Roditelji Sretna mama 22. siječnja 2019.

Promjene u zakonima: Što je novo za roditelje u 2019. godini?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svi znamo da se u Hrvatskoj rađa sve manje djece i da roditelji trebaju pomoć države i bolje zakone kako bi se zaustavila takva situacija. Zato smo pitali Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kakve promjene roditelji mogu očekivati ove godine

Početak ove godine donio je veliku mirovinsku reformu, ali i smanjenje PDV-a za mnoge skupine proizvoda te još neke promjene. Provjerili smo što mogu očekivati roditelji ove godine, koje izmjene zakona su stupile na snagu 1. siječnja, a što se očekuje tijekom godine. U Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku objasnili su nam da je zakon vezan za mirovinu već stupio na snagu.

"Majke koje su za rođenje djeteta koristile prvih šest mjeseci rodiljnog dopusta dobit će šest mjeseci staža za svako rođeno dijete, a primjena je započela 1. siječnja 2019. godine. Uvjet je da majke ostvare sve uvjete za mirovinu, a onda će u izračunu mirovina dobiti dodatni staž, što će im značiti onda i veću mirovinu. Na primjer, ako netko ima troje djece, a koristio je rodiljni dopust, u trenutku kada bude išao u mirovinu imat će godinu i pol staža više, a time i veću mirovinu", objasnili su nam u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te su dalje rekli da ova značajna mjera ima pozitivne demografske implikacije jer stimulira i nagrađuje majku i roditelja za svako rođeno dijete, a u primjeni je za sve one koji kreću u mirovinu od 1. siječnja 2019. godine.

Možda te zanima... Demografska mjera: 10000 kuna neoporeziva naknada za novorođenče Trudnoća

Mnogi zakoni su u pripremi

Tijekom 2019. godine očekuju se izmjene i dopune zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama. Uz spomenuti zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama, na Vijeću za demografsku revitalizaciju raspravljat će se i o drugim promjenama u zakonu vezane za obitelj i roditelje s djecom. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku želi provesti poticajne obiteljske i populacijske mjere, a neke od njih su potpore i olakšice roditeljima. Jedna od njih će biti i virtualna dječja kartica.

"Virtualna dječja kartica na čijoj se pripremi radi namijenjena je roditeljima s djecom, a čije korištenje, u suradnji s javnim i privatnim sektorom, omogućava razne pogodnosti odnosno popuste na proizvode i usluge, zamišljena je kao aplikacija za mobilne uređaje. Predviđene pogodnosti odnosno popusti povećavali bi se s brojem djece, a sama aplikacija biti će besplatna za korisnike. Ministarstvo je trenutno u fazi izrade nacrta Projekta za virtualnu dječju karticu u suradnji s Ministarstvom uprave, Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva poradi nadogradnje postojeće IT infrastrukture e-građani, kroz koju bi se odvijalo zaprimanje/izdavanje zahtjeva za virtualnu dječju karticu uz korištenje sustava NIAS (Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav)", kažu u Ministarstvu te dodaju da je planirani završetak Projekta i uvođenje virtualne dječje kartice u sustav e-građani predviđen je u prvoj polovici 2020. godine.

Možda te zanima... Mame pokazale hranu u rodilištima u Hrvatskoj i vani Beba
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • dercy0

    Moje ime je Darci Lyne. Ovo je vrlo sretan dan u mom životu zahvaljujući pomoći koju mi je pružio dr. Nosakhare da mi pomogne da povratim svog bivšeg muža njegovom čarolijom ljubavi i magije. Bio sam u braku 6 godina i bilo je tako strašno jer je moj muž stvarno varao i tražio razvod, ali kad sam naišao na e-poštu Dr. popraviti odnos i učiniti ljude sretnima u njihovom odnosu. Objasnio sam svoju situaciju, a onda sam tražio njegovu pomoć, ali mi je na moje najveće iznenađenje rekao da će mi pomoći u mom slučaju i da sada slavim jer se moj suprug potpuno promijenio na bolje. Uvijek želi biti uz mene i ne može ništa učiniti bez moje sadašnjosti. Stvarno uživam u braku, što je velika proslava. Nastavit ću svjedočiti na internetu jer je dr. POTREBNA POMOĆ? KONTAKT   -Email- blackmagicsolutions95@gmail.com možete ga dodati i na Whats-app: 2349083639501 On je jedini odgovor na vaš problem i čini da se osjećate sretni u svom odnosu. I to je savršeno u vašem odnosu. Želiš li svog bivšeg povratnika? političke ambicije? Rješenje problema bez djece? Rješenje financijskih problema? Tamne magijske moći? rješenje bolesti i bolesti tijela Sve vrste rješavanja problema astrologijom? Rješenje problema razvoda?

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.