Roditelji Zanimljivosti 32 prikaza 21. travnja 2016.

Sigurno utočište spašava živote neželjenih beba

facebook
Foto: Facebook/Operation Safe Haven
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Catherine Lucre, bivša medicinska sestra i babica, pokrenula je volontersku organizaciju gdje roditelji na trijemu ili u dvorištu kuća mogu ostaviti bebe. Najvažnija joj je sigurnost beba i sprječavanje tragičnih posljedica

Catherine Lucre, bivša medicinska sestra i babica odlučila je pomoći očajnim roditeljima koji ne znaju što bi, kao i bebama koje su svakodnevno napuštene. Osnovala je Operation Safe Haven, organizaciju koja broji 600 volontera koji nude svoje domove gdje mogu anonimno ostaviti bebe bez posljedica. 

'Ponekad žene ne razmišljaju jasno'

U prijevodu Operacija Sigurno Utočište pokrenuta je 2014. kad je Catherine čula vijest da su u Sydneyu, gradu u kojem živi, pronađene napuštene dvije novorođene bebe na suprotnim stranama grada u razmaku od samo tjedan dana.  "Pomislila sam, ako mogu učiniti nešto kako bi spriječila da samo jedna beba završi napuštena ili mrtva, moram to napraviti", rekla je 56-godišnjakinja za Essential Baby nastavljajući da zna kako je rođenje djeteta izuzetno teško razdoblje za mame. "Ponekad se osjećaš kao da se nemaš kome obratiti zbog straha od osude. Iako postoje mjesta gdje se pruža pomoć, ponekad žene ne razmišljaju dovoljno jasno kako bi ju i potražile."

Najvažnija je sigurnost napuštene djece

Došla je na ideju o volonterskoj organizaciji u Australiji kako bi obitelji, koje se odluče na takav korak, mogle napustiti svoju djecu bez zakonskih posljedica. A i zbog onog najvažnijeg: sigurnosti ostavljene djece. Volonteri ispred svojih kuća imaju kolijevke i osnovne stvari koje su bebi potrebne dok ne dođe medicinsko osoblje ili policija. Catherine je i sama majka i baka i želi smanjiti broj tragičnih posljedica do kojih dolazi kad se bebe ostavljaju na neprimjerenim mjestima.

Znate li gdje postoji 'prozor' za neželjene bebe?

"Svim svojim volonterima naglašavam da je izuzetno važno da beba ima mjesto za spavanje. Mogu im dati dude varalice, ali ih ne bi smjeli hraniti dok ne saznamo koliko je beba stara, je li prijevremeno rođena i ima li nekih posebnih medicinskih potreba", rekla je osnivačica sigurnog utočišta za beba naglasivši da ako tako spase život i samo jedne bebe, trud se isplatio.

Please contact us!

Posted by Operation Safe Haven on Sunday, 7 December 2014

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.