitanje u zadnji tren, prepisivanje, djela koja nam se ne sviđaju… I to je u redu, posebno ako smo ih pročitali i sjećamo ih se, pa makar po tom. No, jedno se djelo po mnogočemu izdvaja…

Možda te zanima... Tata u videu pokazao rezultat svoje ustrajnosti: 'Dajte djeci knjige umjesto tableta' Školarci

Roman „Vlak u snijegu“ mnogima je iz generacije današnjih roditelja ostao u lijepom sjećanju, a možda još i više njegova ekranizacija – kultni film koji smo gledali toliko puta! Nije puno drugačije niti sa današnjim klincima. To je jedna od lektira koja se čita, a ako tvoji klinci još nisu pogledali film, pobrini se da se to dogodi. Možda nije najmodernija produkcija niti HD snimka, ali vjeruj nam da će klinci tražiti da gledaju ponovno.

Ne čudi stoga činjenica da je mnoge razveselio mural koji je osvanuo ovih dana u Zagrebu, a tema mu je upravo Vlak u snijegu. Na ovaj je način obilježena 50. obljetnica smrti omiljenog dječjeg pisca Mate Lovraka, autora tog jednog od najpoznatijih dječjih romana hrvatske književnosti.

 | Author: Josip Regović/Pixsell Foto: Josip Regović/Pixsell

Mural su naslikali umjetnici iz Grupe Zid i učenici Osnovne škole Retkovec, u čijem je kvartu mural i naslikan – u podvožnjaku ispod pruge (da, naravno, simbolika leži i u ovom!) u produžetku Čulinečke ceste, jedne od najprometnijih u gradu. Umjetnici koji su oslikali podvožnjak su Gregor Furkes, Leonard Lesić i Krešimir Golubić.

Mural se sastoji od crne lokomotive i raznobojnih vagona, a predvodi ih simpatični kondukter Eduard 'Saperlot' Peročević koji pjeva „Svakoj pruzi, svakom brijegu treba jedan vlak u snijegu“, legendarni i upečatljivi stih koji u knjizi i filmu pjeva skupa s djecom nakon što se oslobode iz snijega i zapute svojim domovima.

Cilj umjetnika koji su ga oslikali bio je, između ostalog, promijeniti dječju svijest i ukazati na to da je važno smanjiti broj površina koje se oslikavaju na vandalski način, te ih umjesto tog ukrasiti.

 | Author: Josip Regović/Pixsell Foto: Josip Regović/Pixsell

„Izrada samog murala bila je poput avanture. Susretali smo se s neodgovornim građanima koji su prolazili kroz crveno i ulazili u traku u kojoj smo crtali,  a koja je bila zatvorena, dovodeći nas koji smo crtali u opasnost. Ali na kraju se isplatilo. Najveća nagrada kao umjetniku su pozdravi prolaznika koji su se zaustavljali da nam daju podršku. Dobivamo pozitivne reakcije i vjerujemo da smo napravili odličan posao,“ izjavili su autori murala Leonard, Gregor i Krešimir za Večernji list. https://www.vecernji.hr/kultura/mural-posvecen-vlaku-u-snijegu-kao-podsjetnik-da-je-svaki-izazov-ujedno-i-nova-prilika-za-rast-1787100

Svakoj pruzi, svakom brijeg treba jedan vlak u snijegu – pa dobro da je Zagreb dobio i ovakvu verziju omiljenog vlaka.

Možda te zanima... Uzbudljive i edukativne slikovnice za mlade istraživače, pustolove i sanjare Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.