Roditelji Sretna mama 05. kolovoza 2022.

"Rodila sam s 46 godina, često me zovu baka umjesto majka"

Foto: Shutterstock Biti stariji roditelj ima svoje prednosti, ali i nedostatke
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Biti stariji roditelj može imati svoje prednosti, ali i mane, a sve o tome zna Britanka Kate Lowe koja je sina rodila s 46 godina

Postoje li savršene godine kada roditi dijete? Na ovo pitanje svatko će odgovoriti na svoj način. Odluka kada roditi dijete ovisi ne samo o godinama nego i o mentalnom i fizičkom stanju roditelja. Iako s godinama raste i rizik od brojnih nasljednih bolesti i stanja koja bi se možda mogla izbjeći u mlađim godinama, danas možemo vidjeti brojne primjere majki koje su dijete rodile u 40-ima. 

Jedna od njih je Britanka Kate Lowe koja je s 46 godina ostala trudna i rodila sina Elliotta. Kate je shvatila da joj kasni menstruacija, no prva stvar na koju je pomislila je menopauza. Ipak, pokazalo se kako je ostala trudna sa suprugom s kojim već ima devetogodišnje dijete. Lowe ima i dvoje djece iz prvog braka, dva sina od 23 i 26 godina. Za Mirror je izjavila kako joj je posljednja trudnoća ipak bila nešto drugačija. 

"Iako nisam dobila nove strije, osjećala sam se puno umornije nego u drugim trudnoćama. Kada si u 40-ima, puno ti teže pada buđenje svaka dva sata tijekom noći, a leđa me i dalje bole od silnog naginjanja preko krevetića", rekla je Kate, te dodala kako je postala i puno više razdražljiva, ali je znala da će sve to brzo proći. 
 

Možda te zanima... Trudna nakon 35? Istina o 'gerijatrijskoj trudnoći' i savjeti žena koje su je prošle Trudnoća
 

Ono što navodi kao jednu od najpozitivnijih stvari kasne trudnoće je pomoć koju je dobila od svojih sinova. Također je znala što ju sve čeka te kako se na dolazak bebe pripremiti. Kako je prošlo nekoliko godina otkako je zadnji put bila trudna, napominje da je tehnologija jako napredovala te da joj je i to olakšalo cijeli proces. 

Kate kaže kako nije dobila puno kritika okoline, no kada se nađe na igralištu s ostalim mlađim majkama, osjeća da se nalaze u potpuno drugom stanju uma. Nekih neugodnih situacija je ipak bilo, priznaje Kate i dodaje da su ju često znali zamijeniti za Elliottovu baku na što samo sa smiješkom na licu odgovori: "Ne, ja sam mu majka". Kate tvrdi kako se osjeća mlađe nego što uistinu je, ali je isto tako svjesna da će biti u 60-ima jednom kada njezin sin bude tinejdžer. 
 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock Iako ćemo možda odgojiti pametniju i zdraviju djecu, imat ćemo manje energije za zabavu i igru s njima
 

Brojne prednosti starijih roditelja

Istraživanje provedeno 2012. na Sveučilištu Harvard pokazalo je da djeca starijih roditelja žive duže. Genetski materijal koji se prenosi na djecu osigurava duže krajeve kromosoma koji su usko vezani uz životni vijek. Krajevi kromosoma se skraćuju svaki put kada se stanica razmnožava, što znači da duži krajevi znače i duži životni vijek. Biti stariji roditelj također znači i biti emocionalno spremniji za odgoj djeteta, potvrdilo je Sveučilište u Kaliforniji. S godinama smo također i znatno stabilniji i financijski pa možemo djetetu pružiti više. 

Zanimljivo istraživanje iz 2017. godine pokazalo je i kako stariji očevi odgajaju i pametniju djecu. Naime, takva djeca imaju nešto veći kvocijent inteligencije i lakše se fokusiraju na svoje interese. Što se tiče starijih majki, istraživanje iz 2012. godine potvrdilo je da starije majke odgajaju znatno zdraviju djecu koja su manje sklona nesrećama. Sve ove prednosti potvrđuju da nikada nije kasno postati roditelj. 
 

Možda te zanima... Šest razloga zašto je dobro biti 'starija' mama Trudnoća

Negativnih strana ipak ima 

Što smo stariji, sve se lakše umaramo, a još kada u cijelu priču dodamo malu bebu dobili smo recept za kroničnu neispavanost i umor. To znači ne samo manje energije za svakodnevne obaveze nego i manje energije koju možemo uložiti u igru i druženje s djetetom. 

Također imamo i manje prijatelja koji se nalaze u istoj situaciji jer je se i dalje najviše ljudi odluči osnovati obitelj u kasnim 20-ima i ranim 30-ima. Mlađi roditelji okruženi su prijateljima u istoj situaciji te mogu razmjenjivati iskustva i savjete, dok je to nešto teže jednom kada navršimo 40. No ono što je zapravo najteži dio odgajanja djeteta u 40-ima i 50-ima je spoznaja da nećemo moću uz njih biti kada oni postanu roditelji te da je vrijeme koje imamo s njima znatno kraće. Zato je važno kao roditelj cijeniti svaki trenutak proveden sa svojim djetetom, neovisno s koliko smo ga godina rodili ili usvojili. 
 

Možda te zanima... 8 stvari koje živciraju trudnice starije od 35: Znam koliko ću biti stara kad moje dijete bude punoljetno Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.