Roditelji Zanimljivosti 18. listopada 2013.

Predstava o obitelji nastaloj na drugačiji način

predstava JaTiOnoMi
Foto: Ana Šesto
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Predstavom JaTiOnoMi želimo poslati poruku da je posvojenje jednako dobar način osnivanja obitelji te umanjiti stigmu prisutnu u društvu vezanu uz samu temu i posvojenu djecu, kaže redateljica i glumica Jelena Vukmirica Makovičić

Bio jednom jedan dječak sam na vrhu planine. Isto tako, bili jednom jedan tata i jedna mama koji su htjeli dijete - njega. Dječak nije znao da oni žele i čekaju baš njega, a ni oni nisu znali da će dobiti baš njega. Tako počinje kazališna predstava s temom posvojenja djeteta pod nazivom JaTiOnoMi nastala suradnjom Kazališta i Dramskog studia ActLab i kazališta Mala scena, uz stručnu podršku Udruge Na drugi način i financijsku potporu Ministarstva socijalne politike i mladih, Grada Zagreba i Ministarstva kulture RH. 

Ova predstava je način na koji se djeci može pokazati da postoje i drugačije obitelji i mame koje nisu u trbuhu nosile svoje dijete, ali jednako ga jako vole i žele. Iako nemaju isti nos, ista usta, istu boju očiju ili kose, ne znači da se ne mogu zavoljeti. Na kraju predstave dječak kaže da iako fizički nisu slični, oni dijele istu radost, istu sreću, isti smijeh. Isto kao i tugu i probleme. Iako je predstava zanimljiva i zabavna, također je i poučna jer dotiče i poteškoće na koje nailaze parovi koji žele djecu, ali i na probleme koje se javljaju u odnosu roditelji - posvojeno dijete.

Za Klokanicu smo razgovarali s autoricom i redateljicom predstave JaTiOnoMi, Jelenom Vukmiricom Makovičić, koja i glumi u predstavi.

"Na ideju za predstavu došla sam kroz vlastito majčinstvo, za vrijeme porodiljnog. Već prije me intrigirala tema posvojenja i činjenica kako su neki već rođenjem jako sretni, a neki manje sretni. Većina nas možda ni ne razmišlja o ulogama kćeri, sina, majke, oca... Ponekad imamo tendenciju podrazumijevati te uloge koje su nam dane, dok se neki moraju za te uloge tek izboriti, zaraditi ih ili proći neki put da bi do njih došli", kaže Jelena Vukmirica Makovičić.

Pročitajte kako je majčinstvo promijenilo Jelenu Vukmiricu Makovičić 

Autorski tim već u naslovu naglašava važnost obitelji, a ovom predstavom želi poslati poruku kako je posvojenje jednako dobar način osnivanja obitelji kao i svaki drugi, ali i umanjiti stigmu prisutnu u društvu vezanu uz samu temu i posvojenu djecu.

Predstava za sve uzraste od četiri godine naviše

"Predstavu smo počeli pripremati još u travnju i svibnju 2012. kad smo počeli istraživanje u suradnji s udrugom Na drugi način. Oni su nam preporučili stručnu literaturu, čitali smo knjige i slikovnice. Predstava je namijenjena djeci od četiri godine naviše, jer smo zaključili da su mlađa djeca premala da bi mogla shvatiti predstavu. Išli smo na predavanja u udrugu gdje smo mogli vidjeti konkretne slučajeve. Bilo nam je jako vrijedno upoznati obitelji koje to prolaze ili su prošle, čuti njihova iskustva, probleme na koje nailaze", rekla je Jelena.

Uz nju u predstavi glume Silvio Vovk i Marko Makovičić, tekst predstave je napisala zajedno s Markom Makovičićem, a dramaturginja je Ivana Đula. Jelena kaže da je cijelom timu bilo iznimno važno da zadovolje struku, a najviše ih je zanimala reakcija stručnjaka iz Udruge Na drugi način.

Predstava JaTiOnoMi | Author: Ana Šesto Foto: Ana Šesto

"Želimo da predstava dođe do ljudi, da je što više ljudi vidi i čuje i da se o tome razgovara. Mene dira sve vezano uz djecu, tako i ta tema. U biti kroz vlastito majčinstvo i osvještavanje ljubavi prema vlastitom djetetu i što ona znači, postala sam još više senzibilna i više me počela dirati ta tema i činjenica da postoji toliki broj djece koja su napuštena i žive u domovima", kaže Jelena.

"Već prije sam tražila način kako mogu svom poslu, glumi i kazalištu dati neku širu svrhu, pa mi se činilo da obrađivanje ovakve teme može biti put prema tome", objašnjava.

Posvojenje je dio životne priče

"Postoji tendencija da se šuti o problemima, a mi smo ovom predstavom željeli prenijeti poruku da je u redu biti različit. Postojeći problemi nasilja među mladima u školama kreću zbog straha od različitosti i htjeli smo pokazati da posvojena djeca imaju obitelj, svoju mamu i tatu, samo je njihova priča malo drugačija. Kako roditelji kažu djetetu u predstavi: Tako smo mi postali Mi, to je dio tvoje priče i to se ne može promijeniti", objašnjava Jelena.

"Dijete mora naučiti prihvatiti svoju priču, jer tek kad je dovoljno sigurno u sebe, može se adekvatno postaviti i prema okolini. Možda bi bio dobar nastavak predstave pod naslovom MiViOni – kako to okolina prihvaća, kako se dijete snalazi u vrtiću i školi, na koje probleme nailazi, ali to je druga tema", kaže Jelena koja već ima nove planove, i to za izdavanje slikovnice koja će pratiti predstavu JaTiOnoMi te najavljuje predstavu za odrasle "Ljubav na prvi pogled" s legendarnom Anom Karić i Franom Maškovićem u glavnim ulogama.

Predstavu JaTiOnoMi možete pogledati u Kazalištu Mala scena u subotu, 19. listopada u 17 sati te 6. i 30. studenog.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.