Roditelji Zanimljivosti 20. siječnja 2016.

Odrastanje iza rešetaka: Bebe žive u zatvoru od rođenja

zatvor požega
Foto: Željko Hladika/24sata
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Poseban odjel: U požeškoj kaznionici trenutno su tri bebe. Uz majku mogu ostati do treće godine. Sve potrepštine za bebe nabavlja zatvor jer tako zakon propisuje

Ona ima samo osam mjeseci. Smije se, guguće majci dok je ručicama miluje po licu. Nikad se nije u kolicima provozala gradskim ulicama, nije vidjela autiće na ljuljanje, osjetila blizinu oba roditelja i toplinu doma. 

Njen život od rođenja svodi se na život pod ključem, u čistom i sterilnom odjelu kaznionice u Požegi koji nazivaju rodilište. Njena majka je na izdržavanju kazne zatvora, a ona jedna od 243 bebe koje su u požeškoj kaznionici rođene od 1965.

zatvor požega | Author: Željko Hladika/24sata Foto: Željko Hladika/24sata

Životni četverosobni prostor dijeli s još dva dječaka, u dobi od 11 mjeseci te od godinu i sedam mjeseci. Budući da Ministarstvo pravosuđa ne dopušta razgovor sa zatvorenicama, kako žive rodilje iza rešetaka, mogla nam je pojasniti voditeljica tretmana zatvorenica u Požegi, Ksenija Ivenčnik ­Blažević. Kako kaže, sve njihove “zatvorske bebe” rađaju se u Općoj županijskoj bolnici. U slučaju komplikacija trudnoće pravosudna ih policija vozi u zagrebačku Petrovu bolnicu.

"Kad iz rodilišta dođu k nama, smještamo ih na odjel koji zovemo rodilište. On se sastoji od dvije prostorije za spavanje, previjališta, gdje se, osim higijene, obavljaju zdravstveni pregledi djece i definiraju zdravstvene poteškoće, te dnevni boravak. Zatvorenice su sa svojom djecom svaki dan, mogu ih izvesti u šetnju u zatvorski krug, a ljeti im stavimo bazenčić s vodom pa se mogu i kupati. Sve potrepštine za dijete, od robice, hrane, kolica, krevetića, nabavljamo mi jer nas zakon na to obvezuje", ­govori Ksenija dok nam pokazuje prostorije u kojima rodilje žive. Iako je sve čisto, nedostaje obiteljske topline.

zatvor požega | Author: Željko Hladika/24sata Foto: Željko Hladika/24sata

Zidovi su bijeli, urešeni tek pokojom uokvirenom slikom. Samo je zid jedne sobe oslikan velikim šarenim medvjedićima koje je davno naslikala jedna službenica. S djecom ne idu u restoran na ručak nego im jelo nose gore na odjel.

S godinu dana mogu u dječji vrtić

Hrana za bebu označena je ceduljicom s natpisom “beba”. S navršenih godinu dana, kaže, uz majčinu suglasnost, djecu se na četiri sata vodi u dječji vrtić u Požegi, kako bi se socijalizirala.

zatvor požega | Author: Željko Hladika/24sata Foto: Željko Hladika/24sata

Uz majku u zatvoru mogu ostati do navršene treće godine života. Iako se u većini slučajeva poklopi da majku uvjetno otpuštaju na slobodu pa odlazi sa svojim djetetom, znalo se dogoditi da je majka morala ostati iza rešetaka.

"U tim slučajevima dijete preuzima centar za socijalnu skrb ili obitelj zatvorenice, i to su jako teške i mučne situacije. Ovdje kod nas djeca su 24 sata orijentirana isključivo na majku u toj maloj sredini. I moram reći da se te majke zaista posvećuju svojoj djeci, brinu se o njima, paze na njih i naše zatvorske bebe jako su napredne", uvjerava nas Ksenija.

Neke majke zatrudne u zatvoru

I oni u zatvorskom rodilištu podupiru trend dojenja, te u slučaju da dojena beba završi u bolnici, pravosudni policajci majku u bolnicu vode svaka četiri sata kako bi podojila dijete. One koje ne mogu ili ne žele dojiti dobivaju adaptirano mlijeko koje bebama pripremaju u prostoriji u kojoj borave. 

zatvor požega | Author: Željko Hladika/24sata Foto: Željko Hladika/24sata

Neke zatvorenice na izdržavanje kazne dođu trudne, no neke zatrudne i u zatvoru.

"Budući da imamo sobu za posjete bez nadzora, koju zatvorenice zbog plavih zavjesa i tepiha zovu ‘plava soba’, u njoj zatvorenice imaju pravo na intimne trenutke sa svojim partnerima. Tako da točno znamo kad je zatrudnjela i s kim", kroz smijeh govori Ksenija dodajući da jednom mjesečno zatvorenice odvode na pregled ginekologu

Cijeli članak pročitajte na portalu 24sata

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.