Roditelji Zanimljivosti 24. prosinca 2014.

U Kući ljubavi brinemo za bebe, trudnice i mame koje nemaju kamo

Kuća ljubavi, Ivana Hemen, Caritas, dječji dom
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Posjetili smo Kuću ljubavi u zagrebačkom naselju Savica-Šanci koja pruža smještaj i skrb najmlađim štićenicima Caritasa, novorođenčadi i djeci do tri godine te nezbrinutim majkama i trudnicama

"U Kuću ljubavi došla sam prije godinu dana kad sam bila trudna s trećim djetetom, jer me muž tukao, i mene i djecu. Ovdje imamo sve što nam treba - hranu, stvari za djecu, pelene, odjeću, obuću. Dobro nam je ovdje, sve tete su jako dobre prema nama, daju nam savjete, pomažu, uvijek su tu za nas. Svi zajedno često idemo na predstave, u crkvu, na izlete. Preko vikenda tete rade u smjenama, redovito razgovaramo s njima, uvijek su spremne pomoći što god nam treba", kaže 33-godišnja mama troje djece i korisnica Kuće ljubavi, jednog od pet Caritasovih domova, namijenjenog novorođenčadi i djeci do tri godine te nezbrinutim majkama i trudnicama.

Ova mama došla je u Zagreb s Kosova, a sad živi u Kući ljubavi s četverogodišnjim sinom i tromjesečnom kćeri, dok je njezin desetogodišnji sin iz prvog braka sa svojim tatom. "Ovdje mogu biti dok moja kći napuni godinu dana, a nakon što mi sud odobri, planiram otići u inozemstvo k bratu. Sada ne mogu bez očevog pristanka voditi djecu preko granice, pa čekam odluku suda", priča.

Djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi

Njena priča samo je jedna od mnogih tužnih priča bivših i sadašnjih korisnica Kuće ljubavi. Kuća s okućnicom i prostorom za igru nalazi se u zagrebačkom naselju Savica-Šanci i pruža smještaj i skrb za najmlađe štićenike Caritasa kojima je najpotrebnija ljubav i pažnja. Iako je ovaj dječji dom namijenjen djeci do tri godine, kako ne bi došlo do razdvajanja braće i sestara, često su ovdje i starija djeca.

Kuća ljubavi, Ivana Hemen, Caritas, dječji dom | Author: Anto Magzan/PIXSELL Foto: Anto Magzan/PIXSELL

"Trenutno se kod nas nalazi 16 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, pet mama s djecom mlađom od godinu dana i četiri trudnice. Trudnice i mame koje su korisnice doma često su i same djeca iz domova, zlostavljane ili istjerane iz kuće, one koje nemaju podršku partnera i obitelji, maloljetnice ili mame s mentalnom retardacijom i smanjenih intelektualnih sposobnosti. Od četiri trudnice koje se nalaze kod nas, čak tri su zatrudnjele kad su bile maloljetne", kaže socijalna radnica Ivana Hemen, voditeljica Kuće ljubavi te dodaje da je specifičnost Caritasa kao crkvene organizacije da neke mame kod njih ostaju i nakon što im bebe napune godinu dana, što nije slučaj u državnim domovima.

"Ako mama nema gdje ići, Caritas joj plaća daljnji smještaj. Neka djeca kod nas dođu još iz rodilišta, a mi im pružamo sve od čega su zakinuti. Sva djeca su u sobama prilagođenim njihovoj dobi. Najmanje bebe su u krevetićima i puzaoni, veća djeca su u vrtiću", kaže voditeljica i objašnjava da djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi nakon što napune tri godine i ako se do tad ne vrate u svoje obitelji, odlaze u udomiteljske obitelji ili dalje u dječje domove. Budući da ta djeca još nemaju ispunjene uvjete za posvajanje, odnosno njihovim roditeljima nisu oduzeta roditeljska prava, mnoga djeca ostaju u domovima do punoljetnosti.

Ivana Hemen, Kuća ljubavi, dječji dom | Author: Anto Magzan/PIXSELL Foto: Anto Magzan/PIXSELL

Psihosocijalna pomoć za trudnice i mame

U Kući ljubavi rade socijalna radnica, psihologinja, medicinske sestre, odgojiteljice, kuharice te spremačica.

"Mame i trudnice same održavaju prostor, smještene su u sobe po dvije s djecom, a mi ih opskrbljujemo sa svime što im treba, odjećom, obućom, higijenskim potrepštinama, hranom, stvarima za djecu. Vodimo ih liječnicima, pomažemo u ostvarivanju prava kao što su porodiljne naknade, dječji doplatak i slično, pomažemo im da pronađu posao ili se prekvalificiraju ako je potrebno. Osim toga, učimo ih komunikacijskim vještinama, jačanju samopouzdanja, pomažemo u učenju majčinskih vještina, brizi o djetetu. Pružamo im cjelokupnu psihosocijalnu pomoć", kaže Ivana te dodaje da dva puta tjedno dolaze i volonteri, a trenutno imaju 15 stalnih volontera od kojih su većina studentice, ali neki volonteri su i zaposleni ljudi koji svoje vrijeme daju korisnicima Kuće ljubavi.

Kuća ljubavi, Ivana Hemen, Caritas, dječji dom | Author: Anto Magzan/PIXSELL Foto: Anto Magzan/PIXSELL

"U ovo blagdansko vrijeme dolazi nam i puno donacija, najčešće u stvarima i tako nam uljepšavaju svakodnevni život", kaže Ivana, a prilikom naše posjete Kući ljubavi, i Klokanica se pridružila darivanju i poklonila im stvari za bebe i djecu koje su ostavili roditelji u humanitarnom kutku na našem prvom Bebinjaku.

Pročitajte kako nam je bilo na Bebinjaku - buvljaku rabljenih stvari za djecu!

Za više informacija o Kući ljubavi možete se javiti na telefonske brojeve: 01/2408-833; 098/9840-594.          

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.