Roditelji Zanimljivosti 04. veljače 2016.

Znate li gdje postoji 'prozor' za neželjene bebe?

babyfenster baby hatch prozor beba
Foto: Armin Weigel/DPA/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Objekti koji dozvoljavaju majkama da sigurno, ali i anonimno, ostave neželjeno novorođenče većinom se otvaraju u sklopu bolnica i izazivaju burne reakcije: kako negativne, tako i pozitivne

'Prozor za bebe' poznat i kao' kutija za bebe' ili 'otvor za bebe' postoji u mnogim zemljama diljem svijeta. U Švicarskoj je otvoren osmi ovakav 'prozor' što je potaknulo brojne rasprave. Ovakvi objekti dozvoljavaju majkama da sigurno, ali i anonimno, ostave neželjeno novorođenče. Većinom se otvaraju u sklopu bolnica, kao i najnoviji 'prozor za bebe' otvoren u švicarskom gradu Sion. 

Anonimno ostavljaju djecu

U Švicarskoj je prvi 'prozor' takve vrste otvoren 2001. u bolnici u gradu Einsiedelnu uz pomoć Švicarske pomoći za majku i dijete (SAMC), organizacije koja je protivnik abortusa. Majke koje na ovaj način ostave bebu, imaju 3 do 5 minuta prije nego se oglasi alarm i djelatnici dolaze po novorođenče. To je dovoljno vremena da majke odu, a da ih nitko ne vidi. Mogu uzeti pismo iz otvora u kojem je objašnjeno koje su im usluge dostupne: od savjetovanja do medicinskog savjeta. Biološki roditelji mogu se predomisliti u roku od godinu dana. Nakon toga, beba ide na posvajanje.

baby hatch babyfenster prozor beba | Author: Armin Weigel/DPA/PIXSELL Foto: Armin Weigel/DPA/PIXSELL

Nije potrebno naglašavati da je ovakva praksa kontroverzna. Kritičari tvrde da se time krši djetetovo pravo poznavanja svog identiteta i odakle potječu, a zagovornici da je to najbolji način spašavanja života neželjene djece. 

'Prozori za bebe' prisutni su većinom u zemljama gdje je pobačaj ilegalan ili je tabu tema i gdje su ženska djeca neželjena, poput Pakistana koji ima više od 300 centara i procjenjuje se da je tako spašeno više od 16 000 života. U Njemačkoj je do 2005. bilo više od 80 takvih prozora, ali su na granici zakonitog. Napuštanje djeteta je kazneno djelo, ali socijalni zakon kaže da roditelji mogu ostaviti dijete na brizi trećoj strani u maksimalnom periodu od 8 tjedana. Nakon toga, mora se pozvati socijalni radnik. Njemački zakon smatra da su bebe koje su napuštene na ovaj način ostavljena na brigu trećoj strani. Na žalost, događa se da se na taj način ostavljaju djeca stara već par mjeseci ili djeca s posebnim potrebama.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.