Roditelji Zanimljivosti 55539 prikaza 05. srpnja 2019.

Značenja najpopularnijih dječjih imena

bebe
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Posljednjih godina kratka imena su sve popularnija. Ako imate mališana s jednim od ovih imena ili tek planirate ime za svoju bebu u trbuhu, provjerite podrijetlo i značenja najčešćih imena

Buduće mame i tate prije dolaska bebe često proučavaju imena koje će dati svojoj nerođenoj bebi. Svako ime nosi svoju povijest i različito znači u različitim dijelovima svijeta. 

Najpopularnije ime u Hrvatskoj prošle godine koje su roditelji davali dječacima bilo je Luka (906), a slijede David, Ivan, Jakov, Marko, Petar, Matej, Filip, Leon i Ivano. Najviše curica dobilo je ime Mia (611), a slijede Lucija, Ema, Petra, Sara, Lana, Ana, Nika, Marta i Iva, navodi se u podacima Ministarstva uprave. 

Možda te zanima... Utječe li ime djeteta na njegovo buduće ponašanje? Trudnoća

Čini se kako su zadnjih godina sve popularnija kraća imena. Ako volite kraća imena i želite dati takvo ime svom djetetu, mi smo izdvojili neka od najčešćih i saznali njihovo podrijetlo i značenje:

Mia

Pretpostavka je da je Mia skraćena varijanta imena Maria koje znači "velika dama". U romanskim jezicima "mia" znači "moja". Na grčkom "mea" znači "moja", "samo jedna".

Lea

Lea je jedna od mnogih različitih ženskih izvedenica muškog imena Leonardo, Leon i Leo. Lea je latinsko ime koje znači "lavica".

Tea 

Ovo ime znači "boginja" na grčkom, a nadimak od dužeg imena Teodora.

bebe beba Možda te zanima... Najpopularnija imena u Hrvatskoj u posljednjih 100 godina Roditelji

Maša

Maša je varijanta imena Magdalena ili Marija, a zapravo je ruski nadimak za Mariju i znači "princeza ratnica".

Ema

Kod Hrvata ovo ime uglavnom je uzeto od njemačkog "Emma" koje je izvedeno od germanskog "ermanischen, ermen, ermana, irmana", što znači "cijela, sveobuhvatna, cjelokupna".

Luka

Jedno od popularnijih kraćih imena u posljednjih nekoliko godina, a zapravo je muško ime grčkog porijekla izvedeno od grčke riječi "luks", što znači "onaj koji svijetli".

Možda te zanima... Koja dječja imena će biti najpopularnija u 2017.? Roditelji

Sara

Sara je ime hebrejskog porijekla izvedeno od riječi Sarai, čije je značenje "kneginja, princeza". Na arapskom ovo ime znači “ona koja donosi sreću, vesela i radosna.”

Lara

Skraćeno od Larissa koje znači "zaštita" ili od grčke riječi "laros" što znači "slatko".

Nina

Gruzijsko ime: od grčkog naziva za asirski grad Ninos, ujedno i kratica imena Angelina. Na Kečua jeziku „Nina“ znači "vatra", "žar".

Hana

Hana je hebrejsko ime koje znači "milost, zahvalnost". Na arapskom ima značenje: "razumijevanje, iskusna pametna žena".

nakon poroda beba mama Možda te zanima... Mama promijenila ime kćeri osam dana nakon poroda Roditelji

Ena

Ime koje je nastalo od imena Irena (grčki naziv Eirene) što znači "mir, boginja mira". Na keltskom ima značenje "strastvena ili vatrena". Na irskom ima značenje "zahvalna"

Ana

Ana potječe iz starohebrejskog “Hannah” koje ima značenje “milost, zahvalnost”, što je kasnije prešlo u latinski jezik te se izgovaralo "Anna". Od ovog imena izvedena su imena Aneta, Anita, Anja i Eta.

David

David je u Bibliji drugi i najveći kralj Izraela, Isusov predak Potječe iz starohebrejskog "Dawidh" što znači "voljen, ljubljen".

Petar

Ime grčkog porijekla izvedeno od riječi "petros" i znači "kamen", "stijena", pa je značenje imena "nepokolebljiv, odlučan i postojan kao stijena".

Nika

Ime Nika je izvorno grčkog porijekla, a Nika je bila božica pobjede. Muški oblik ovog imena je ime Niko koje je sve popularnije posljednjih godina. 

trudnica, dječja imena, par Možda te zanima... Koliko često roditelji požale zbog imena koje su dali djetetu? Roditelji

 

  • MML

    Napisali ste u članku LANA a u imenima za LARA 😡

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.