Školarci 16. rujna 2024.

Ftalati u kozmetici mogu uzrokovati poremećaje u razvoju, pa čak i preuranjeni pubertet

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Znamo da kad se radi o kozmetici, ne možemo odabrati bilo što i da moramo paziti na sastav, a posebno je to tako kad se radi o kozmetici za djecu. Najnovije istraživanje pokazalo je da je to itekako potrebno pratiti…

Već odavno smo shvatili da nije svaka kozmetika dobra za nas. I nema veze što se nalazi na policama u drogerijama, čak i onima najfinijima, jer to nije garancija da proizvod nije na ovaj ili onaj način štetan. Naučili smo s vremenom da neke sastojke moramo ili tek želimo izbjegavati, a znamo i koji su sastojci štetni za što, pa odlučujemo na što paziti.

Možda te zanima... Koja 3 sastojka trebaš tražiti u dječjoj kozmetici, a koja 4 bi trebalo izbjegavati Beba

No, kad su djeca u pitanju, nekad nam se čini da bi svaka kozmetika trebala biti dobra za tu nježnu kožu. Jer – ako je za djecu, ne smije biti štetno. U protivnom se ne bi niti našlo na policama trgovina. Ipak, onda pročitamo tu i tamo nešto, pogledamo sastojke tih dječjih proizvoda i sve nam bude jasno.

Oni koji izbjegavaju dječju kozmetiku s određenim sastojcima, sigurno će biti sretni što upravo tako rade, jer rezultati najnovijeg istraživanja pokazuju da su kemikalije koje se nalaze u kozmetici odgovorne za mnoge poteškoće i probleme u razvoju djece. Među proizvodima koji su praćeni tijekom istraživanja su proizvodi za osobnu njegu, uključujući losione, ulja za kosu, regeneratori za kosu, kreme za sunčanje. Ti su proizvodi povezani s višim razinama ftalata kod male djece tijekom studije Sveučilišta George Mason College of Public Health.

U sklopu studije u tim su proizvodima identificirane različite količine ovih kemikalija, poznatih po tome da remete rad endokrinog sustava. Ftalati se često koriste u plastici kako bi se poboljšala fleksibilnost i trajnost proizvoda koji se od nje izrađuju, a nalaze se i u mnogim proizvodima za osobnu higijenu.

Istraživači su zabrinuti zbog mogućih učinaka na razvoj djece tijekom važnih faza rasta budući da ove kemikalije oponašaju, inhibiraju ili stupaju u interakciju s prirodnim tjelesnim hormonima.

„Ovo je prva studija koja sugerira da različiti proizvodi za njegu kože koje koriste mala djeca mogu utjecati na izloženost ftalatima koji ometaju endokrini sustav i zamjenama za ftalate kod male djece“, rekao je glavni istraživač, Michael S. Bloom, profesor na Odjelu globalnog i društvenog zdravlja na Fakultetu javnog zdravstva Sveučilišta George Mason.

Inače, iako se radi o relativno malom uzorku, znanstvenici su poprilično zabrinuti zbog ovih rezultata. Naime, studija je prikupila medicinske podatke od 630 djece u dobi od četiri do osam godina s 10 različitih mjesta stanovanja diljem SAD-a, a prikupljanje podataka uključivalo je i klinički pregled i analizu urina. Roditelji su također ispunjavali anketu, koja je uključivala pitanja u vezi s djetetovim sociodemografskim podacima (rasna/etnička pripadnost, spol pri rođenju, itd.). Roditelji su također navodili sve proizvode za njegu kože, uključujući losione, sapune, šampone, ulja i ostalo, koji su naneseni na kožu djeteta u 24 sata prije pregleda.

„Pronašli smo poveznicu između nedavne uporabe različitih proizvoda za njegu kože i viših koncentracija ftalata i spojeva koji zamjenjuju ftalate“, rekao je Bloom. „Postojali su različiti odnosi između upotrebe proizvoda za njegu kože i kemikalija koje ometaju endokrini sustav kod djece, ovisno o njihovoj rasnoj i etničkoj pripadnosti i spolu određenom pri rođenju. Također smo otkrili da različiti obrasci korištenja više proizvoda za njegu kože predviđaju veće koncentracije ftalata i ftalatnih zamjena.“

Ovo je istraživanje ukazalo na potrebu podizanje svijesti javnosti o mogućim opasnostima povezanim s redovitim korištenjem kemikalija kod djece, osobito u ranim godinama kada je hormonska ravnoteža ključna za zdrav razvoj.


Možda te zanima... Psihologinja komentira: Trend "Sephora djevojčica" bio je neizbježan, a evo zašto se tako "zločesto" ponašaju Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.