Školarci 14. lipnja 2024.

Mama: Kći ima 11 godina i želi postati pjevačica. Da joj kažem da nema šanse za to?

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Naše dječje želje nekad su toliko snažne da ih na kraju odlučimo provesti u djelo. No, što da naprave roditelji ako vide da te želje nisu uopće realne i da bi se dijete moglo razočarati?

Zamisli da ti tvoja djeca prirede neki talent show. I ti vidiš da ono što su odabrali nije uopće nešto što im tako dobro ide, niti ima ikakve nade da će to jednom postati njihova jaka strana. Iako, tko zna, upornost je čudo… No, kako prolaze godine, tako se ipak neki talenti iskristaliziraju, pa vidiš koje dijete neće biti gimnastičarka, tko sigurno neće svirati klavir, tko bi mogao biti profesionalni glumac… Sve se to, također, da još kroz godine u potpunosti promijeniti, ali neke osnovni talenti ipak se vide odmalena.

dječak dijete plastelin Možda te zanima... Kako otkriti ima li vaše dijete neki talent? Vrtić

'podforumu Reddita s temom Roditeljstvo obratila drugim roditeljima za pomoć. Željela je znati njihovo mišljenje o kćerkinom snu da postane profesionalna pjevačica. Ono što je željela znati jest treba li ju pustiti da sanja ili biti iskrena s njom što se tiče njezinih sposobnosti i glasovnih mogućnosti.

„Moja 11-godišnja kći uvjerena je da će biti profesionalna glazbenica, odnosno pjevačica. Svira trombon s ne baš previše zanosa. Nikad ne pjeva. Njezin ujak je profesionalni glazbenik i vidjela je i čula koliko on mora vježbati i koliko je to teška industrija“, započela je mama u svojoj objavi.

„Ne želi razmatrati nijednu drugu opciju za svoju budućnost, no čini se da se vrlo 'mlako' postavlja prema onome što kaže da je njezina 'strast' (moramo je moliti da vježba svoj instrument),“ bila je zabrinuta mama, te zaključila: „ Znam da ima samo 11 godina i ne želim je 'slomiti', ali dio mene se osjeća kao da će ionako biti slomljena ako joj ne omogućim realističan pogled?“

Nekoliko korisnika foruma odgovorilo je s određenim razumijevanjem za mamu, ali je savjetovalo da pažljivo postupaju s osjećajima svoje kćeri.

Support child’s dreams or create false hope?
byu/pldco83 inParenting

„Ništa, neka sanja. Ona ima dovoljno vremena za realnost. Kad sam imala 11 godina, odlučila sam biti kućanica milijunašica. Ne šalim se. Bila sam uvjerena da će se to dogoditi. Šok za apsolutno nikoga - to se nije dogodilo“, napisala je jedna korisnica.

I druga se složila s njom i rekla: „Mama me odgovorila od svakog posla iz snova koji sam imala u toj dobi i zamjeram joj zbog toga. Zato je pusti da nastavi sanjati.“

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

Budući da djevojčica ima samo 11 godina, komentatori na Redditu su se složili da se san djevojčice održi na životu još malo. Ako ništa drugo, važno je to što nas roditelji nekad podrže ili barem ne sruše naše snove – barem ne prije nego nam ih netko drugi sruši, kao što je – stvarnost. Jedan je komentator osvojio simpatije mnogih:

„Kad sam imao 11 godina, želio sam biti oceanograf. Čak sam otišao u knjižnicu i provjerio svaku knjigu koju su imali o oceanu i oceanskom životu. Živio sam na srednjem zapadu i dobio bi morsku bolest u kadi, ali mama mi nikad nije rekla da ne mogu, a to mi je puno značilo!“

Može li djevojčica postati pjevačica ako uopće ne pjeva niti ima ono što je potrebno za to? Možda može, tko smo mi da sudimo? Čuda se nekad uistinu događaju. No, ako se i ne dogode, zašto bismo mi rušili snove naše djece, pa da nam to cijelog života zamjeraju? Možda je jednostavno bolje ne pretjerivati u hvaljenju i pokušati usmjeriti na neke druge interese, ne rušeći snove o karijeri pjevačice.

Ionako se za koji dan, tjedan ili mjesec želje potpuno promijene…

Možda te zanima... 'Talent za glazbu ima svako dijete, to je naše prirodno stanje od rođenja' Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.