Roditelji Tatina zona 30. srpnja 2019.

Mama brani tatu koji je ostavio blizance u autu: Još uvijek volim svog muža

Foto: Facebook/Mary Murphy Mystery
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Majka blizanaca koji su umrli u vrućem automobilu nakon što ih je otac cijeli ostavio cijeli dan na stražnjem sjedalu, rekla je da će stajati uz svog supruga unatoč svim optužbama

Marissa Rodriguez iz New Yorka javno je izjavila da još uvijek voli svog supruga Juana Rodrigueza, nakon što je zaboravio na svoje blizance i ostavio ih je u vrućem automobilu dok je išao na posao. "Dobra je osoba i sjajan otac. Znam da nikada ništa nije učinio da namjerno naudi našoj djeci", rekla je.

Njihov otac Rodriguez je uhićen i optužen. Djecu je ostavio osam sati u parkiranom srebrnom Honda Accordu u petak u Bronxu kako bi se mogao otići na posao u Medicinskom centru James J. Peters. “Iako me boli više nego što sam ikada mogla zamisliti, još uvijek volim svog muža”, napisala je gospođa Rodriguez u priopćenju koje je izdala njezina odvjetnica.

Medicinski vještak utvrdio je da su djeca imala tjelesnu temperaturu od 42,2 stupnja Celzijusa, a Rodriguez je optužen za ubojstvo i ubojstvo iz nemara. “Nisam kriv” izjasnio se pa je pušten uz jamčevinu. Žena želi da muž bude uz nju kako bi zajedno mogli prebroditi ovu tragičnu situaciju te brinuti se o drugo troje djece.

Možda te zanima... Sindrom zaboravljenog djeteta je stvaran: Podsjetnici roditeljima da ne ostavljaju djecu u autu Beba

Mama Marissa je na Facebooku objavila fotografiju blizanaca koji zajedno spavaju s tatom. "Ovo su brat i sestra, Phoenix i Luna Rodriguez, koje je njihov tjeskobni tata u petak pronašao u svom uzavrelom automobilu  tijekom čitave njegove 8-satne smjene u bolnici VA u Bronxu. Pjena i je bila na ustima, a tjelesna temperatura im je bila 42.2 stupnja.  Tata, Juan Rodriguez, irački je ratni veterinar i socijalni radnik. Optužen je za ubojstvo i ubojstvo iz nehaja. Kaznena prijava kaže da je očajni otac uzviknuo od boli: 'Ubio sam svoju bebu'".

Vjerujem da se mnogi od vas nisu nikada susreli s pojmom 'sindrom zaboravljenog djeteta' i vjerojatno ni ne znate o čemu se radi. Međutim, bilo bi dobro se s tim upoznati. Jer svakome se može dogoditi. Nažalost, svake godine veliki broj djece strada zbog toga što su bila ostavljena ili zaboravljena - u automobilu za vrijeme dnevnih vrućina.

Sigurno se pitaš, kako je moguće da roditelj zaboravi vlastito dijete. Pa evo nekoliko objašnjenja koje nam je dala Iva Brčić, edukatorica programa The Happiest Baby.

U 90 posto slučajeva se radi o djeci do tri godine starosti. A znamo da je to period djetetova života koji je za roditelje najzahtjevniji i najnaporniji te je velika većina kronično premorena i neispavana. Mozak neispavane osobe funkcionira kako i mozak pijane osobe. Promišljanje o postupcima, logičko zaključivanje i memorija baš i ne funkcioniraju najbolje. Roditelji su i pod stresom zbog brojnih obaveza, koncentracija im je raspršena na sto strana i često moraju raditi više stvari u isto vrijeme. Tada je dovoljno samo malo distrakcije da zaborave na svog mališana. Pogotovo ako dijete spava u sjedalici i ne proizvodi nikakve zvukove koji bi podsjetili roditelja da je ono u automobilu.

Opasne posljedice: Streseno dijete ne događa se drugima

Dijete nikada ne ostavljaj u autu ni na kratko i uvijek zaključavaj auto kako dijete ne bi samo ušlo

Vrlo često se događa da roditelj izađe iz automobila samo na "par minuta" kako bi nešto obavio (odlazak u banku ili poštu), a dijete ostavi čekati jer će tako biti brži. A nije ni rijetko da dijete uđe u automobil kako bi se igralo i slučajno se zaključa u vozilo.

Možda te zanima... Po vrućinama temperatura u autu može doseći 50 stupnjeva: Ne ostavljaj dijete samo Vrtić

Zbog neznanja, nepromišljanja i nepažnje roditelja, djeca stradaju. Evo što bi svi trebali znati i dobro si zapamtiti. Za samo 10 minuta, temperatura u automobilu se može podignuti i za 20 stupnjeva, bez obzira na uključenu klimu i umjerene temperature. Dječji organizam je mali i brže radi nego naš. Što znači i da se brže zagrijava. Čak 3 do 5 puta brže nego odrasle osobe. Kao posljedice toplotnog udara koji dožive, djeca pretrpe teške opekotine, oslijepe i zadobiju teška oštećenja mozga.

Možda te zanima... Umrla djevojčica koju je otac ostavio u vrućem autu: Ne ostavljaj dijete ni na trenutak Vrtić

Evo nekoliko savjeta pomoću koji se sindrom zaboravljenog djeteta može izbjeći. Dijete nikada, ali baš nikada ne ostavljati u automobilu. Na stražnje sjedalo ostavi svoje stvari, pa kada se okrećeš da ih uzmeš, vidjet ćete i dijete. Imaj djetetove igračke kada ga vodiš sa sobom i jednu od njih stavite na suvozačevo sjedalo da te podsjeti da je i dijete s vama. Automobil uvijek treba zaključavati kako dijete ne bi ušlo u njega bez tvog znanja. 

Možda ti se ovi savjeti čine pomalo smiješnim i nepotrebnim, ali umorni i preopterećeni roditelji, trebaju jednostavne i konkretne savjete na temelju kojih će moći pravilno izreagirati. Jer što je nama zdravorazumski, njima često nije. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.