Roditelji Zanimljivosti 06. prosinca 2019.

Potpiši 'ZA plaću roditeljima njegovateljima'!

Foto: Foto: Roditelj njegovatelj / Njegovatelj
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pruži online podršku roditeljima njegovateljima i potpiši njihovu peticiju 'ZA plaću roditeljima njegovateljima njegovateljima'

Online peticija "ZA plaću roditeljima njegovateljima / njegovateljima" pokrenuta je od strane roditelja njegovatelja i njegovatelja djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.

U opisu peticije stoji kako "njegovatelj radi za socijalnu naknadu u iznosu od 2500,00 kn 24 sata, svaki dan u tjednu, svaki dan u godini. Navedeni iznos ne može pokriti osnovne životne potrebe jedne obitelji u kojoj se nalazi dijete s višestrukim oštećenjem zdravlja."

Možda te zanima... 'Pitate se kakvi smo to roditelji kad želimo brigu o vlastitom djetetu proglasiti zanimanjem?' Roditelji

Nadalje, navode kako roditelji njegovatelji i njegovatelji "većinom žive u siromaštvu i socijalnoj izolaciji te nemaju pravo korištenja bolovanja i godišnjeg odmora, a često nemaju mogućnost posjeta liječniku kada je to njima potrebno i kada im je narušeno fizičko ili psihofizičko zdravlje."

Također, njegovatelji nisu "kreditno sposobni niti u slučajevima kada moraju djetetu osigurati neko od pomagala i/ili odlazak na  rehabilitaciju" te zbog svega prethodno navedenoga za ministricu Nadu Murganić imaju tri zahtjeva:

  1. Njegovateljima osigurati plaću umjesto socijalne naknade
  2. Plaću u visini koja će osigurati dostojanstven život njegovateljima i njihovim obiteljima, suzbiti siromaštvo i socijalnu isključenost ( minimalan iznos place medicinske sestre u prvoj smjeni )
  3. Od Ministrice zahtijevamo posebnu pažnju za njegovatelje vitalno ugrožene djece i njegovatelje dvoje i više djece s teškoćama u razvoju s ciljem osiguravanja prikladne visine plaće ( minimalan iznos plaće medicinske sestre intenzivne skrbi )

Zato, potpiši peticiju kako bi se i tvoj glas zabilježio i pomogao roditeljima njegovateljima i njegovateljima.

Možda te zanima... 'Roditelj njegovatelj ne može biti bolestan! Samo 0,03 posto koristilo je bolovanje otkad postoji status' Roditelji

Suzana Došen Rešetar izjavila je u listopadu da su"sami smo sastavili popis najvećih problema u 6 točaka kako ne bi na odgovor i rješenje čekali narednih 25 godina."

Objasnila je ključne probleme:

  1. Smatramo kako bi sva prava i obaveze njegovatelja trebao uređivati Zakon o njegovateljima koji mora biti odvojen od Zakona o socijalnoj skrbi u koji društveno i u praksi ne pripada.
  2. Status njegovatelja pri MDOMSP MORA biti reguliran kao radni odnos po svim zadanim smjernicama Zakona o radu.
  3. Njegovatelj bi, sukladno zahtjevu iz druge točke, morao imati pravo na plaću, a ne naknadu kao što to sada u zakonu stoji.
  4. Smatramo da plaća njegovatelja djece s TUR i osoba s invaliditetom, dakle netto plaća, ne bi smjela biti manja od 4000 kuna, a primjerena bi iznosila 5000 kuna. Trenutna naknada u iznosu od 2500 kn je ispod minimalne plaće u RH. Njegovatelji koji njeguju dvoje ili više osoba odnosno njegovatelji vitalno ugroženih osoba moraju dobiti povećani iznos plaće koja bi uvažavala činjenicu da takvi roditelji moraju skrbiti medicinski zahtjevnije i stručnije zahvate ili ako se radi o dvoje ili više korisnika skrbi, takva skrb iziskuje i zahtijeva dodatne napore, trud i vrijeme.
  5. Sukladno traženju izjednačenja statusa njegovatelja s pravima iz Zakona o radu, smatramo kako se mora pronaći zakonski okvir koji bi u praksi dozvolio njegovateljima bolovanje i godišnji odmor. Prilikom korištenja navedenoga njegovatelju se mora omogućiti kompetentna osoba kao zamjena umjesto dosadašnjih smještanja u institucije ili bolnice osoba kojima je potrebna njega, a čiji su njegovatelji prisilno spriječeni njegovati ih ili trebaju nužni odmor.
  6. Ukoliko je njegovatelj roditelj ili član uže obitelji, njegovatelj u slučaju smrti njegovane osobe mora imati pravo na šest mjeseci plaćenog dopusta tijekom kojeg će se integrirati nazad u društvo i steći vještine potrebne za vraćanje na tržište rada.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.