Roditelji Sretna mama 04. siječnja 2023.

6 najčešćih problema parova nakon dolaska bebe

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bračni savjetnici i psihoterapeuti podijelili su najčešće probleme u odnosu koje novi roditelji spominju

Dolazak kući s bebom iz rodilišta obično predstavlja čarobno vrijeme za povezivanje kod većine parova. Međutim, život s novorođenom bebom također može biti jako stresan i zahtjevan za parove, pun novih izazova koje vjerojatno nisi ni očekivala. 

Nekoliko bračnih savjetnika podijelilo je šest najčešćih problema i briga s kojima se novi roditelji suočavaju nakon rođenja djeteta, ali i savjete za parove što učiniti u takvim situacijama.

1. "Moj partner nije tu za mene na način na koji mi je potreban."

Novi roditelji nose se s puno izazova: nedostatak sna, rasporedi hranjenja, liječnički pregledi, obavljanje obaveza s malom bebom. Iscrpljujuće je i može biti jako frustrirajuće ako se osjećaš kao da ti partner nedovoljno pomaže

Nemoj dopustiti da tvoja očekivanja o odgovornostima vezanim za bebu budu neizgovorena. "Ako podjela poslova i obaveza nije jednaka i na tebi je cijeli teret roditeljstva, brige o kućanstvu i emocionalnog posla - razgovaraj s partnerom", objašnjava psihoterapeutkinja Dori Gatter. "Sjedni s partnerom, govori iskreno, ali ne nameći krivnju, negativnost i kritike."

Možda te zanima... Tko manje spava i još 5 tipičnih svađa novopečenih roditelja Roditelji

Kako bi povela raspravu, psihoterapeutkinja ističe kako trebaš razgovarati o svom djetinjstvu, o ulogama tvojih roditelja u odgoju i kako bi htjela da na sličan ili potpuno drugačiji način odgajate svoje dijete. "Nakon toga razgovaraj o onome što očekuješ, ali nemoj samo postavljati zahtjeve, razgovaraj s partnerom i postignite kompromis."

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

2. "Iscrpljena sam. Zašto ja jedina mijenjam pelene tijekom noći?"

Kvalitetan san je stvar prošlosti s novorođenom bebom. Kada je tvoja beba još tako malena, smatraj se sretnom ako uspiješ odspavati duže od tri sata tijekom noći.

"Ako tvoj partner 'spava poput bebe' i uopće ti ne pomaže tijekom noći - naravno da će biti zamjeranja", objašnjava psihoterapeutkinja Laurel Steinberg. Ako mama doji, naravno da je hranjenje ostavljeno samo njoj, ali partner bi u tom slučaju trebao pomoći oko svega ostalog - mijenjanje pelena ili uspavljivanje bebe. A, odluči li mama uvesti izdajanje u svoju rutinu - njezin partner bi svakako trebao uskočiti i hraniti bebu s bočicom. 

"Rješenje ovakvih problema treba biti praktično - ako jedan partner rano ustaje i ide na posao, onda taj partner treba preuzeti sve obaveze vikendom. Ako oboje partnera rade, trebali bi se izmjenjivati u obavezama."

Možda te zanima... Posveta roditeljima: Kako je biti osoba koja nosi 'nevidljiv teret' Roditelji

3. "Gotovo se više nikad ne seksamo."

Seks je bez sumnje drugačiji nakon rođenja bebe: s nekoliko uspona i padova seksualne želje kod oba partnera. Umor, stres, nedostatak vremena, bebine navike spavanja, fizički problemi poput vaginalnog krvarenja ili boli od dojenja pa i psihički problemi - sve to može stati na putu aktivnom seksualnom životu.

"Najčešće treba malo vremena prije nego ponovno osjetiš želju za seksom ili prije nego se sama ne počneš osjećati dobro u svom tijelu. Razgovaraj s partnerom o svojim seksualnim željama i promjenjivim osjećajima tijekom ovog postporođajnog razdoblja. S vremenom će se sve vratiti na staro, ako ne i na bolje", govori savjetnik za parove Aaron Anderson. 

Seksualna terapeutkinja: Zašto je seks u braku najbolji seks

4. "Mislila sam da dijelimo ista mišljenja kad su u pitanju roditeljski stilovi. Bila sam u krivu."

Možda ste prije razgovarali o nekim roditeljskim temama, bili ste složni u tome da nećete prakticirati zajedničko spavanje i da ćeš ti dojiti. Super je planirati, ali jednom kad beba dođe, stvari se mogu promijeniti. Možda ćeš ti promijeniti mišljenje, možda tvoj partner, a možda oboje. "Beba može zakomplicirati i najbolje planove", govori psihoterapeutkinja Gatter.

Plodnost muškarca | Author: Guliver Foto: Guliver Promjenom načina života i prehrane moguće je poboljšati zdravlje i kvalitetu sperme te tako utjecati na plodnost muškarca.

Kako biste postigli kompromis, psihoterapeutkinja predlaže terapeutsku tehniku koja olakšava duboko slušanje. "Jedna osoba govori prva, a druga sluša i promišlja o svemu rečenom sve dok prva osoba ne završi s dijeljenjem. Tada se zamijene. Bez prekidanja, naravno."

Ipak, psihoterapeutkinja naglašava da nikako ne smiješ posramiti ili kritizirati drugu osobu zbog njezinih uvjerenja. "Jednom kada čujemo cijelu pozadinu priče - imamo više razumijevanja i suosjećanja."

Možda te zanima... 'Legneš zadnja, ustaješ prva. A tata? On se umori na poslu' Beba

5. "Ne slažemo se oko gostiju u kući s bebom."

Gosti mogu biti velika tema razgovora novih roditelja, posebno tijekom zimskih mjeseci, kada su prisutne gripa i viroza. Kako biste izbjegli stresne rasprave oko takvih posjeta, dogovorite se oko pravila koja će vrijediti za sve. Što gosti trebaju napraviti kada dođu (skinuti cipele, oprati ruke...)? Što je zabranjeno? Koliko dugo smiju ostati? Pročitaj 6 pravila iskusne mame i doule kad su u pitanju gosti i novorođenče

"U potpunosti je razumljivo da su roditelji zabrinuti oko bakterija ili žele mirno i privatno vrijeme kako bi se zbližili s novim članom obitelji", kaže psihoterapeutkinja Steinberg. 

6. "Partner mi više ne pridaje pažnju."

Preko noći ste postali troje od dvoje. Bilo vam je lijepo, romantično i voljela si vaše zajedničke trenutke, a sada se možda osjećaš malo zanemareno od strane partnera, a vjerojatno i iscrpljeno i emocionalno umorno zbog svoje nove bebe

Rješenje leži u kvalitetno provedenom vremenu jedno s drugim kad god za to nađete vremena"Kada beba spava, pokušajte najbolje što možete iskoristiti zajedničko vrijeme i povežite se jedno s drugim. Ugasite televiziju i jednostavno se družite, isto vrijedi i kada ostavite bebu na čuvanje nekome: Tada izađite iz kuće i uživajte u zajedničkom vremenu udvoje kao nekada. Na kraju ćete svi imati koristi od toga. Sretni roditelji, sretna beba", objašnjava savjetnik za parove. 

Možda te zanima... Podsjetnik roditeljima: 'Uvijek nađite vremena jedno za drugo' Roditelji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • joyolec

    I am making 10,000 Dollars at home own laptop .Just do work online 2 to 4 hour properly. so i make my family happy and u can do Check it out what i do… ……   https://bit.ly/39JrDqt 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.