Školarci 29. studenoga 2021.

Dirljivo pismo dječaka Dominika: "Iako mi je nekad teško, svejedno volim svoj Down sindrom"

Foto: https://web.facebook.com/downsindromzagreb ;Dominik je pokazao koliko je zaista važno da djeci pružimo priliku da bez predrasuda pokažu koliko mogu i znaju. Da im se ne zatvaraju vrata zbog činjenice jer su rođeni s kromosomom viška. Vjerujemo da je to najmanje što zaslužuju.
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dominik je pokazao koliko je zaista važno da djeci pružimo priliku da bez predrasuda pokažu koliko mogu i znaju. Da im se ne zatvaraju vrata zbog činjenice da su rođeni s kromosomom viška. Vjerujemo da je to najmanje što zaslužuju.

Udruga za sindrom Down Zagreb na svojoj je Facebook stranici objavila zadaćnicu dječaka Dominika, člana njihove udruge. Iz Udruge za sindrom Down Zagreb ponosni su na Dominika i nazivaju ga svojim čudom. "Jednostavno ne znamo kako drugim riječima opisati njegove. Suza suzu stiže dok čitamo", kazali su. Dominikovu zadaćnicu prenosimo u nastavku. 

"Ja sam se rodio s jednim kromosomom viška. To znači da imam Down sindrom i da sam malo drugačiji od drugih. Puno stvari mi je teže nego ostalima. Moram se više truditi i za neke stvari trebam pomoć", počeo je školsku zadaću s naslovom Život kao tkivo moje priče.

"Imam asistenticu koja mi pomaže u školi i kod kuće. S njim učim i pišem zadaću. Ona mi olakša teške stvari. Mama kaže da imam dobru memoriju i da mogu zapamtiti puno toga. Ne znam računati napamet pa mi je matematika teška. Teško mi je i penjati se po stepenicama pa skoro nikad ne idem van kad je veliki odmor. Nekad profesori puno i brzo pričaju pa ne shvatim što su me pitali, iako znam odgovor. Nevia uvijek kaže da ih pitam da ponove, ali me nekad sram a to ne napravim. Na tjelesnom ne mogu napraviti zvijezdu, teško mi je igrati nogomet i košarku kad igramo pravu utakmicu. Sve se događa jako brzo, a ne mogu brzo doći s jednog koša ili gola na drugi. Moji prijatelji iz razreda zbog mene uspore igru da i ja zabijem koš ili gol."

"Često idem u udrugu ljudi s Down sindromom. Tamo sam upoznao i neke druge ‘downiće’. Jedan od njih je x. On ne može pričati. Njemu je puno teže nego meni. Ja kad hoću pohano i rizi-bizi kažem mami, a x to ne može reći. On ne ide u školu zbog toga i to je loše jer škola pomaže ljudima da budu pametni i tamo upoznaš svoje prijatelje", piše Dominik.

Svoju zadaćnicu zaključio je riječima: "Iako mi je nekad teško, svejedno volim svoj Down sindrom. Takav sam se rodio i takav sam cijeli život. Imam sreće što imam dobre ljude oko sebe, svoje prijatelje, obitelj i asistenticu."

U samo nekoliko dana objava je skupila preko tisuću lajkova, podijeljena je 330 puta i nikoga nije ostavila ravnodušnim. Dominik svjedoči koliko je zaista važno da djeci pružimo priliku da bez predrasuda pokažu koliko mogu i znaju. Da im se ne zatvaraju vrata zbog činjenice jer su rođeni s kromosomom viška. Vjerujemo da je to najmanje što zaslužuju. 

Možda te zanima... Mamina reakcija na bebu s Down sindromom: 'Savršena je' Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.