Roditelji Zanimljivosti 31. listopada 2019.

'Lošim i sporim radom socijalne skrbi i pravosuđa djeci iz sustava se uskraćuje pravo na obitelj'

posvajanje, posvojeno dijete
1/3
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Oko tri tisuće djece nalazi se u sustavu skrbi, a manje od dvadeset posto njih ima preduvjete za posvojenje. Istraživanja pokazuju da u prosjeku prođu tri godine od izdvajanja djeteta iz biološke obitelji prije nego što se uopće pokrene vještačenje kompetencija roditelja

U Hrvatskoj se treba ubrzati oduzimanje roditeljskih prava ljudima koji se ne brinu odgovarajuće o svojoj djeci. Glavna je to poruka s Adoptine pete konferencije o posvojenju. Oko tri tisuće djece nalazi se u sustavu skrbi, a manje od dvadeset posto njih ima preduvjete za posvojenje.

Istraživanja pokazuju da u prosjeku prođu tri godine od izdvajanja djeteta iz biološke obitelji prije nego što se uopće pokrene vještačenje kompetencija roditelja. Dijete u međuvremenu odrasta u sustavu, nesigurno u svoju budućnost. Država ne sluša stručnjake i ne čini dovoljno kako bi djeci osigurala pravo na obitelj“, poručila je Diana Topčić-Rosenberg, članica Upravnog odbora Adopte.

Možda te zanima... U Hrvatskoj 413 djece ima uvjete za posvojenje, potencijalnih posvojitelja je 1316 Roditelji

Početkom ove godine u sustavu skrbi bilo je oko 450 djece s uvjetima za posvojenje, a u prvoj polovini godine posvojeno je njih 36. S druge strane registrirano je gotovo 1300 potencijalnih posvojitelja među kojima je gotovo 70 posto u registru dulje od tri godine.

Ne vodi se dovoljno računa o najboljem interesu djeteta

Statistika jasno govori da se u sustavu ne vodi dovoljno računa o najboljem interesu djeteta. Najvažnija pretpostavka za unapređenje je ubrzavanje postupaka oduzimanja roditeljskih prava za djecu za koju su nadležni centri za socijalnu skrb procijenili da se ne mogu vratiti u svoje biološke obitelji“, istaknula je Andreja Turčin, predsjednica Adopte. Naglasila je kako je ključ budućnosti djece u sustavu skrbi u rukama socijalnih radnika i sudova, tj. njihovih odluka. Te odluke trebaju postati pravodobne i kvalitetne.

Kako bi se ukazalo na važnost toga, Adoptina je konferencija počela dojmljivim svjedočanstvom posvojiteljske obitelji koja se danas smatra uspješnom. Tome je prethodilo deset godina velike upornosti posvojitelja.

„Da se postupak odradio kako bi trebalo - s razumijevanjem prema meni i djetetu te s punim sustavom podrške, cjelokupno iskustvo bilo bi ljepše i lakše“, rekla je posvojiteljica.

obitelj, mama, tata Možda te zanima... Koliko je teško posvojiti dijete u Hrvatskoj? Roditelji

Na važnost odgovarajuće sustavne podrške tijekom i nakon posvojenja ukazao je i dr. John Simmonds, direktor odjela za istraživanje i javne politike u britanskoj organizaciji CoramBAAF. Tijekom predavanja Potpora posvojenju - doživotni izazov za djecu, posvojitelje i biološke roditelje kazao je: „Stogodišnja povijest posvojenja najjača je potvrda da posvojenje pred djecu i posvojitelje postavlja niz izazova. Odgovarajuća potpora treba im biti lako dostupna. Vlada ima izuzetno veliku odgovornost u pružanju takve potpore.“

 | Author: Adopta Foto: Adopta

Adoptina konferencija o posvojenju traje dva dana. Prvi je dan okupio više od 150 stručnjaka iz sustava socijalne skrbi, obrazovanja i pravosuđa, drugi je dan namijenjen posvojiteljskoj zajednici.

Konferencija je završni događaj trogodišnjeg programa Centar posvojenja koji je Adopta provela uz financijsku potporu Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike te Grada Zagreba.

Sandra Vuk Možda te zanima... 'Posvojitelji nisu humanitarci, samo sam htjela biti mama' Roditelji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • MARIEALICE1

    ozdrav svima pozdravima ovdje. Moje ime je Marie Alice, želim iskoristiti ovu sjajnu zlatnu priliku da dam opipljivo svjedocanstvo o tome kako sam nedavno primio kredit od 60000 eura. Tražio sam kredit i kasnije su se prevarili. Pokušao sam ponovno i upoznao sam ženu poput mene koja je bila spremna i voljna mi pomoci da dobijem kredit uz kamatnu stopu od 2%. Receno mi je da je ta zajmodavka pouzdana žena, pa sam odlucio kontaktirati s njom i on mi je pružio mogucnost da zatražim zajam od njene tvrtke koji bih lako mogao dobiti, ali objašnjenje je da imam svoju dobili su zajam dobrog zdravlja i s manje stresa. Ako ste zainteresirani za zajam, možete joj se obratiti putem e-maila: (vladimirafinancialinvestment@gmail.com)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.